Puslapis 11

2010 m. 7 turas

Parašytas: 2010 Bal 29 15:48
bronius
A lygos VII turas: rekordai Kaune ir Klaipėdoje
http://www.alfa.lt/straipsnis/10354572/ ... 4-29_15-18
2010-04-29 15:18
Evaldas Gelumbauskas | Alfa.lt

Eilinis, VII Lietuvos futbolo A lygos turas namuose žaidusių ekipų gerbėjams neturėtų palikti gerų atsiminimų. Penki mačai – trys šeimininkų pralaimėjimai ir dvi lygiosios. Gal tik Tauragėje vietos „Tauro“ sirgaliai neturėjo pagrindo liūdėti – nulinės lygiosios ir atimtas svarbus taškas iš Vilniaus „Vėtros“. Didelio skausmo nepatyrė ir „Mažeikių“ gerbėjai, vien dėl to, kad nesėkme (0:1) pasibaigusios rungtynės su „Žalgiriu“ įvyko Šiauliuose, stebint tik patiems ištikimiausiems sirgaliams. O štai Klaipėdoje ir Marijampolėje gausiai susirinkę futbolo mėgėjai po rungtynių nesidžiaugė – klaipėdiečiai Vakarų Lietuvos komandų „derbyje“ net 0:3 pralaimėjo Gargždų „Bangai“, o „Sūduva“ savo stadione lygiosiomis 1:1 sužaidė su „Šiauliais“. Sunku pasakyti, ką po Kauno „Atleto“ ir Panevėžio „Ekrano“ rungtynių jautė Dariaus ir Girėno stadione susirinkę kauniečiai. „Atletas“ Lietuvos čempionams pralaimėjo rezultatu 0:3, bet galima tik spėlioti, ar tie keli šimtai žiūrovų dėl to nors kiek nuliūdo. Visgi, komandų meistriškumo skirtumas yra akivaizdus ir toks rezultatas nieko nenustebino.

Statistika

VII turas, bent jau Kaune buvo palaistytas lietumi, bet įvarčių buvo pagailėta. 9 tikslūs smūgiai – po du kartus pasižymėjo „Bangos“ puolėjas Gvidas Juška ir „Ekrano“ puolėjas Egidijus Varnas. Bent jau gausiausiai į rungtynes Klaipėdoje susirinkę žiūrovai (2200) ne tik pagerino šio A lygos sezono lankomumo rekordą (IV ture Vilniaus derbyje buvo užfiksuoti 2000 žiūrovų), bet ir buvo pamaloninti trimis įvarčiais, tiesa, visi jie krito į šeimininkų vartus.

Marijampolėje – lauko futbolo sezono atidarymo proga, po dienos darbų į stadioną susirinko 1200 žmonių, kurie išvydo vieną „savą“ įvartį ir vieną – „svetimą“. Kituose trijuose stadionuose turo mačus stebėjo iš viso 990 žiūrovų (oficialiai). Šiauliuose „Mažeikių“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynes stebėjo 140 žmonių. Kaune antrą kartą iš eilės suskaičiuota lygiai 250 žmonių, o Tauragėje apsilankė 600 žiūrovų. Tad galutinis rezultatas lyg ir neblogas – 4390 žiūrovų (vidutiniškai po 878), bet jų pasiskirstymas labai netolygus.

A lygos teisėjai sėkmingai palaikė savo aktyvumo vidurkį – 16 įspėjimų. Daugiausiai geltonų kortelių – visas 5 „Klaipėdos“ ir „Bangos“ žaidėjams parodė vilnietis Jurijus Paškovskis.

