gdrs
Pranešimai: 800
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 11:26

2010 m. 4 turas

2010 Bal 13 16:41

Lietuvos A lygos IV turas: derbių metas
Evaldas Gelumbauskas | Alfa.lt

Lietuvos futbolo A lygos IV ture įvyko tradicinės penkios dvikovos, iš kurių, kaip jau įprasta, net trys buvo surengtos Marijampolėje (tikriausiai, jau paskutinį kartą). Suvalkijos sostinėje futbolo mėgėjai galėjo pasimėgauti dviejų Aukštaitijos komandų – Panevėžio „Ekrano“ ir Pakruojo „Kruojos“ „derbiu“, pasidžiaugti Kauno „Atleto“ ir „Šiaulių“ jaunatvišku futbolu ir palaikyti savus – „Sūduvos“ futbolininkus, mėginusius pralaužti Gargždų „Bangos“ gynybines užtvaras.

Pagaliau aukščiausios lygos futbolas pasiekė ir Vakarų Lietuvą. Po metų pertraukos klaipėdiečiai galėjo pasigrožėti A lygos futbolu, žiūrėdami „Klaipėdos“ ir „Mažeikių“ susitikimą.

O Vilniuje, po 17 mėnesių pertraukos įvyko dviejų sostinės komandų – „Žalgirio“ ir „Vėtros“ akistata.

Statistika – rekordų metas

Paviršutiniška žiūrovų lankomumo analizė dar kartą nedviprasmiškai patvirtino teiginį, kad svetimame mieste pranašu nebūsi. Marijampolėje į „Ekrano“ – „Kruojos“ ir „Atleto“ – „Šiaulių“ mačus susirinko (optimistiniais vertinimais) visi 280 žiūrovų. O štai į „savas“ komandas pažiūrėti rinkosi ne šimtai, o tūkstančiai: Klaipėdoje sezono atidarymo dieną stadione apsilankė 1150 žiūrovų, Marijampolėje – 1250, o Vilniuje – visi 2000. Pastarasis rodiklis – absoliutus šio sezono A lygos rungtynių lankomumo rekordas. Tiesa, tik oficialus, kadangi realistiškesnis vertinimas lankomumo kartelę nuleistų bent iki 1500 žiūrovų.

Visgi, oficialiais duomenimis stipriausių Lietuvos A lygos komandų mačuose apsilankė 4680 žiūrovų (vidutiniškai po 936). Po praėjusio, Velykinio turo, kai lankomumas buvo nusmukęs iki varganų 550-ies žiūrovų, šį kartą pagerėjimas akivaizdus. Ir, taip pat nustatantis rekordinę turo lankomumo aukštumą 2010 metų A lygos sezone.


Tikriausiai įkvėptos gausiai susirinkusių žiūrovų komandos pasistengė juos pamaloninti įvarčiais – Klaipėdoje žiūrovai išvydo keturis tikslius smūgius, Vilniuje – tris, o Marijampolėje – net 8. Tiesa, galima neabejoti, kad visus šiuos aštuonis įvarčius marijampoliečiai lengva ranka išmainytų į vieną „Sūduvos“ įvartį. Tačiau jau trečią susitikimą iš eilės savų žiūrovų akivaizdoje „Sūduvos“ futbolininkai nesugeba pelnyti įvarčio.

Teisėjai šį kartą geltonomis kortelėmis nesišvaistė – iš viso jų parodė lygiai 15. Daugiausiai – keturis kartus geltoną kortelę iš kišenės išsitraukė sostinės ekipų derbiui teisėjavęs vilnietis Nerijus Dunauskas.

Turo derbiai

Vertinant geografiniu principu, IV ture įvyko net trys derbiai, kuriuose netrūko atkaklios kovos ir įvarčių. Klaipėdoje dvi A lygos debiutantės – FC „Klaipėda“ ir „Mažeikiai“ visą savo džiaugsmą išliejo pirmojo kėlinio antroje pusėje – kai per 16 minučių (nuo 27 iki 43) abiejų komandų žaidėjai pelnė keturis įvarčius. Per pirmus tris turus A lygos lyderių „mokyklą“ praėję „Mažeikių“ futbolininkai netgi pirmavo 2:0, bet akivaizdu, kad Nerijaus Gudaičio auklėtiniai išmoko dar ne visas pamokas. Klaipėdiečiai dar pirmajame kėlinyje atsakė dviem įvarčiais, tad galiausiai abu debiutantai pasidalino po tašką. „Klaipėdai“ tai jau antrasis taškas, o „Mažeikiams“ – saldus ir pats pirmas A lygoje.

