bronius
Vyr. diskusijų administratorius
Pranešimai: 11746
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 14:01
Palaikoma komanda: LT rinktinė
Miestas: Vilnius

2010 m. 2 turas

2010 Kov 30 01:04

A lygos II turas: svarus debiutantų žodis
2010-03-29 15:47
Evaldas Gelumbauskas
http://www.alfa.lt/straipsnis/10338208/ ... 3-29_15-47

Antrajame Lietuvos futbolo A lygos ture futbolo epicentras iš Marijampolės persikėlė į Vilnių, kur savo „namų“ rungtynes surengė FC „Klaipėda“, bei dvi sostinės ekipos – „Vėtra“ ir „Žalgiris“. Pirmajame ture A lygos mačų gausa pasimėgavę marijampoliečiai galėjo džiaugtis tik vieneriomis, bet jiems įdomiausiomis „Sūduvos“ ir „Kruojos“ rungtynėmis, o Tauragės „Tauras“ nusprendė Žemaitijos ekipų „derbį“ surengti savo aikštėje. Iš penkių mačų, keturias pergales šventė šeimininkai, ir tik nominaliai šeimininkų vaidmenį Vilniuje atlikusi „Klaipėda“ nusileido svečiams iš Panevėžio.

Statistika

Kaip ir pirmajame ture, per penkias antrojo turo rungtynes buvo pelnyta 14 įvarčių. Po šeštadienio mačų – „Tauro“ (2:0 prieš „Bangą“) ir „Sūduvos“ (2:1 prieš „Kruoją“) pergalių, bei ypač po rezultatyvių Panevėžio „Ekrano“ (4:1 įveikta „Klaipėda“) ir Vilniaus „Vėtros“ (3:0 nugalėti „Mažeikiai“) laimėjimų, atrodė, kad pirmojo turo rezultatyvumo rekordas bus be didesnių problemų pagerintas, bet... Sekmadienį rungtyniavę VMFD „Žalgirio“ ir FC „Šiaulių“ futbolininkai ieškoti kelių prie varžovų vartų nebuvo nusiteikę ir į „Žalgirio“ „sugrįžimo“ mačą susirinkusiems futbolo mėgėjams padovanojo tik vieną įvartį. Tiesa, rungtynių pabaigoje ir antras kamuolys atsidūrė šiauliečių tinkluose, kai žalgirietis Goranas Jerkovičius tarsi pakartodamas pirmajame ture matytą „Klaipėdos“ žaidėjo Mariaus Papšio žygdarbį „įsuko“ kamuolį į kairį viršutinį „Šiaulių“ vartų kampą, bet.. Rungtynėms teisėjavęs Sergejus Slyva įvarčio neįskaitė. Paaiškėjo, kad buvo paskirtas laisvas smūgis, o „Žalgirio“ legionierius paprasčiausiai iki galo neperprato šios situacijos.

Antrane ture 16 futbolininkų iš arčiau susipažino su teisėjams priklausančiomis geltonomis kortelėmis. Pirmame ture tokių „smalsių“ futbolininkų buvo 19.

Kitos statistiko kategorijos prašosi šiek tiek išsamesnio dėmesio.

Žiūrovai

Pagal oficialią Lietuvos futbolo federacijos statistiką antrame ture futbolo mačuose apsilankė 4120 žmonių: 800 sudalyvavo „pavasarinio“ futbolo šventėje Tauragėje, apvalus 1000 susirinko į Marijampolės maniežą, 520 stebėjo „Klaipėdos“ ir „Ekrano“, o 400 – „Vėtros“ ir „Mažeikių“ mačus Vilniuje. Ir net 1400 susirinko į „Žalgirio“ ir „Šiaulių“ rungtynes. Beje, lygiai tiek pat žiūrovų buvo priskaičiuota pirmojo turo rungtynėse tarp „Vėtros“ ir „Klaipėdos“, tad vilniečių stratego Virginijaus Liubšio mintis, kad į „Žalgirio“ rungtynes susirinktų dvigubai daugiau žmonių, oficialiai nepasitvirtino. Bent jau kol kas Vilniuje žmonės vienodai lankosi ir „Vėtros“ ir „Žalgirio“ rungtynėse, tad kova dėl sostinės vyksta apylygiai.

