gdrs
Pranešimai: 800
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 11:26

2010 m. 3 turas

2010 Bal 06 18:10

A lygos III turo apžvalga 2010-04-06 16:10
Evaldas Gelumbauskas | Alfa.lt

A+ A– Ypatingas – šventiškai Velykinis III Lietuvos futbolo A lygos turas didelių staigmenų futbolo mėgėjams nepateikė. Pergales iškovojo favoritėmis laikytos komandos (Panevėžio „Ekranas“ 2:0 įveikė „Mažeikius“, „Šiauliai“ 1:0 palaužė Gargždų „Bangą“, Tauragės „Tauras“ savo aikštėje 2:0 nugalėjo Kauno „Atletą“ ir Vilniaus „Vėtra“ 3:0 sutriuškino Pakruojo „Kruoją“), ir tik pirmosios šį sezoną televizijos transliacijos dėmesio susilaukę Marijampolės „Sūduvos“ ir VMFD „Žalgirio“ futbolininkai išsiskyrė ne tik taikiai, bet ir be įvarčių.

Statistika

Jei pirmuose dviejuose turuose komandos žiūrovams dovanodavo bent po kelis įvarčius per rugntynes, tai trečiame ture įvarčių buvo mažai, o žiūrovų – dar mažiau. Penkios turo dvikovos – 8 įvarčiai, pagal oficialią statistiką jais iš viso grožėjosi 2550 žiūrovų (po 510 per rungtynes). Akivaizdu, kad šventiniai Šv. Velykų rūpesčiai smarkiai paveikė Marijampolės gyventojų susidomėjimą futbolu. Šeštadienį Marijampolėje vykusiose dviejose III turo rungtynėse iš viso apsilankė 300 žiūrovų. Situaciją šiek tiek pataisė sekmadienį į centrinę turo dvikovą savos komandos palaikyti susirinkę 1200 marijampoliečių (ir, be abejonės vilniečių).

Tik 230 žiūrovų stebėjo Vilniaus „Vėtros“ rungtynes – įprastinis praėjusių kelių sezonų šios sostinės ekipos žiūrovų kontingentas. O štai Tauragėje į antras iš eilės rungtynes renkasi (arba priskaičiuojama) 800 (arba šiek tiek daugiau) žiūrovų.

Jei III ture įvarčių buvo nedaug, tai kovos – ar bent jau įspėjimų, tikrai netrūko. Iš viso teisėjai geltonomis kortelėmis apdovanojo 21 žaidėją. Daugiausiai – šešios geltonos kortelės parodytos per „Šiaulių“ ir „Bangos“ rungtynes. Kaunietis Saulius Dirda jomis nubaudė keturis šiauliečius ir du Gargždų ekipos žaidėjus.

Lyderis


Prieš sezono pradžią apie Tauragės „Taurą“ buvo kalbama kaip apie gana pajėgų, bet neįspūdingą, vidutinioką. Po III turo „Tauras“ su septyniais taškais dalijasi lyderio poziciją su pirmuosius taškus praradusia „Sūduva“. Tiesa, „Tauro“ strategas Gedeminui Jarmalavičiui šis pasiekimas didelio įspūdžio nedaro. „Reikia pasižiūrėti su kuo žaidėme – „Žalgiris“, „Banga“, „Atletas“. Be abejo, nemažai mums padėjo tai, kad su „Atletu“ ir „Banga“ žaidėme savo aikštėje, prie savų žiūrovų. Šiaip ar taip, esame laimingi, kad pavyko surinkti tiek taškų. Dabar galime truputėlį lengviau atsikvėpti – ne atsipalaiduoti, bet atsikvėpti. Dabar mūsų laukia keturių rungtynių ciklas – „Šiauliai“, „Vėtra“, „Ekranas“ ir „Sūduva“. Po šių mačų bus aiškiau, kokia mūsų užimama vieta ir kokios galimybės“, – po pergalingo mačo su „Atletu“ sakė G. Jarmalavičius.

Autsaideriai

Išmėginimą lyderių (ir praėjusio sezono A lygos prizininkų) „ugnimi“ jau atlaikęs „Mažeikių“ vyriausiasis treneris Nerijus Gudaitis, po pralaimėtų rungtynių su Panevėžio „Ekranu“, visgi rado kuo pasidžiaugti. „Džiaugiamės, kad turėjome galimybę pažaisti su Lietuvos čempionais, daugeliui mano auklėtinių – tai didelė garbė. Nereikėjo jokios papildomos motyvacijos. Visi išėję į aikštę galėjo pasitikrinti savo, kaip futbolininkų lygį ir galimybes“, – teigė A lygos debiutantų strategas.