Marijampolėje vykęs Panevėžio ir Pakruojo ekipų susitikimas baigėsi užtikrinta Lietuvos čempionų pergale 4:1. Tačiau rezultatas gana apgaulingas, kadangi iki 79 minutės „Ekranas“ pirmavo tik 1:0. Jau praėjusiame sezone panevėžiečiai Pakruojo stadione du kartus „nudegė“ – ilgą laiką pirmaudami, pačioje rungtynių pabaigoje praleisdavo įvarčius ir mačai baigdavosi lygiosiomis – 2:2. Pagal identišką scenarijų klostėsi įvykiai ir Marijampolėje – kai 80 minutę „Kruojos“ saugas Virginijus Šimkus išlygino rezultatą, ne vienam „Ekrano“ gerbėjui turėjo pasidaryti silpna. Bet, šį kartą panevėžiečiai nebuvo linkę dalinti dovanų savo kaimynams. Standartinių situacijų specialistas Deimantas Bička tradiciškai sėkmingai perdavė kamuolį į varžovų baudos aikštelę, kur, netradiciškai, pirmas prie kamuolio suskubo Giedrius Tomkevičius. Tokios įvykių eigos nesitikėję „Kruojos“ futbolininkai sutriko – ir buvo „nubausti“ dar dviem įvarčiais. Piešpaskutinę susitikimo minutę pasižymėjo Egidijus Varnas, o jau per pridėtą laiką, po Žilvino Banio įvarčio, rezultatas tapo triuškinantis – 4:1.

Po keturių turų „Ekranas“ ne tik tapo rezultatyviausia A lygos komanda (10 įvarčių), bet ir užėmė įprastinę turnyro lyderių poziciją (3 rungtynės – 9 taškai).

Vilniuje, pirmą kartą nuo 2008 m. lapkričio 2 d. „dėl sostinės“ kovojo „Žalgiris“ ir „Vėtra“. Oficialiais duomenimis iki 2 tūkst. žiūrovų susirinko į „Sportimos“ maniežą. Šeimininkų komandos vadovų sprendimo dėka, beveik visi žiūrovai turėjo galimybę susitelkti į vieną tribūną, kadangi kita tribūna buvo paskirta VIP žiūrovams. Tai, be abejonės, vienoje tribūnoje sukūrė kompaktišką ir emocingą atmosferą, tiesa, azartišką nuotaiką šiek tiek blaškė kitoje aikštės pusėje liūdnai atrodžiusi ir negausiai apsėsta VIP tribūna. Bet pagrindinis veiksmas visgi vyko aikštėje. Kaip eilinį kartą teisingai pastebėjo „Vėtros“ strategas Virginijus Liubšys „rungtynės turėjo patikti žiūrovams“. Kadangi, neoficialiais duomenimis iš „Sportimoje“ susirinkusių žiūrovų bent 90 proc. buvo neabejingi „Žalgiriui“, tai mačas jiems neabejotinai patiko, ypač jų pabaiga. Pats V. Liubšys pripažino, kad ir jam tam tikri momentai patiko, nuotaiką tik gadino kai kurių žaidėjų žaidimas gynyboje. „Šiaip, tai buvo lygių varžovų dvikova, su abipusėmis galimybėmis, kurias dažniau išnaudojo „Žalgiris“ ir pelnytai nugalėjo. Rungtynės buvo neblogo lygio, dabar išeisime į lauką, prasidės tikras futbolas“, – sakė V. Liubšys.

Pirmajame kėlinyje iniciatyva priklausė „Žalgirio“ futbolininkams, bet įvartį pirmieji įmušė „Vėtros“ futbolininkai, kai šį sezoną puikias snaiperio savybes demonstruojantis Tomas Ražanauskas smagiu, tolimu smūgiu nuginklavo Ernestą Šetkų. Tolimi ir taiklūs „Vėtros“ dispečerio smūgiai jau neturėtų stebinti, tačiau nustebino pirmojo kėlinio pabaigoje nutikęs epizodas, kai po tikslaus komandos draugo perdavimo vienas prieš vartus atsidūręs T. Ražanauskas iš kelių metrų sugebėjo nepataikyti į vartus. Tuo metu rezultatas jau buvo lygus, tad toks įvykių posūkis būtų rimtai pakoregavęs tolimesnę mačo eigą. Kita vertus ir žalgiriečių veteranas Igoris Morinas kėlinio pabaigoje turėjo puikią galimybę išvesti savo komandą į priekį, bet ir po jo smūgio kamuolys skriejo virš vartų. Ir vėliau progų turėjo abiejų komandų žaidėjai, bet išnaudojo – tik vienos.

