bronius
Vyr. diskusijų administratorius
Pranešimai: 11746
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 14:01
Palaikoma komanda: LT rinktinė
Miestas: Vilnius

2010 m. 8 turas

2010 Geg 03 18:56

A lygos VIII turo apžvalga: „žaliai-baltas“ lyderis
2010-05-03 17:54
Evaldas Gelumbauskas
http://www.alfa.lt/straipsnis/10355282/ ... 5-03_17-54

Paskutiniu metu, po kiekvieno turo Lietuvos futbolo A lygoje nuosekliai keičiasi lyderiai. Panevėžio „Ekranas“, Marijampolės „Sūduva“, vėl „Ekranas“, ir, po aštuntojo turo turnyrinės lentelės priešakyje atsidūrė VMFD „Žalgiris“. Nors prieš sezoną daugiausiai buvo kalbama apie lyderių ir turnyro favoritų duetą, bet „žaliai-balti“ savo žaidimu įrodinėja, kad yra verti vietos A lygos lyderių trejetuke, o po pergalės prieš Pakruojo „Kruoją“ (3:1) ir „Ekrano“ pralaimėjimo Tauragėje (1:2) – ir pačiame lyderių rikiuotės smaigalyje.

Antras rungtynes iš eilės be įvarčių sužaidė Vilniaus „Vėtra“, pasidalijusi po tašką su „Šiauliais“, antrą tašką pirmenybėse iškovojo „Mažeikiai“, lygiosiomis 2:2 užbaigę mačą su Gargždų „Banga“, pirmąją pergalę iškovojo kita A lygos debiutantė „Klaipėda“, įveikusi iš minuso duobės nepakylantį Kauno „Atletą“ (1:0).

Statistika

VIII A lygos turas pagerino tik vieną rekordą – raudonų kortelių statistinėje kategorijoje. Vilniuje „Kruojos“ gynėjas Rolandas Slepakovas už dvi geltonas korteles sulaukė vienos raudonos, o Tauragėse „Ekrano“ gynybos lyderis Dainius Gleveckas, už paskutinės vilties pražangą išvydo raudoną šviesą.

Iš viso per penkis turo mačus teisėjai parodė 15 geltonų kortelių. Korektiškiausiai vyko rungtynės Šiauliuose, kur sekmadienį kovojo „Mažeikiai“ ir „Banga“. Nors rungtynės buvo labai atkaklios, bet geltona kortelė buvo parodyta tik vieną kartą.

Turo kovas stebėjo 3550 žiūrovų, daugiausiai – 1300 susirinko į „Šiaulių“ ir „Vėtros“ mačą, gerokai mažiau dėmesio sulaukė „Klaipėdos“ ir „Atleto“ mačas (900 žiūrovų). „Vėtros“ stadiono užkeikimas (sutapęs su tiesiogine rungtynių transliacija) slegia ir „Žalgirį“. Į naujojo A lygos lyderio pergalingas rungtynes susirinko vos 400 žmonių.

Turo mačuose buvo pelnyta 12 įvarčių, ketvirtą kartą sezone pasižymėjo jaunasis „Bangos“ puolėjas Gytis Gailius, savo trečią įvartį pelnė „Žalgirio“ kapitonas Igoris Morinas.

„Tauro“ antausis čempionams

Prieš pagrindinę VIII turo dvikovą Tauragėje, „Tauro“ strategas Gedeminas Jarmalavičius, kalbėdamas apie mačą su „Ekranu“ sakė, kad panevėžiečių žaidimą jų trenerių štabas yra išstudijavęs iki smulkmenų. Tuo metu, „Ekrano“ vyriausiasis treneris Valdas Urbonas sakė, kad apie „Taurą“ ypatingos informacijos neturi, pagaliau, „Ekranas“ nusiteikęs pats diktuoti sąlygas aikštėje ir nesirengia taikytis prie varžovo. Tačiau, jau po pralaimėtų rungtynių Panevėžio komandos strategas pripažino, kad suklydo ir jis pats – parinkdamas startinį vienuoliktuką. „Reikėtų prisiimti atsakomybę sau, nes būtent treneris yra atsakingas už startinę sudėtį. Kai kurie žaidėjai, ne vienas ir ne du – pasirodę startinėje sudėtyje, sužaidė ne taip, kaip tikėjausi. Dėl to savo klaidas tenka pripažinti ir man“, – po pirmojo pralaimėjimo šiame sezone kalbėjo V. Urbonas.