„Sūduvai“ ir „Vėtrai“ pralaimėję vienodais rezultatais – 0:3, mače su „Ekranu“ „Mažeikių“ ekipa praleido tik du įvarčius. „Džiugu, kad antrajame kėlinyje nepraleidome įvarčio. Manau, kad po truputėlį gerėja mūsų žaidimo kokybė. Smūgiavome į vartus, surengėme kelias atakas, palaikėme kamuolį. Netgi turėjome realią progą pelnyti įvartį. Nenoriu būti kategoriškas, pasakysiu, kad iš mūsų pusės buvo visai neblogos rungtynės. Štai Anglijoje daug šnekama apie „Didįjį ketvertą“, o mes ką tik baigėme rungtynių seriją su „Didžiuoju trejetu“. Gavome geros patirties, gerų pamokų. Truputėlį patys susistygavome savo žaidimą. Aišku, nemanau, kad visos kitos rungtynės bus mums labai lengvos, anaiptol. Galvoju, kad visos kitos rungtynės bus dar sunkesnės nei buvo iki šiol“, – lengvo gyvenimo po akistatų su lyderiais nesitikėjo N. Gudaitis.

Tik absoliutus lygos autsaideris – Kauno „Atletas“, kol kas neturi kuo pasidžiaugti. Du mačai su turnyro vidutiniokais, penki praleisti įvarčiai, ir dar nesumažėjęs minus 6 taškų kraitis. Nuo „Mažeikių“ juos skiria viena vieta ir – šeši taškai. Viačislavas Novikovas, Kauno „Atleto“ vyriausiasis treneris, po mačo Tauragėje paklaustas apie komandos perspektyvas bei sudėties stiprinimo galimybes, teigė, kad vyksta nuolatinė „žvalgyba“. „Žiūrime, žvalgomės nes reikia kažką daryti, ypač su vidurio saugų linija, gynėjais. Mūsų komanda jauna, nepatyrusi, ir jos klaidos tokios pat, kaip visų jaunų komandų. Juk reikia matyti ir kamuolį, ir varžovą, o pas mus būna, kad varžovo nebemato – tik kamuolį. Tokie neapsižiūrėjimai ir lemai apmaudžias klaidas, bereikalingus įvarčius“, – jaunos komandos žaidimo „broką“ įvardijo V. Novikovas.

„Atleto“ gretose kelias dienas treniravosi paslaptingas svečias iš Nigerijos, bet, pasak V. Novikovo, jis ypatingo įspūdžio nepaliko. „Rungtynės su Skonto patvirtino, kad tai nelabai aukšto lygio futbolininkas. Gal ir galima būtų pasilikti, bet jis nebūtų startinės sudėties žaidėjas, nebent galėtų pirmas po keitimo pasirodyti. Klausimas, ar mums verta imti tokį legionierių? Gal geriau savus žaidėjus išbandyti, nes legionierių ant suolo laikyti – per didelė prabanga“, – samprotavo kauniečių treneris.

Turo žaidėjas

Vilniaus „Vėtros“ saugas Tomas Ražanauskas demonstruoja, kad šį sezoną jis pasirengęs prisiimti kur kas didesnę atsakomybę už komandos žaidimą ir rezultatus. 34-ių metų futbolininkas III ture į „Kruojos“ vartus įmušė du įspūdingus įvarčius, ir ne iš standartinių padėčių, o „iš žaidimo“ – gražiais, techniškais ir tiksliais smūgiais visiems priminęs, kad gali būti ne tik komandos „dispečeriu“, bet ir snaiperiu.

„Vėtros“ vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys, po mačo su „Kruoja“ negailėjo komplimentų savo ekipos lyderiui. „Šiai dienai T. Ražanauskas yra vienas iš geriausių Lietuvos vidurio saugų. Gal jam ir 34 metai, bet aikštėje jo visur pilna. Jis drąsiai imasi iniciatyvos ir šiuo metu būtent jis yra tikrasis komandos lyderis“, – konstatavo V. Liubšys.

Visi 230 (oficialiai) į „Sportimą“ susirinkę žiūrovai galėjo dar kartą akivaizdžiai įsitikinti veterano meistriškumu. T. Ražanauskas ne tik pradėdavo atakas, skirstydamas kamuolius į kairę Tadui Eliošiui, ar į dešinę Robertui Vėževičiui, bet ir sėkmingai gynėsi nuo varžovų antpuolių, griaudamas jų atakas aikštės viduryje. Kaip jau ne kartą pastebėjo V. Liubšys, kol traumą gydosi Bertrandas Ngapounou, „Vėtra“ neturi patikimo gynybinio plano atraminio saugo, tad jo vietą aikštėje tenka užimti T. Ražanauskui. Trys įvarčiai A lygoje parodo, kad buvęs Lietuvos rinktinės saugas sugeba ne tik gintis, bet ir atakuoti.