Baigiantis rungtynėms, kai lygiosios atrodė realiausia kovingo mačo baigtimi, „Žalgirio“ legionierius iš Rusijos Andrejus Nagumanovas įrodė, kad moka smūgiuoti ne prasčiau nei T. Ražanauskas. Futbolininko smūgis papuoštų ne vieną gražiausių A lygos įvarčių dešimtuką (jei tik toks būtų). Pats žalgirietis taip pat liko patenkintas savo „šedevru“. „Paskutinėmis minutėmis šturmavome varžovų vartus. Vienoje iš atakų techniškai suvaldžiau kamuolį ir smūgiavau. Nors esu dešniakojis, bet smūgiavau kaire, kitaip smūgis nebūtų pavykęs. Tikrai šauniai nuginklavau vartininką“, – zalgiris-vilnius.lt interneto svetaine sakė A. Nagumanovas.

Reziumuojant pirmojo šį sezoną sostinės derbio aprašymą, galima sutikti su A. Nagumanovo žodžiais: „paskutines 15 minučių radome jėgų, perėmėme iniciatyvą ir nugalėjome varžovą. Didžiausias to nuopelnas – tvirtas komandinis charakteris.“ Kad „Žalgiris“ – komanda su tvirtu charakteriu, pripažino ir V. Liubšys. „Kai ateina toks laikas, atsiranda psichologinis pakilimas, jie buvo labai „užsivedę“, labiau norėjo pergalės ir pelnytai nugalėjo“, – reziumavo „Vėtros“ vyr. treneris.

Turo atradimas

Į turo atradimo nominaciją galėtų pretenduoti A. Nagumanovas, atnešęs pergalę į „žaliai-baltų“ kiemą, arba Gargždų „Banga“ sėkmingai apsigynusi nuo „Sūduvos“ atakų, bet šį kartą šio titulo nusipelnė „Šiaulių“ saugas Edvinas Jasaitis. Tiesioginės televizijos transliacijos pagerbtose rungtynėse su Kauno „Atletu“ šis futbolininkas pelnė du įvarčius ir solidžiai prisidėjo prie antrosios savo ekipos pergalės A lygoje, bei sau pačiam įteikė puikią dovaną savo 20-ečio proga. Tiesa, „Šiaulių“ vyriausiasis treneris Deivis Kančelskis neskubėjo girti futbolininko. „Per daug liaupsių gali sugadinti jaunuolį, – juokėsi „Šiaulių“ strategas. – Jei rimtai, tai toks E. Jasaičio pasirodymas manęs nenustebino. Jau pirmose rungtynėse su „Kruoja“ jis „uždirbo“ 11 m baudinį, kitame mače atliko rezultatyvų perdavimą, na, o šį kartą ir pats įmušė.“

Pasak D. Kančelskio, tai, kad saugai pelno įvarčius – ir silpno komandos puolimo pasekmė. „Šiuo metu komandos puolimas tikrai nedžiugina – trūksta traumuoto Tado Špuko, savo žaidimo neatranda Viktoras Raskovas. Tenka link puolėjų „patraukti“ saugus. E. Jasaitis yra aktyvus, azartiškas ir kovingas žaidėjas, gal jam šiek tiek reikėtų sumažinti klaidų kiekį savo žaidime, bet šiuo metu jo žaidimas mano džiugina. O kai išeisime į tikras futbolo aikštes, tikiuos, kad ir visos mūsų komandos žaidimas pagerės“, – optimistiškai nusiteikęs buvo D. Kančelskis.

V turo anonsas

Lietuvos A lygos V ture po savaitės pertraukos futbolas sugrįš į Tauragę, kur vietos „Tauras“ (7 taškai) priims „Šiaulius“ (7 tšk.). Klaipėdoje vietos „Klaipėda“ (2 tšk.) mėgins padidinti savo taškų kraitį rungtynėse su Pakruojo „Kruoja“ (1 tšk.). Vilniuje „Vėtra“ (1 tšk.) susitiks su Gargždų „Banga“ (4 tšk.). Niekaip iš „minus 6“ zonos nepajudantis Kauno „Atletas“ mėgins iškovoti pirmą tašką rungtynėse su „lygiųjų sindromu“ susirgusia Marijampolės „Sūduva“ (8 tšk.), o centrinė turo dvikova vyks Panevėžyje, kur turnyro lyderiu tapęs „Ekranas“ (9 tšk.) susitiks su seniai matytais svečiais iš Vilniaus – 8 taškus surinkusia ir trečią vietą A lygos turnyrinėje lentelėje užimančia VMFD „Žalgiris“ ekipa.

http://www.alfa.lt/straipsnis/10350720/ ... 4-12_18-53

Anbo
Pranešimai: 9593
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 19:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: 2010 metai. 4 turas

2010 Bal 13 17:29

4 turas - jau praeitis :) reikia koncentruotis į V turą. žiauriai laukiu Ekrano-Žalgirio rungtynių, bus įdomu pažiūrėti iš kokio molio drėbti žaliai-balti :D

Grįžti į