...

Futbolo agentai

2013 Lie 24 10:42

Agentai tampa neatsiejama futbolo dalimi
http://penalty.lt/agentai-tampa-neatsie ... lo-dalimi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Anksčiau agento profesija futbolo pasaulyje atrodė retenybė. Futbolininkai neretai patys, arba per neaiškius tarpininkus tvarkydavo savo karjeros reikalus. Tačiau laikui bėgant, tokios “mados” pasikeitė.

Lietuvoje yra keletas kvalifikuotų futbolo agentų. Vienas tokių – buvęs žinomas futbolininkas Valerijus Mižigurskis. Su juo Penalty.lt kalbėjosi apie agento darbo specifiką.

- Futbolo agento profesija mūsų šalyje dar nauja ir dažnai vertinama nevienareikšmiškai. Ar galima agentu pasitikėti?

- Futbole viskas taip pat kaip ir paprastame gyvenime – yra gerų ir blogų žmonių. Vieni nori pirmiausiai padėti žaidėjui ir uždirbti vėliau. Kiti nori tik kuo greičiau gauti pinigų. Tačiau dabar Europoje net penkiolikos metų vaikai ar jų tėvai jau pasirašo su agentais sutartis. Net ir tie, kurie treniruojasi garsių klubų akademijose, turi kas juos atstovauja.

- Ar Lietuvoje vykstančiame Europos jaunimo U-19 čempionate futbolininkus stebės daug agentų?

- Šiame turnyre žaidėjus stebi tiek agentai, tiek įvairių klubų atstovai. Savo klientus jau turintiems agentams čia taip pat reiks padirbėti. Potencialiems pirkėjams jie turi pristatyti stipriąsias čempionate rungtyniaujančio jų atstovaujamo futbolininko puses, supažindinti su juo. Nors “katės maiše” šiais laikais jau neįkiši, bet lygiaverčiams žaidėjams pretenduojant į tą patį klubą, agento pažintys ir mokėjimas bendrauti gali nulemti daug.

Be to, jei gerai pasirodys čempionate, net ir nebloguose užsienio klubuose rungtyniaujantys žaidėjai gali patekti į dar stipresnius. Todėl gal net ir gerai, kad lietuviai pateko į stiprią grupę – puikiai sužaidus su grėsmingais varžovais, atsivertų geresnės karjeros galimybės.

- Ar jaunieji lietuviai yra paklausi prekė Europos futbolo rinkoje?

- Lietuviai dabar yra tikrai neblogai vertinami Europoje. Aš pats turiu ryšių Anglijoje, Italijoje ir galiu pasakyti, kad šių šalių klubams lietuviai yra įdomūs. Mūsiškius vertina, nes jie stiprūs fiziškai, gerai sudėti. Atsižvelgiant į tai, paklausiausi yra vidurio gynėjai ir vartininkai. Be to, lietuviai nėra ir labai brangūs.

Šiemet paklausiausi šešiolikmečiai, nes per porą metų stipresniame klube jie gali patobulėtų taktiškai ir techniškai. Dažnai bandoma išsinuomoti futbolininką metams ir žiūrėti kaip jis pritampa, ar yra imlus, greitai tobulėja. Štai vienu mūsų futbolininku rimtai domisi “Catania”. Kito tėvai nepanoro išleisti į “Napoli”, nors klubas buvo labai suinteresuotas žaidėjo atvykimu.

- Kai kurių jaunuolių tėvai neišleidžia norėdami, kad sūnus baigtų mokyklą Lietuvoje. Ar verta mesti mokslus čia ir važiuoti ieškoti laimės?

- Juk užsienyje sportininkai taip pat lanko mokyklą. Jie turi kur gyventi, gauną maitinimą. Pavyzdžiui Italijos klubai patys nori, kad atvykėliai greičiau adaptuotųsi, gyventų pilnavertį gyvenimą ir stengiasi sudaryti tam geras sąlygas. Be to, tie jaunuoliai gauna ir atlyginimus, kurių tikrai užtenka būtiniausioms išlaidoms. Tačiau daug svarbiau už pinigus yra geresnės karjeros perspektyvos.