Liubšys prieš Klimavičių

Viena didžiausių III turo intrigų – kaip seksis buvusiems ilgamečiams bendražygiams – V. Liubšiui ir Albertui Klimavičiui parengti savo auklėtinius tarpusavio dvikovai. „Vėtros“ ir „Kruojos“ rungtynės parodė, kad V. Liubšys pirmajam raundui pasirengė geriau. Tiesa, A. Klimavičius su tuo lyg ir nesutinka: „nepasakyčiau, kad mes sužaidėme silpnai... Na, pasisuko T. Ražanauskas iš vietos ir įmušė į „devyniukę“. Jo meistriškumas aukščiausio lygio, kaip ir išpildymas. Automatiškai keičiasi ir žaidimas, reikia kitaip judėti, kitaip atsidengti, tad ir žaidimas gavosi padrikas, beveik kaip treniruotėje teko žaisti. Norisi visas rungtynes žaisti dideliu greičiu, o pasirodo, kad trūksta kvapo. Pas mus keletas žaidėjų žaidžia su traumuotom čiurnom, ant dirbtinės dangos labai matosi, kad jie saugojasi, prisibijo dvikovų. Problemų ant tokios dangos žaidžiant iš tiesų kyla nemažų“, – santūrių priekaištų „sintetikai“ turėjo ir A. Klimavičius.

Kelis dešimtmečius kartu dirbę specialistai pripažino, kad kol kas sunkiai susitaiko su pokyčiais. „Šalia prabuvęs kurį laiką, pradirbęs du metus su „Vėtra“, visgi dūšioje jaučiasi, tad ir susiskambiname, ir su žaidėjais bendraujame. Situacija tokia – panevėžietis, vilnietis pakruojietis – jokio skirtumo kur dirbi. Kaip ir krepšinyje, kažkada „Žalgirio“ laikais Rimas Kurtinaitis nekęsdavo Statybos, o dabar yra šios komandos treneris. Tai yra gyvenimas“, – kalbėjo A. Klimavičius.

V. Liubšys buvo atviresnis. „Trūksta man Alberto, šiai dienai tikrai trūksta. Juk kai 18 metų dirbi kartu, daug dalykų suprasdavome iš pusės žodžio. Dabar man padeda jauni treneriai, stengiasi, tačiau taip greitai viskas nesidaro. Visgi, aš galvoju, kad treneris išreikš save „Kruojoje“. Noriu palinkėti sėkmės, ir kad atiminėtų taškus iš kitų“, – linksmai spaudos konferenciją baigė „Vėtros“ strategas.

IV turas – derbių diena

IV turas žada puikią progą pasireikšti „derbių“ gerbėjams ir mėgėjams. Balandžio 10 dieną (šeštadienis) vyksiančiomis IV turo kovomis jau galės pasigrožėti ir klaipėdiečiai, ir panevėžiečiai. Vakarų Lietuvos derbyje – FC „Klaipėda“ centriniame miesto stadione priims „Mažeikius“, Aukštaitijos derbyje – Panevėžio „Ekranas“, tikriausiai dar nepamiršęs dviejų pernykščių lygiųjų, savo aikštėje susitiks su Pakruojo „Kruoja“. Bene karščiausia bus Vilniuje, kur dvi sostinės ekipos turės galimybę išsiaiškinti, kam šiuo metu priklauso stipriausios Vilniaus komandos titulas.

Marijampolėje „Sūduva“ mėgins papildyti taškų kraitį mače su Gargždų „Banga“, o sekmadienį Marijampolės futbolo mėgėjai (tie kurie nemėgsta tiesioginių televizijos transliacijų) galės pasigrožėti Kauno „Atleto“ ir „Šiaulių“ vienuolikių žaidimu.

http://www.alfa.lt/straipsnis/10339705/ ... 4-06_16-10

Samot

Re: 2010 m. 3 turas

2010 Bal 06 18:42

Vetroj 500 buvo ;p

karys
Pranešimai: 9151
Užsiregistravo: 2010 Vas 24 08:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: 2010 m. 3 turas

2010 Bal 06 19:12

juokingai ten su bertranu, kad jis patikimas ginybinio plano saugas, nu gal as kazkaip tas a]patikimasias rungtynes busu praleides, nes kiek maciau tai sauguose gryba kaip reikalas pjaudavo...

Grįžti į