Gal „Tauras“ pateikė staigmenų čempionams? „Lietuvoje sudėtinga ką nors nustebinti. Žinau, kad nepaisant to, kokia būtų „Tauro“ sudėtis, čia, Tauragėje visą laiką vyksta kova, daug kontakto, individualių dvikovų ir gal mažai kūrybinės minties“, – reziumavo V. Urbonas.

Visgi, „Ekrano“ trenerio žodžius šiek tiek pakoreguoja „Tauro“ vyriausiojo trenerio Gedemino Jarmalavičius pastaba. Pasak jo, startinė varžovų sudėtis – kurioje pirmą kartą nuo 2006 metų liepos 7 d. nebuvo nei vieno legionieriaus, jį iš tiesų nustebino. „Girdėjau ką spaudos konferencijoje kalbėjo Valdas Urbonas, ir vėliau dar kartą pasižiūrėjęs rungtynių įrašą pastebėjau, kad kai kurie „Ekrano“ žaidėjai tarsi buvo šešėlyje. Bet tai jau varžovų trenerio ir vadovų kompetencija, parinkti startinę vienuolikę. Antrajame kėlinyje aikštėje pasirodę Vitas Rimkus ir Stephenas Ademolu mums sukėlė daug problemų, ypač pastarasis, kurio reidai buvo labai pavojingi. Apskritai, antrajame kėlinyje varžovai diktavo savo sąlygas, bet mus lydėjo sėkmė. Aišku, jau dėkojau ir dar kartą padėkosiu savo komandos žaidėjams. Po praleisto įvarčio buvo minčių, kad galime palūžti, bet vyrai sužaidė labai tvarkingai. Aišku, buvo klaidelių, bet tiek vartininkas (Šarūnas Kilijonas), tiek ir gynėjai sužaidė labai ramiai, drausmingai ir patikimai“, – konstatavo „Tauro“ vyriausiasis treneris, atskleidęs, kad prieš rungtynes su favoritais labai daug dėmesio buvo skirta jų žaidimo analizei, pagrindinių žaidėjų – Deimanto Bičkos ir Ramūno Radavičiaus stipriųjų savybių neutralizavimui.

Tauragės ekipa per septynias dienas iš eilės sužaidė trimis praėjusio A lygos sezono prizininkais. Pradėję nuo pralaimėjimo Marijampolės „Sūduvos“ ekipai, pratęsė nulinėmis lygiosiomis su „Vėtra“ ir baigė pergale prieš „Ekraną“. Pasak G. Jarmalavičiaus, jį labiausiai nustebino futbolininkų sportinė forma. „Po šios mini trilogijos galiu pasakyti, kad geriausiai fizine prasme futbolininkai pasirodė per rungtynes su „Ekranu“. Tai mane nustebino, kita vertus, gal čia įtakos turėjo kiti niuansai – visgi žaidėme su čempionais, bene geriausia ir stipriausia čempionato komanda, tad žaidėjai buvo nusiteikę sunkiai kovai, netrūko motyvacijos ir noro siekti pergalės. Dabar svarbiausia, kad tas noras nedingtų žaidžiant su smulkesnio kalibro komandomis – „Klaipėda“, „Mažeikiais“, „Kruoja“. Šį sezoną A lygoje net ir vidutiniokai gali pridaryti problemų formaliai stipresnėms ekipoms, tad čempionatas tikrai vyksta labai įdomiai“, – kalbėjo G. Jarmalavičius.