Nuoširdžiai patarčiau važiuoti ir per daug negalvoti. Aš pats tai išbandžiau savo kailiu. Būdamas labai jaunas išvažiavau į Maskvą, kai Rusijoje tada nebuvo rami politinė padėtis. Turėjau galimybių išvykti į Italiją, Angliją, bet pasirinkau “Spartak”, nes visą gyvenimą sirgau už šią komandą. Pamačiau pasaulį, atsirado naujų pažinčių, net ir draugų. Teko žaisti su dabartiniu Maskvos “Lokomotiv” sporto direktoriumi ar net Rusijos rinktinės puolėju Pavelu Pogrebniaku. Be to, ten visai kitas futbolo lygis ir kita mokykla. Skirtingi dalykai, kokias sąlygas mes turėjome tada Vilniuje ir ką aš pamačiau Maskvoje. Čia “Marakanoje” net nebuvo karšto vandens, ką ir kalbėti apie dirbtinės dangos aikštes. Konkurencija ten buvo didesnė, bet man sekėsi ir daug ko išmokau.

Skirdavosi ir pačios treniruotės. Nors pas mus irgi yra puikių specialistų, bet neretai Rusijoje treniruotės būdavo kokybiškesnės nei aukščiausios Lietuvos futbolo A lygos klubuose.

- Kaip pavyko patekti į tokį garsų ir stiprų klubą?

- Būdami šešiolikmečiai žaidėme su bendraamžių iš Rusijos rinktine, o po gerai sužaistų rungtynių “Spartak” atstovai mane pakvietė atvykti. Aš tada pasakiau, kad vienas nenoriu likti Maskvoje ir po savaitės atvažiavo Darius Miceika. Jis peržiūroje dalyvavo kelias savaites ir pasiliko. Abu pusantrų metų praleidome klubo mokykloje, laimėjome Rusijos ir Maskvos čempionatus, o pastarajame aš net tapau rezultatyviausiu. Pats likau “Spartak” klube, bet D.Miceika perėjo į Sankt Peterburgo “Zenit”.

- Tuo metu agento neturėjote?

- Neturėjau ir tai buvo tikrai blogai. Be to, futbolo agentų tada dar ir nebuvo. Jei tuo metu būtų šalia koks protingesnis bei išmintingesnis agentas, nebūčiau padaręs tokių vaikiškų klaidų, nulėmusių mano karjerą. Jis būtų liepęs likti Maskvoje, dirbti ir įrodinėti savo vertę, o ne bėgti ten kur geras gyvenimas.

“Spartak” klube mano reputacija buvo gera ir nieko nereikėjo keisti. Tačiau mane į Vilniaus “Žalgirį” kvietė tuometis prezidentas Janušas Loputis ir susigundžiau. Norėjosi grįžti namo. Maskvoje gyvendavome bendrabutyje, o Vilniuje turėjau viską. Buvo ir butas, automobilis, mergina. Tada atrodė, kad čia buvo viskas, ko tik norėjau.

- Gal neviliojo gyvenimas Rusijoje?

- Mano močiutė iš Saratovo, todėl man net siūlė rusišką pasą. Nepaisant to, likau lietuviu, nes norėjau žaisti už rinktinę. Rusijoje man nebuvo blogai, tačiau dabartiniam jaunimui geriau vykti į Europos šalis. Lietuviškas pasas čia atveria kitas galimybes.

- Dabar futbolininkus dideliais atlyginimais vilioja tokios šalys kaip Kazachstanas ar Azerbaidžanas. Ar verta vykti ten?

- Patarčiau bandyti laimę, jei žaidėjui yra kokie 28 metai. Perspektyvesniam bei jaunesniam tikrai geriau važiuoti į Europos Sąjungos valstybes. Futbolininkas gali rinktis tarp atstovavimo kokiam Lenkijos klubui ir kelis kartus didesnio atlyginimo pavyzdžiui Azerbaidžane. Manau, kad verta būtų pasirinkti Lenkiją, čia tobulėti, o pinigai vėliau vis tiek ateis. Europoje kontraktai sudaromi ilgesniam laikotarpiui, o minėtose valstybėse dažniausiai tik metams. Ten įprasta, kad po sezono paprasčiausiai pasikeičia beveik visi legionieriai. Jei nepasiseks pratęsti sutarties, grįžus iš šių kraštų gerą klubą greitai susirasti gali būti sunku. Nors verta pripažinti, kad futbolo lygis ten ganėtinai aukštas.

