E.Pehličius: „Su „Kauno“ žaidėjais kalbu lietuviškai“
2010.06.12, 13:01
http://penalty.lt/e-pehlicius-%E2%80%9E ... %E2%80%9C/
Edinas Pehličius FBK „Kauno“ komandoje pasirodė 2005 metų liepos mėnesį.. Joje rungtyniavo iki 2008-ųjų vasaros. Vėliau išvyko į Minsko „MTZ-Ripo“ (Baltarusija) klubą, tačiau jame neužsibuvo. Nuo praėjusio sezono legionierius iš Bosnijos ir Hercegovinos vėl vilki FBK „Kauno“ marškinėlius. Su 26 metų futbolininku kalbėjosi Penalty.lt žurnalistas.
Valdas KASPERAVIČIUS
Tikisi nepralaimėti nė karto
- „FBK „Kaunui“ pasitraukus iš Lietuvos futbolo A lygos čempionato klubą paliko visi legionieriai. Kodėl tu rungtyniauji „Kaune“? – paklausėme E.Pehličiaus.
- Tuo metu turėjau sutartį su Minsko „MTZ-Ripo“ klubu. Ji galiojo dar dvejus metus. Reikėjo nuspręsti, kur žaisti. „Kaune“ man buvo sudarytos geriausios sąlygos. Be to, aš prieš tai žaidžiau šioje ekipoje, man čia viskas buvo pažįstama, sava. Gerai sutariau ir su komandos draugais, ir su klubo prezidentu. „Kaune“ neturėjau jokių problemų. Kadangi buvo sudarytos geros sąlygos, sutikau žaisti daugkartiniame Lietuvos čempionų klube.
- Pernai FBK „Kaunas“ žaidė tik Lietuvos antrojoje lygoje su mėgėjais. Tikriausiai buvo nuobodu, neįdomu?
- Žinoma, pirmenybių lygis buvo žemas, žaisti buvo neįprasta. Ir varžovų stadionai, švelniai tariant, nežavėjo. Bet ką padarysi. Futbolininkai yra profesionalai, už žaidimą jie gauna atlyginimą. Reikia užsidirbti pinigų. O mūsų komanda net antroje lygoje treniravosi du kartus per dieną.
- Šiais metais rungtyniaujate šalies pirmojoje lygoje. Kol kas žengiate be kluptelėjimų – laimėjote visus dešimt susitikimų. Kaip atrodo pirmoji lyga palyginus su A lyga?
- Manau, dabar pirmojoj lygoje yra 3-4 ekipos, kurios sugebėtų žaisti A lygoje. Tarp tokių paminėčiau Kėdainių „Lifosą“. „Kaunas“ ne tik sugebėtų sėkmingai kovoti A lygoje, bet ir grumtis dėl 2-3, o gal ir dėl 1-osios vietos.
- Kaip manai, ar šiemet FBK „Kaunas“ pirmenybėse patirs nors vieną pralaimėjimą?
- Mes norime per kiekvienas rungtynes įmušti kuo daugiau įvarčių ir siekiame kuo mažiau jų praleisti. Tačiau futbolas dažnai yra nenuspėjamas. Treniruojamės ne tik mes, bet ir kitos komandos, tad visko gali atsitikti. Štai Klaipėdoje mes tik pačioje mačo pabaigoje įmušėme pergalingą įvartį į „Atlanto“ vartus. Vis dėlto tikiu, kad mūsų komanda čempionatą baigs be pralaimėjimų, o kitais metais žais A lygoje.
- Žaidei su visomis pirmosios lygos ekipomis. Kuri pasirodė stipriausia?
- „Lifosa“. Kėdainių komanda tikrai pajėgi. Tačiau man labai patiko „Atlantas“. Jį paliko daug futbolininkų, tačiau jauni vaikinai žaidžia kietai, gerai.
- Šį sezoną jau įmušei septynis įvarčius. Kuris buvo gražiausias?
- Gražų įvartį įmušiau į Jonavos „Lietavos“ vartus, dar gražesnį – galva į „Atlanto“ vartus. Tačiau patį gražiausią įvartį įmušiau Alytaus „Alyčiui“. Jis man tikrai patiko.
Kalba lietuviškai
- Lietuvoje gyveni jau daug metų. Ar lietuviškai daug supranti? Gal moki ir kalbėti?
- Negaliu sakyti, kad lietuviškai suprantu viską, bet 80-90 procentų suprantu. Su treneriais, komandos draugais kartais bendrauju rusiškai, kartais – lietuviškai.
- Tai gal moki taip gerai kalbėti, kaip buvęs „Kauno“ legionierius iš Gruzijos Akaki Chubutija?
- Manau, kad aš lietuviškai kalbu geriau už jį. Su jaunais ekipos futbolininkais kalbamės tik lietuviškai, nes rusiškai jie nemoka. Parduotuvėje taip pat visada kalbu tik lietuviškai.
- Anksčiau esi gyvenęs Vokietijoje. Tad moki ir vokiškai?
- Taip, 1994-1998 metais gyvenau Vokietijoje. Moku ne tik vokiškai, bet ir angliškai, rusiškai. Jau minėjau, kad išmokau lietuviškai. Tad, įskaitant gimtąją kalbą, susišneku penkiomis kalbomis.
- Su kuriais buvusiais „Kauno“ futbolininkais dar bendrauji?
- Su gruzinu Giviu Kvaracchelija, lenku Adrianu Mrowiecu, brazilu Rafaeliu Ledesma, kroatu Luka Aničičiumi. Ypač dažnai bendrauju su G.Kvaracchelija.
Palaiko Vokietijos rinktinę
- Kaip apibūdintum Bosnijos ir Hercegovinos futbolą? Ar jo lygis pastaruoju metu kyla? Juk atsiskleidė tokie žaidėjai kaip Edinas Džeko, Zvjezdanas Misimovičius.
- Pažįstu ir E.Džeko, ir Z.Misimovičių. Su E.Džeko nemažai rungtyniavau savo šalies jaunimo rinktinėje, teko kartu pažaisti ir su Z.Misimovičiumi. Mūsų šalies futbolas po truputį kyla, bet šalies čempionato lygis nėra aukštas, geresni futbolininkai greitai išvažiuoja į užsienio klubus. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje žaidžia tik užsienio komandoms atstovaujantys futbolininkai.
- Vakar prasidėjo pasaulio futbolo čempionatas. Kurią komandą palaikai?
- Palaikau Vokietiją, nors kai kurie dėl to iš manęs juokiasi. Tačiau aš penkerius metus gyvenau Vokietijoje, todėl esu šios šalies futbolo gerbėjas. Manau, Vokietija nužengs bent iki pusfinalio.
- O kuriai rinktinei prognozuoji aukso medalius?
- Paminėsiu tris šalis – Braziliją, Vokietiją ir Ispaniją. Čempionais tikriausiai taps Brazilijos futbolininkai.
- Šis interviu bus išspausdintas Penalty.lt portale. Ar žinai tokį?
- Neseniai sužinojau. Labai gera svetainė apie futbolą. Dabar kiekvieną dieną joje apsilankau, sužinau mane dominančias naujienas. Seniai reikėjo tokio portalo.