Dar viena džiugi žinia „Tauro“ stovyklą pasiekė pirmadienį, kai buvo oficialiai patvirtinta, kad būtent Tauragės ekipa pakeis Vilniaus „Vėtrą“ Europos lygos turnyre. Pasak G. Jarmalavičiaus, tai turėtų suteikti papildomos motyvacijos komandos žaidėjams. „Neslėpsiu, jautėme ir tikėjomės, kad taip bus. Tai bus „Tauro“ debiutas Europos taurių turnyruose, tiesa, dar neaišku kokiame mieste ir stadione jis įvyks. Bet žaidėjams, dauguma kurių niekada nežaidė tokio rango turnyruose tai bus tikrai puiki patirtis“, – teigė su „Sūduvos“ ekipa ne kartą Europos taurių turnyruose dalyvavęs treneris.

„Mažeikiai“ skaudžias pamokas verčia taškais

A lygos debiutantai iš Mažeikių, po sudėtingos sezono pradžios, kai per pirmus tris turus juos „auklėjo“ A lygos favoritai – „Sūduva“, „Vėtra“ ir „Ekranas“, pademonstravo, kad skaudžios pamokos pradeda duoti vaisių. „Mažeikių“ treneris Nerijus Gudaitis patikino, kad ekipai lyderių pamokos buvo tikrai vertingos. „Džiaugiuosi, kad pirmiausia „išbandėme“ lyderius. Apsipratome A lygoje, įgavome patirties. Be to, žinant mūsų pasirengimo sezonui sąlygas, buvo nerealu tikėtis, kad maniežuose sugebėsime pademonstruoti geriausią žaidimą. Dabar žaidžiame lauke, gal ir ne pačios geriausios kokybės aikštėje, bet ji yra vienoda abiem komandom. Rungtynes su „Banga“ pradėjome atsargiai, pirmame kėlinyje varžovai kontroliavo žaidimą ir pelnytai pirmavo. Bet antrame kėlinyje įvyko lūžis. Mes pradėjome daugiau kontroliuoti kamuolį, mezgėsi kombinacinis žaidimas, sukūrėme kelias progas. Būtent tai mane labiausiai ir džiugina“, – sakė N. Gudaitis.

„Mažeikių“ strategas, analizuodamas rungtynes, atkreipė dėmesį į faktą, kad pagaliau startinėje sudėtyje žaidė pajėgiausi futbolininkai. „Gynybos centre turėjome ir Gintarą Juodeikį ir Andrejų Oriolą, kurių, pavyzdžiui, labai trūko per rungtynes su „Klaipėda“, kai mes neišsaugojome dviejų įvarčių persvaros. Šį kartą buvo kitaip. Nors ir praleidome įvarčius, bet jie krito po rikošeto ir gynėjo bei vartininko nesutarimo. Be abejo, mūsų įvarčiai taip pat buvo pasiekti suklydus „Bangos“ gynėjams – pirmuoju atveju jiems nepavyko dirbtinės nuošalies manevras, o prie antrojo įvarčio prisidėjo ir veja, ir gynėjo pozicinė klaida. Bet kuriuo atveju, mane labai nudžiugino ir žaidimas, ir rezultatas“, – tvirtino N. Gudaitis.

Artimiausiame ture „Mažeikių“ laukia susitikimas su „Atletu“. Ar galima planuoti pirmąją debiutantų pergalę? „Rungtynėse su „Atletu“ mane tenkintų ir vienas iškovotas taškas. Tikrai nesiruošiu tvirtinti, kad turime iškovoti pergalę. Tai, kad kauniečiai iki šiol nesurinko nei vieno taško, dar nereiškia, kad mes juos automatiškai nugalėsime. Manau, kad tiek jie, tiek ir mes pasiruošime labai rimtai kovai, kuri, galima sakyti, yra bene svarbiausia iš visų šį sezoną buvusių rungtynių“, – atsargus išliko „Mažeikių“ treneris.