Oficialiai – antras turas sulaukė didesnio futbolo mėgėjų dėmesio – 824 žiūrovai prieš 790. Neoficialiai, futbolo pasaulio užkulisiuose kalbama, kad šiuos oficialius skaičius būtų galima dalinti iš dviejų gautas rezultatas būtų artimesnis realybei.

Snaiperiai

„Sūduvos“ kapitonas Povilas Lukšys ne žodžiais, o įvarčiais demonstruoja ryžtą jau šį sezoną tapti rezultatyviausiu visų laikų A lygos futbolininku. Dar du įvarčiai į „Kruojos“ vartus ne tik nulėmė Marijampolės ekipos pergalę, bet ir padėjo jam tapti šio sezono snaiperių klasifikacijos lyderiu. O žinant, kaip įdėmiai A lygoje žaidžiančius futbolininkus stebi Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris Raimondas Žutautas, bei jo padėjėjai – Donatas Vencevičius ir Arminas Narbekovas, P. Lukšiui atsiveria reali perspektyva sustiprinti išretėjusias rinktinės puolimo gretas. Bent jau „antrojo“ puolėjo pozicijoje pakeisti iš Lietuvos išvykusį Valdą Trakį „Sūduvos“ puolėjas tikrai galėtų.

Tačiau, jau po antrojo turo mačų galima teigti, šiemet P. Lukšys nebus vienišas įvarčių „medžiotojas“. Dar du puolėjai įtikinamai parodė, kaip reikia „bausti“ varžovų vartininkus ir gynėjus. Praėjusį sezoną Suomijos antroje lygoje praleidęs Artūras Rimkevičius („Vėtra“) jau prieš sezoną blykstelėjo rezultatyviu žaidimu, kai atstovaudamas Kauno „Inkaro“ ekipai į „Sūduvos“ vartus įmušė keturis įvarčius. Pirmasis turas buvusiam ilgamečiam „Kauno“ žaidėjui nebuvo sėkmingas. Tik prieš sezono startą „Vėtros“ gretas papildęs puolėjas galėjo bent tris-keturis kartus nuliūdinti „Klaipėdos“ vartininką, bet visi šūviai skriejo pro šalį. O štai su mačas su „Mažeikiais“ parodė, kad A. Rimkevičius gali ir iššauti – ne tik atsidūręs vienas prieš vartus, bet ir išnaudojęs savo akrobatinius sugebėjimus.

O štai ilgametis Latvijos futbolo pirmenybių snaiperis Vitas Rimkus savo karjerą Lietuvoje pradėjo įtikinamu „dubliu“. 36 metų futbolininkas be didesnių sunkumų du kartus nuginklavo „Klaipėdos“ vartininką Liudviką Valių, ir dar bent tris kartus galėjo pasižymėti, bet pritrūko tikslumo (o kartais ir noro iki galo pakovoti su gynėju). Sprendžiant iš „Ekrano“ atakų organizavimo, šiame sezone panevėžiečių puolimo smaigalyje žaisiantis V. Rimkus turės dar ne vieną progą tiksliais smūgiais užbaigti „Ekrano“ perdavimus iš kairės (kur „apsigyveno“ Ramūnas Radavičius) ir dešinės (kur, tikėtina, artimiausiu metu įsikurs reaktyvinis kanadietis Stephenas Ademolu). Pridėkite dar ir kūrybingą panevėžiečių ekipos vidurio saugų liniją su nesenstančiu Deimantu Bička priešakyje ir galima drąsiai prognozuoti, kad nuo 2009 metų rugsėjo be didžiojo futbolo buvęs Latvijos futbolininkas „Ekrano“ komandoje gali realiai pretenduoti į rezultatyviausio Lietuvos A lygos žaidėjo titulą.