The Miz

Re: Futbolo agentai

2013 Rgp 06 18:28

Sveiki, nežinau kaip geriau į jus kreiptis bet norėčiau patarimo kaip ir profesonalaus futbolininko.
Man yra 15 metų nuo 12 metų pradėjau žaisti futbola į šią sporto šaka pradėjau rimtai žiūrėti kaip man buvo 13 metų ir pradėjau viska mokintis pats...Taigi šią vasara dirbau beveik kasdien po 6 valandas ant futbolo aikštelės taip pat ir žaidžiau su 17-19 metų žmonėm ir tikrai aš parodydavau savo klase apsivarydavau ir įmušdavau įvartį. Ir pvž manes klausia ar aš esu lankes futbola sakau ne o žmonės netiki nes sako kad aš gerai žaidžiu viska ką aš dabar moku išmokau pats labai daug dirbu ir dar dirbsiu nes noriu tapti geru žaidėjų..Taigi po savaitės aš išvažiuojų į anglija gyventi ir norėčiau paklausti nuo ko man ten pradėti? Nes aš jau per daug laiko įdėjau ir tikrai daug dirbau prie driblingų bėgimo ir technikos varymo kamuolio .. mano svajonė yra žaisti už kluba nesvarbu man kokie svarbu žaisti Jeigu galite patarkite .

Tobex
Pranešimai: 10882
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 15:14
Palaikoma komanda: Šiauliai

Re: Futbolo agentai

2013 Rgp 06 20:10

tai tau reikia googlinti ir susirasti vietą kur galėtum praeiti kažkokią atranką ir eiti treniruotis. manau išsigooglinsi kokiu akademijų kur priima vaikinus iš gatvės ir kokie jų reikalavimai.
arba gali googlinti žmones kurie sėdi uk yra susija su futbolu ir geranoriškai tau sutiks padėti. Man į galva ateina tik Jankauskas ir Dambrauskas, bet abu tikriausiai per daug užimti, kad atsakinėtų į kiekvieno jaunuolio klausimą.

mafia7
Pranešimai: 7309
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 15:17
Palaikoma komanda: A-lyga
Miestas: Šiauliai

Re: Futbolo agentai

2013 Rgp 06 20:55

Žinau viena mokyklą, kreipkis, susirask Andray P Baptiste https://www.facebook.com/andrayb?fref=ts" onclick="window.open(this.href);return false;
Jis turi nuosava mokyklą, pats buvo labai aukšto lygio Granados nacionalinės rinktinės vartininkas.Jei kils kokių problemų rašyk į PM man, aš jį pasistengsiu palenkti.

mafia7
Pranešimai: 7309
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 15:17
Palaikoma komanda: A-lyga
Miestas: Šiauliai

Re: Futbolo agentai

2013 Rgp 06 20:58

Ir apskritai jeigu kiltu tokie klausymai, kreipkitės į mane, turiu pažinčių su futbolo akademijomis daugelyje šalyje.Patarsiu ir padėsiu dykai.

...

Re: Futbolo agentai

2014 Sau 16 16:36

PAULIUS PAKNYS išdelegavo VALSKĮ į Rumuniją...
„Neabejoju, kad Nerijui tai bus gera vieta tęsti karjerą“, - įsitikinęs P.Paknys.

Makenzis
Pranešimai: 7340
Užsiregistravo: 2010 Kov 20 16:14

Re: Interviu

2016 Spa 05 17:59

Валериус Мижигурскис. Футбольный агент

Литовский менеджер рассказывает о карьерах Антона Путило, Сергея Кисляка и других игроков национальной сборной Беларуси.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=TNHOkPCxwSg" onclick="window.open(this.href);return false;


Respublik
Pranešimai: 8576
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Interviu

2016 Spa 05 21:17

Įdomus interviu, ypatingai nuo kažkur 3:15

Anbo
Pranešimai: 9593
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 19:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: Interviu

2016 Spa 08 11:14

geras interviu, įdomu buvo paklausyti :)

Tobex
Pranešimai: 10882
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 15:14
Palaikoma komanda: Šiauliai

Re: Interviu

2017 Vas 11 23:30

Interviu su V. Mižigurskiu:
Futbolo turguje lietuviai – ne pati paklausiausia prekė