Uostamiestyje – istorinis įvartis ir istorinė pergalė

Istorinį įrašą klubo metraštyje įsirašė ir kitas A lygos debiutantas – FC „Klaipėdos“ klubas, nors ir nelengvai, bet įveikęs absoliučius lygos autsaiderius – „Atleto“ futbolininkus. Po rungtynių „Klaipėdos“ vyriausiasis treneris Saulius Mikalajūnas vylėsi, kad komandoje pagaliau atsiras susižaidimas ir tarpusavio supratimas. „Iškovojome pirmąją pergalę. Labai džiugu. Džiaugiuosi vyrais, kurie kovėsi visą susitikimą ir susikūrė tiek progų, kiek iki šiol nepavykdavo sukurti nė vienose rungtynėse. Gal pagaliau atėjo tas susižaidimas, savitarpio supratimas. Patenkintas esu vyrų žaidimu. Visos grandys sužaidė puikiai ir rezultatas galėjo būti visai kitoks”, – po rungtynių nedaugžodžiavo strategas.

Istorinio įvarčio autorius (tuo pačiu ir istorinės pergalės bendraautorius) – jaunasis „Klaipėdos“ saugas, septyniolikmetis Mindaugas Grigaravičius, pirmojo kėlinio pabaigoje nuginklavęs kauniečių ekipos vartininką Aivarą Bražinską.

Po rungtynių svečių komandos treneris Viačislavas Novikovas galėjo tik vardyti rūpestį keliančius komandos simptomus. „Rungtynėse nugalėjo ta komanda, kuri labiau norėjo pergalės. Kaip bebūtų gaila, mūsų užteko tik pirmoms dvidešimčiai minučių, per kurias dar palaikėm kamuolį, dar bandėm kažkokį žaidimą organizuoti, o po to sustojom visiškai ir praktiškai baigėsi futbolas iš mūsų pusės. Per likusį laiką nesugebėjome sukurti nė vienos realios progos”, – gerą porciją kritikos savo auklėtiniams atseikėjo „Atleto“ treneris.

Naujasis A lygos lyderis – „Žalgiris”

Prieš sezoną futbolo specialistai ir komandų treneriai neslėpė, kad mato tik dvi ekipas, kovosiančias dėl čempionų titulo, bei visą būrį vidutiniokų, pretenduosiančių į likusią prizinę vietą. Prie vidutiniokų buvo priskiriami ir atsikūrusio „Žalgirio“ futbolininkai. Bet po pergalės prieš Pakruojo „Kruoją“ „žaliai-balti“ bent savaitei įsitaisė A lygos turnyrinės lentelės viršūnėje.

Galima neabejoti, kad daugelis sostinės ekipos gerbėjų norėtų savo komandą matyti tik pačioje viršūnėje. O didėjantys lūkesčiai ir vis smagiau „kimbantis“ favorito titulas pradeda veikti ir pačius žaidėjus. Jei „Žalgirio“ strategas Igoris Pankratjevas sezono pradžioje akcentavo, kad komandos tikslas – kovoti dėl pergalių, tai nūnai pripažįsta, kad auga ir lūkesčiai, ir psichologinis krūvis. „Pažiūrėjus į turnyro lentelę pasidaro malonu, bet visa kova dar priešakyje. Gal dar ankstoka kalbėti apie komandų pajėgumą. To daryti nesiimčiau. Pergalės iškovojamos labai nelengvai, jaučiu, kad ir žaidėjai yra pavargę – ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Matosi, kad jie jau pradeda jausti psichologinį spaudimą, atsiranda baimė suklysti. Jei sezono pradžioje iš mūsų tokių rezultatų niekas nelaukė, tai dabar jau jie jaučia, kad neturi teisės suklysti. Tai parodė ir rungtynės su „Mažeikiais“, kuriose šlubavo progų realizavimas. Jei įmuštume vieną kitą įvartį anksčiau, galbūt ir žaidimas būtų ramesnis. O dabar įtampa išlieka iki rungtynių pabaigos. Taip, šiandien įmušėme tris įvarčius, bet kiek neįmušėme prieš tuos tris? Ir kas neįmušė? Igoris Morinas. Jam matyt reikia sudėtingesnių progų, nes šios buvo per lengvos“, – po rungtynių spaudos konferencijoje svarstė I. Pankratjevas.

Nors „Vėtros“ stadione „Žalgiris“ iškovojo dvi pergales, bet I. Pankratjevo nauja aplinka nesužavėjo. „Jei būtų mano valia, aš tikrai pasirinkčiau „Žalgirio“ stadioną“, – lakoniškai konstatavo „Žalgirio“ treneris.