„Tauras“ atlaikė „Vėtrą“

„Tauro“ futbolininkams A lygos kalendoriaus sudarytojų ir nemirtingojo Bergerio dėka teko maloni galimybė išmėginti jėgas su praėjusios sezono A lygos stipriausiomis komandomis – „Sūduva“, „Vėtra“, „Ekranas“. Be abejo, tauragiškiai ne pirmi, ir tikrai ne paskutiniai – šį išmėginimą jau atlaikė „Mažeikiai“ (0 taškų), „Atletas“ (0 taškų). Po nesėkmės mače su „Sūduva“, „Tauro“ futbolininkams teko ne tik galvoti apie „Vėtros“ vizitą, bet ir lopyti skyles pagrindinėje sudėtyje. Kaip sakė „Tauro“ strategas Gedeminas Jarmalavičius, į pagrindinę sudėtį prieš rungtynes su „Vėtra“ teko įtraukti keturis naujus futbolininkus. „Mums labai skaudi Lino Savasto netektis, dėl traumos nebuvo Karolio Jasaičio ir dar kelių pagrindinės sudėties futbolininkų. Juos pakeitė iki šiol epizodiškai žaidę jauni futbolininkai, kuriems su patyrusiais „Vėtros“ futbolininkais grumtis buvo labai nelengva. Iš tiesų, turiu pripažinti, kad vilniečiai žaidė geriau, buvo pranašesni, ypač antrame kėlinyje, bet jei Jaunius Mockus pirmo kėlinio pabaigoje būtų iš kelių metrų pataikęs į vartus, gal ir žaidimas, ir rezultatas būtų kitoks“, – sakė G. Jarmalavičius.

„Tauro“ vyriausiasis treneris nesiėmė vertinti „Sūduvos“ ir „Vėtros“ pajėgumo. „Tai būtų nekorektiška iš mano pusės, galiu tik pasakyti, kad su „Vėtra“ buvo sunkiausios mūsų rungtynės šį sezoną. Su „Sūduva“ mes žaidėme turėdami visus pagrindinius žaidėjus, gal todėl ir mačas buvo šiek tiek lengvesnis. Realiai vertinant abi šios ekipos yra lygiavertės, panašaus pajėgumo, tai parodė ir jų tarpusavio mačai LFF Taurės pusfinalyje“, – samprotavo buvęs „Sūduvos“ strategas.

„Vėtros“ vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys lygiosiomis Tauragėje nebuvo patenkintas. „Buvome pranašesni, tikrai turėjome daugiau progų, netgi įmušėme du gerus įvarčius, kurių teisėjas neįskaitė, tad jaučiamės lyg būtume praradę taškus. Iš tiesų, lygiosios mūsų netenkina, kaip ir turnyrinėje lentelėje užimama vieta. Pagal taškus ir pagal žaidimą mes turėtume būti tarp turnyro lyderių, bet yra kaip yra. Dabar laukia išvyka į Šiaulius, ten irgi važiuosime tik dėl pergalės“, – trumpai apibendrino įvykius V. Liubšys.

Vakarų Lietuvos derbis: „Banga“ kyla

Sekmadienį atlaikę čempionišką apgultį Panevėžyje, trečiadienį Gargždų „Banga“ Klaipėdoje įrodė, kad gali ne tik gintis, bet ir atakuoti. Tiesa, nors rezultatas gana solidus – 3:0, bet „Bangos“ treneris Arminas Narbekovas patikino, kad kova tikrai nebuvo nei lengva, nei paprasta. „Tai darbinė pergalė, pasiekta sunkioje kovoje. Kaip matote, paskutiniai du įvarčiai krito mačo pabaigoje, labai svarbus buvo pirmasis įvartis, kurį Gvidas Juška įmušė pirmo kėlinio pabaigoje. Tiesa, mes ir iki tol turėjome kelias progas – vien Gytis Gailius du kartus buvo išbėgęs vienas prieš Liudviką Valių, bet jam vis trūko tikslumo. Jautėsi, kad po mačo Panevėžyje žaidėjai yra pavargę, iš pradžių žaidėme nervingai, dažnai klydome. Trūko diskvalifikuoto Andriaus Gedgaudo, jo patirtis suteikia komandos žaidimui ramumo“, – kalbėjo A. Narbekovas, pasidžiaugęs, kad pagaliau savo įvarčių sąskaitą A lygoje atidarė puolėjas Gvidas Juška.