Debiutantai

Antrajame ture bent jau sostinės futbolo mėgėjai galėjo iš arti susipažinti su kelias A lygos debiutantais. Jau minėtas „Ekrano“ latvis V. Rimkus pademonstravo, kad jam užteks ir greičio, ir patirties užbaigiant Panevėžio komandos kombinacijas. Beje, puolėjas į save atkreipė ir futbolo teisėjų dėmesį. „Ekrano“ rungtynėms teisėjavęs FIFA kategorijos teisėjas Gediminas Mažeika, pabrėžė, kad V. Rimkus pasižymi nei tik puikia „įvarčio uosle“, bet ir aktoriniais sugebėjimais. „Po rungtynių užsiminiau, kad jis pretenduoja į teisėjų „galvos skausmo“ nominaciją, nes labai įtikinamai krenta po menkiausio gynėjų prisilietimo“, – teigė G. Mažeika, pridūręs, kad teisėjams teks atidžiau stebėti „Ekrano“ legionieriaus veiksmus.

Kitas „Ekrano“ naujokas – Aurimas Kučys savo kietu ir bekompromisiu žaidimu parodė, kad metai praleisti Ukrainos futbolo katile suformavo jokių sentimentų varžovų puolėjams ir saugams nepripažįstantį futbolininką. Jei tik teisėjai (bei varžovai) toleruos jo propaguojamą futbolą, A lygoje turėsime progą pasigrožėti ir gana aukšto lygio gynėjo žaidimu.

Futbolo mėgėjų įvertinimo susilaukė ir naujasis „Vėtros“ atakų organizatorius, gruzinas Vladimiras Gogberašvili. Miniatiūrinis (oficialiai – 165 centimetrų ūgio) futbolininkas nuo pirmų akimirkų aktyviai įsitraukė į rungtynes. Kaip po rungtynių su „Mažeikias“ pabrėžė V. Liubšys, vos savaitę su komanda sportuojantis naujokas jau tapo savo ekipos siela. „Jis puikiai įsiliejo į kolektyvą, futbolininkai jį labai šiltai priėmė, o aikštėje jis atlieka labai daug darbo“, – gerų žodžių „Lado“ vadinamam futbolininkui negailėjo „Vėtros“ strategas, pridūręs, kad naujoką jo ekipai rekomendavo Benjaminas Zelkevičius.

Iš tiesų, „Vėtros“ naujokas suspėdavo visur, kabindavosi už kamuolio ir už savo varžovų, dažnai atsidurdavo ant „žaliosios“ dangos, bet taip pat dažnai keldavosi ir vėl puldavo į mūšį. Buvusio Rusijos I lygos Vladivostoko „Luč – Energija“ žaidėjo sąskaitoje – rezultatyvus perdavimas A. Rimkevičiui, keli pavojingi perdavimai į baudos aikštelę, bei daug nenuilstamo judėjimo varžovų pusėje.

Komandų tikslai

Po dviejų turų, susipažinus su beveik visų A lygos ekipų treneriais, galima pažvelgti ir į komandoms keliamus tikslus. Populiariausias šiais metais tikslas – kovoti dėl pergalių. Tokį tikslą sau iškėlė ir A lygos debiutantai „Klaipėda“, ir „Žalgiris“, ir Gargždų „Banga“. Dėl vietos turnyro lentelės viduryje kovoti ruošiasi „Vėtra“, nelikti turnyro lentelės dugne žada „Kruoja“.

Labai konkrečiai – į septintą poziciją nusitaikė Kauno „Atletas“, tiesa, su šešiais atimtais taškais šis tikslas kauniečiams nebus taip lengvai pasiekiamas, tad ilgainiui galima laukti supaprastinto tikslo – „siekti pergalės kiekvienose rungtynėse“.