„Kruojos“ treneris Albertas Klimavičius, nors ir nelabai patenkintas teisėjo sprendimu pašalinti iš aikštės Pakruojo ekipos gynėją Rolandą Slepakovą, visgi pripažino, kad „Žalgirio“ pergalė buvo pelnyta. „Šiaip aš galvoju, kad bausmė turėtų būti viena. Jei jau skiri vienuolikos metrų baudinį, tada nevaryk žaidėjo iš aikštės. Nes juk komandai tai – dvigubas smūgis. Teisėjas teigė, kad futbolininkas buvo pašalintas ir už žodžius, nors aš jokių keiksmažodžių negirdėjau. Dėl baudinio pagrįstumo sunku kažką sakyti, mano pozicija neleidžia kategoriškai teigti. Jaučiasi, kad žaidėjams dar trūksta žaidybinės patirties, ne vienose rungtynėse net ir pirmaudami nesugebame išsaugoti persvaros. Bet tai geros pamokos, visiems kažkada būna pradžia“, – tvirtino A. Klimavičius. – Prieš šias rungtynes akcentavau žaidybinę drausmę, bet tas pašalinimas ir baudinys sulaužė visą mūsų scenarijų, o vėliau pritrūkome jėgų. Tačiau šiandien „Žalgiris“ buvo stipresnis, todėl galiu tik pasveikinti varžovus“.

„Žalgiriui“ gerų žodžių nepagailėjo ir N. Gudaitis, kurio treniruojama ekipa septintajame ture žalgiriečiams nusileido 0:1. „Prieš rungtynes su „Žalgiriu“ savo auklėtiniams sakiau, kad šis mačas bus pats sunkiausias iš visų buvusių. Ir nesuklydau. „Žalgirio“ futbolininkai aikštėje puikiai juda, dideli greičiai, dinamika, spaudimas. Gal būt, kol kas nepavyksta realizuoti visų sukuriamų progų, trūksta puolėjų indėlio, bet pati komanda palieka pozityvų įspūdį. Net neabejoju, kad šiemet jie bus tarp prizininkų, nenustebčiau, jei užimtų ir aukštesnę, nei trečią vietą“, – kalbėjo „Mažeikių“ vyr. treneris.

IX A lygos turas

Kitame A lygos ture futbolo mėgėjų laukia bent kelios lygiaverčių varžovų dvikovos. Be abejonės, dėmesio centre „Vėtros“ ir „Sūduvos“ mačas. Abi komandos paskutinius kelis mačus sužaidė blankiai, vilniečiai prarado taškus Tauragėje ir Šiauliuose, taip ir nesugebėjęs aptikti spragų varžovų gynyboje. Visgi, per dešimt dienų labai sudėtinga pasirengti visam sezonui, tad natūralu, kad „Vėtros“ futbolininkų „akumuliatoriai“ po truputį išsikrauna. Kita vertus, nors „Sūduvos“ futbolininkai sezonui ruošėsi atsakingai ir nuosekliai, bet ir jų žaidimas palieka daug klausimų futbolo mėgėjams, bei patiems komandos treneriams. Iškentėtos lygiosios su „Šiauliais“ sukėlė kritikos bangą, bet sėkmingas žaidimas Vilniuje visas bangas paverstų nekaltais raibuliukais.

Įdomios kovos galima tikėtis ir Pakruojyje, kur susitiks „Kruoja“ ir Gargždų „Banga“, ir Šiauliuose, kur žais „Mažeikiai“ ir „Atletas“, ir Panevėžyje, kur kovos „Ekranas“ ir „Šiauliai“. O Tauragėje savo pergalių kelią mėgins išsaugoti „Tauras“ ir „Klaipėda“.

slasher
Pranešimai: 5344
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 13:13
Miestas: Kaunas

Re: 2010 m. 8 turas

2010 Geg 03 19:20

FOTO iš Klaipėda - Atletas rungtynių http://www.kaff.lt/page831

O čia jau susibūrusi FC Klaipėda tusofkė ? :
Paveikslėlis

Grįžti į