Rezultatyviausias praėjusio sezono I lygos žaidėjas, sezono pradžioje papildęs „Bangos“ ekipą, paskutiniu metu daugiau žaidė saugų grandyje. Pasak A. Narbekovo, ir rungtynes su „Klaipėda“ G. Juška pradėjo dešinio saugo pozicijoje. „Bet po pirmų dešimties minučių nusprendėme, kad reikia žaisti su dviem puolėjais. Labai džiaugiuosi, kad G. Juška pagaliau „iššovė“. Treniruotėse jis žaidžia labai užtikrintai, o štai rungtynių metu jam vis kažko pristigdavo. Bet, pagaliau ir oficialiose rungtynėse pamatėme bei įvertinome jo sugebėjimus“, – džiaugėsi olimpinis čempionas.

Pasak Gargždų ekipos stratego, stadione buvo labai puiki atmosfera, daug žiūrovų, „Bangos“ sirgalių, kurie neleido jo auklėtiniams sustoti. „Pilname stadione žaisti tikrai labai malonu. Mūsų sirgaliai tapo tuo dvyliktuoju žaidėju, kuris pridėjo ir jėgų, ir noro siekti pergalės. Bet ir žaidėjai pademonstravo užsispyrimą ir atkaklumą siekdami pergalės, už tai aš jiems nuoširdžiai dėkoju“, – gerų atsiliepimų negailėjo A. Narbekovas.

Po pergalės Klaipėdoje „Banga“ su 8 taškais sėkmingai įsiterpė į A lygos „vidutiniokų“ gretas. A. Narbekovas neslėpė, kad vieta turnyro lentelės viduryje patenkina komandos ambicijas. „Šiai dienai mūsų užimama vieta realiai atspindi galimybes. Mes jau išmėginome jėgas su favoritais, dabar reikia rinktis taškus. Aišku, ir su „Klaipėda“, ir su „Mažeikiais“ žaisti nėra lengva, bet tai varžovai, iš kurių mes turime išplėšti tris taškus“, – akcentavo „Bangos“ strategas.

Turo įvykis: apvalus „Ekrano“ tūkstantis

Panevėžio „Ekranas“ be ypatingo vargo 3:0 susitvarkė su A lygos autsaideriais – Kauno „Atleto“ futbolininkais. Po kluptelėjimo per rungtynes su „Banga“, Kaune „Ekranas“ į visus klausimus atsakė per pirmas 45 minutes. Kaip teigė „Ekrano“ vyr. treneris Valdas Urbonas, antrasis kėlinys buvo ramesnis. „Nuo pirmų minučių jautėme, kad esame pranašesni, ką ir įrodėme pelnydami tris įvarčius pirmame kėlinyje. O antroje rungtynių dalyje žaidėjams gal trūko motyvacijos, nebuvo noro triuškinti varžovus. Nors ir turėjome progų, bet jų realizacija buvo prastoka. Aišku mums, treneriams, norėtųsi, kad futbolininkai visas rungtynes žaistų iš visų jėgų, išsikrautų visu 100 procentų, bet šį kartą to nebuvo“, – kalbėjo čempionų ekipos strategas.

Jam pritarė ir „Atleto“ vyr. treneris Viačislavas Novikovas. „Mes pasirodėme pagal savo galimybes, akivaizdu, kad šiuo metu nesame pajėgūs „įkasti“ favoritams. Jautėsi, kad „Ekranas“ yra pranašesnis, aukštesnio meistriškumo komanda“, – sakė „Atleto“ vadovas.

Prie „Ekrano“ pergalės dviem tiksliais smūgiais prisidėjęs Egidijus Varnas ne tik padėjo komandai atsigauti po lygiųjų Panevėžyje, bet ir darbais pavertė visas kalbas apie rekordinį „1000-ąjį“ įvartį.