„Mažeikiai“, pasak stratego Nerijaus Gudaičio, sieks įsitvirtinti A lygoje, o kol kas dar prieš kelis metus II lygoje žaidę debiutantai mokosi iš pačių geriausių Lietuvos komandų – išmėgino jėgas su Marijampolės „Sūduva“ ir „Vėtra“, artimiausiame ture mokytojų vaidmenyje bus Panevėžio „Ekranas“.

Praėjusio sezono vidutiniokai – „Tauras“ ir „Šiauliai“ kelia šiek tiek solidesnius tikslus. Abi ekipos norėtų šį sezoną užbaigti aukštesnėje vietoje, nei pernai. Žinant, kad pernai antroje A lygos vietoje finišavusios „Vėtra“ savo ambicijas apmažino, būtų logiška tikėtis išvysti Tauragės komandą ketvirtoje, o „Šiaulių“ – trečioje vietose. Tačiau Lietuvos futbole logika ne visada būna geriausiu patarėju, tad tikslai, planai ir realybė gali pasikeisti jau po pirmo rato.

Na, o dėl aukščiausių vietų kovoti žada du išlikę Lietuvos futbolo lyderiai – čempionų sosto niekam užleisti nežada „Ekranas“, o jiems iššūkį mesti pasiruošę „Sūduvos“ futbolininkai. Kol kas šie lietuviško futbolo „grandai“ išmėgino jėgas su realiai silpnesniais varžovais, bet jau po kelių dienų jų laukia rimtesnės akistatos.
Jau šį trečiadienį LFF taurės pusfinaliuose susirems keturi objektyviai stipriausi Lietuvos futbolo klubai – neutralioje Marijampolėje „Ekranas“ ir „Kaunas“ prisimins 2008 metų batalijas, o „Vėtra“ ir „Sūduva“ „Sportimoje“ aiškinsis kiek pasikeitė jėgų balansas po 2009 metų sezono finišo.

bronius
Vyr. diskusijų administratorius
Pranešimai: 11746
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 14:01
Palaikoma komanda: LT rinktinė
Miestas: Vilnius

Re: 2 turas

2010 Kov 30 01:20

Gogberašvilis (Владимир Олегович Гогберашвили) turi rusijos pilietybę, o tautybė neaiški, nors pavardė ir gruziniška. Vardas (kaip ir tėvavardis) - rusiški.
Ir labai nustebau, kad jam tik 23 metai, nes iš pažiūros atrodo vos ne dešimčia vyresnis..

Sherman
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 17:58
Palaikoma komanda: FBK Kaunas
Miestas: Kaunas/Bristol

Re: 2 turas

2010 Kov 30 01:56

Gogberašvilis (Владимир Олегович Гогберашвили) turi rusijos pilietybę, o tautybė neaiški, nors pavardė ir gruziniška. Vardas (kaip ir tėvavardis) - rusiški.
Ir labai nustebau, kad jam tik 23 metai, nes iš pažiūros atrodo vos ne dešimčia vyresnis..
Gruzinai mėgsta pasijauninti dokumentuose:)

karys
Pranešimai: 9142
Užsiregistravo: 2010 Vas 24 08:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: 2 turas

2010 Kov 30 08:59

Gogberašvilis (Владимир Олегович Гогберашвили) turi rusijos pilietybę, o tautybė neaiški, nors pavardė ir gruziniška. Vardas (kaip ir tėvavardis) - rusiški.
Ir labai nustebau, kad jam tik 23 metai, nes iš pažiūros atrodo vos ne dešimčia vyresnis..
Gruzinai mėgsta pasijauninti dokumentuose:)
ir atrodo aks be ko vyresni negu yra istikruju, kaip ir visi pietieciai...

Grįžti į