Tiesa, Panevėžio ekipos treneriai šio įvykio nesureikšmino. „Tikrai prieš rungtynes nekalbėjome apie rekordus, neplanavome mušti tris įvarčius. O ir po rungtynių nekirpome nei vartų tinklo, palikome „Atletui“ ir jų kamuolį. Kita vertus, kai nutinka toks įvykis, sunku iš karto įvertinti jo reikšmę. Ypač, kai Lietuvoje futbolo statistika yra labai silpna, nežinome, net kas yra visų laikų rezultatyviausias, ar daugiausiai rungtynių sužaidęs Lietuvos futbolininkas. Bet, gal ateityje mes kitaip pažiūrėsime į šį pasiekimą“, – samprotavo „Ekrano“ treneris, mintimis jau persikėlęs į Tauragę, kur „Ekranas“ šeštadienį mėgins pralaužti varžovų gynybą.

Turo žaidėjas: žalgirietis Egidijus Vaitkūnas

Vilniaus „Žalgiris“ Šiauliuose minimaliai 1:0 įveikęs „Mažeikių“ ekipą sutvirtino savo pozicijas pirmenybių lyderių trejetuke. Nors žalgiriečiai sukūrė ne vieną pavojingą epizodą prie nominalių šeimininkų vartų, bet įvartis buvo pelnytas tik vienas. Pirmojo kėlinio pabaigoje sostinės klubo gynėjas E. Vaitkūnas ėmėsi iniciatyvos, prasiveržė pro „Mažeikių“ gynybą ir tiksliu smūgiu nuginklavo mažeikiškių vartų sargą iš Latvijos Maksimą Vitkovskį. Kaip po mačo oficialiai klubo svetainei zalgiris-vilnius.lt sakė gynėjas, jis jau senokai galvojo apie įvartį. „Važiuojant į rungtynes vis pagalvodavau, kaip jaučiasi komandos draugai, kai įmuša įvartį. Mačiau, kaip šiame sezone po įvarčio džiaugiasi A. Nagumanovas, I. Morinas, P. Komolovas... Ir šiandien tą jausmą galėjau pajusti pats. Deja, įmušęs euforijos nepajaučiau. Žaidimas vyko ne taip, kaip norėjosi, todėl net įmušus įvartį vėl gulėme ant varžovų vartų lyg pralaimėdami. Lengviau atsikvėpėme tik nuaidėjus finaliniam teisėjo švilpukui. Laimėjome 1:0. Tik tuomet supratau, kad įmušiau labai svarbų įvartį. Artėjančios mamų dienos proga noriu jį paskirti savo mylimai mamai“, – svarbiausio dalyko paminėti nepamiršo žalgirietis.

O Alfa.lt visiems skaitytojams primena – sekmadienis ne tik futbolo, bet ir Mamų diena.

Turo nusivylimas: „Sūduvos“ lygiosios

Jau trečią kartą per septynis turus Marijampolės „Sūduva“ rungtynes baigia lygiosiomis. Šį kartą marijampoliečiai nesugebėjo išsaugoti vieno įvarčio pranašumo mače su „Šiauliais“, ir to užteko, kad juos iš pirmos A lygos pozicijos į antrą pastumtų „Ekranas“. Po neišraiškingų rungtynių „Sūduvos“ futbolininkus, trenerius ir vadovus internetinėse platybėse užplūdo futbolo mėgėjų kritikos lavina. Komandai prikišama valios ir charakterio trūkumas, noro kovoti stoka, abejingumas ir pan. Regis, ir pats „Sūduvos“ vyr. treneris Donatas Vencevičius nežino tokio komandos žaidimo priežasčių. „Rungtynės nebuvo to lygio kurio tikėjausi. Aiškinsimės: gal vyrai pavargę po sunkių sekmadienio rungtynių (su „Tauru“)? Pirmą kėliny vaikščiojom, antrajame – vaizdas šiek tiek pasikeitė. Viena klaida nulėmė, kad iškovojome tik tašką. Kieno tai klaida, ar vartininko, ar gynėjo sunku pasakyti. Yra problemų puolime. Turim vieną puolėją (Povilą) Lukšy. Tikimės iš jo daugiau“, – oficialiai klubo interneto svetainei sakė D. Vencevičius.

Kol treneris tikisi daugiau iš žaidėjų, komandos gerbėjai tikisi „daugiau“ ir iš trenerių, ir iš vadovų. Bent jau prieš sezoną išsakyti garsūs pareiškimai „kovosime dėl pergalių visuose turnyruose“ reikalauja ir realaus pagrindimo. Kovą dėl LFF taurės „Sūduva“ baigė pusfinalyje. Baltijos futbolo lygoje laukia atsakomoji išvyka į Taliną. O A lygoje – nelengva kova ne tik su „Ekranu“, bet ir sy „Žalgiriu“, „Vėtra“, „Tauru“, „Šiauliais“.

VIII turas: „Atletas“ nori taškų

Šį savaitgalį A lygos VIII ture įvyks dar vienas, lokalus Vakarų Lietuvos derbis – „Mažeikiai“ (1 taškas) ir „Banga“ (8 taškai). Tiesa, mačas vyks Šiauliuose, tad Gargždų palaikymo grupė bus mažesnė nei Klaipėdoje.

Šeštadienį rimtų futbolo batalijų galima sulaukti Tauragėje, kur „Tauras“ (9 taškai) priims lyderius „Ekraną“ (16 taškų). Šiauliuose vietos „Šiauliai“ (9 taškai) susitiks su „Vėtra“ (8 taškai).

Sekmadienį į Klaipėdą atvyks „Atletas“ (minus 6), perėjęs favoritų egzaminus, ir pasirengęs pradėti kopimą iš minuso. „Galime kalbėti ką norime, bet pralaimėjimai lyderiams taip pat yra skaudūs, o tai, kad iki šiol neturime nei vieno taško, irgi slegia žaidėjus. Ar jie atlaikys psichologinį spaudimą, galėsime kalbėti po išvykos į Klaipėdą ir Mažeikius“, – samprotavo V. Novikovas prieš išvyką pas „Klaipėdos“ klubą (2 taškai).

O sekmadienį tiesiogine televizijos transliacija VIII turą užbaigs „Žalgirio“ (14 taškų) ir paskutinį turą praleidusios Pakruojo „Kruojos“ (7 taškai) dvikova.

Re: 2010 m. 7 turas

Parašytas: 2010 Bal 30 19:17
bronius
Tiesa, Panevėžio ekipos treneriai šio įvykio nesureikšmino. „Tikrai prieš rungtynes nekalbėjome apie rekordus, neplanavome mušti tris įvarčius. O ir po rungtynių nekirpome nei vartų tinklo, palikome „Atletui“ ir jų kamuolį. Kita vertus, kai nutinka toks įvykis, sunku iš karto įvertinti jo reikšmę. Ypač, kai Lietuvoje futbolo statistika yra labai silpna, nežinome, net kas yra visų laikų rezultatyviausias, ar daugiausiai rungtynių sužaidęs Lietuvos futbolininkas. Bet, gal ateityje mes kitaip pažiūrėsime į šį pasiekimą“, – samprotavo „Ekrano“ treneris, mintimis jau persikėlęs į Tauragę, kur „Ekranas“ šeštadienį mėgins pralaužti varžovų gynybą.
- Teko rankioti iš laikraščio "Sportas" tarybinių metų Lietuvos futbolo čempionatų skaičiukus, tai reikia pasakyti, kad situacija gana prasta - kai kur trūksta net rungtynių rezultatų, nekalbant apie įvarčių autorius..