Daugiau skaitykite: http://lzinios.lt/lzinios/Sportas/futbo ... eke/238615" onclick="window.open(this.href);return false;
© Lietuvos žinios


Paaiškina kodėl Žulpa persikėlė į Kazahstaną nors pasak gandų domėjosi juo ir normalesni klubai
– Taip. Turtingiausi Kazachstane yra klubai „Astana“ ir Almatos „Kairat“. Šioje šalyje legionieriams per mėnesį mokama apie 20 tūkst. eurų. Pavyzdžiui, Lenkijoje žaidėjas gautų 5–7 tūkst. eurų. Taigi Rytuose galima uždirbti 3–4 kartus daugiau. Be to, Kazachstane futbolininkai už kiekvieną pergalę gauna po 3 tūkst. eurų premiją. Iš tiesų mūsiškiai neturi didelio pasirinkimo – dažniausiai kvietimas atkeliauja iš Lenkijos, Vengrijos ar Kazachstano. Renkasi pastarąją šalį, nes tai ir gera galimybė daug užsidirbti.

Respublik
Pranešimai: 8576
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Futbolo agentai

2018 Lap 05 14:41

Truputėli senesnis, bet atrodo niekur nebuvo forume kelta.

FNTT tyrimas atskleidė futbolo agento triukus: buhalterija – plastikiniuose maišeliuose po lova
https://www.delfi.lt/sportas/futbolas/f ... d=78983599" onclick="window.open(this.href);return false;

Tauragės viešosios įstaigos direktorius, atstovaujantis užsienio valstybių ir kelių Lietuvos futbolininkų interesams, kaltinamas mokesčių nemokėjimu ir pasisavinimu. Bendra žala siekia daugiau kaip 200 tūkst. eurų. Tokie faktai paaiškėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigtame ikiteisminiame tyrime.

DELFI žiniomis, kaltinimų sulaukė futbolo agentu dirbantis „Msc Matula Sports Consulting“ vadovas Mindaugas Matula.

FNTT tyrėjai išaiškino, kad buvęs futbolininkas Tauragėje įsteigė viešąją įstaigą ir jai vadovavo. Pastaroji buvo pasirašiusi tarpininkavimo sutartis su keliais futbolininkais iš Lietuvos ir Brazilijos ir sudarydavo jiems kontraktus žaisti Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos futbolo klubuose. Žaidėjus įsigiję klubai už tarpininkavimo paslaugas tauragiškio viešajai įstaigai pervesdavo šimtatūkstantines eurų sumas. Skaičiuojama, kad per penkerius viešosios įstaigos veiklos metus įvairūs futbolo klubai ir kiti fiziniai ir juridiniai asmenys įvairia valiuta pervedė į jos banko sąskaitas daugiau kaip 840 tūkst. eurų. Dalį gautų lėšų viešosios įstaigos direktorius išgrynino bankomatuose. Įtariama, kad futbolo agentu dirbantis viešosios įstaigos vadovas pasisavino per 100 tūkst. eurų.

FNTT tyrėjai, atlikdami tyrimą dėl viešosios įstaigos lėšų pasisavinimo, nustatė, kad nuo pat jos įsteigimo nebuvo tvarkoma buhalterinė apskaita. Nei jos direktorius, nei jo sutuoktinė niekada netvarkė buhalterinės apskaitos patys ir nesamdė buhalterio. Atliktų kratų metu viešosios įstaigos finansiniai dokumentai buvo rasti įvairiose buto vietose – po lova, plastikiniuose maišeliuose. Išaiškinta, kad viešoji įstaiga per visą savo veiklos laikotarpį neteikė administratoriui privalomų ataskaitų ir nemokėjo jokių mokesčių. Tyrimo metu paskaičiuota, kad per septynerius metus ji apgaule išvengė sumokėti daugiau kaip 100 tūkst. eurų pelno mokesčio. Siekiant atlyginti valstybei padarytą žalą, daugiau kaip 90 tūkst. eurų vertės siekiančiam kaltinamojo turtui pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras baigtą baudžiamąją bylą perdavė Klaipėdos apygardos teismui. Viešosios įstaigos direktoriui dėl didelės vertės sukčiavimo, turto pasisavinimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo gresia maksimali iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Papildyta: kaltę neigia

DELFI susisiekus su M. Matulu, pastarasis teigė nepripažįstantis kaltinimų ir piktinosi esą neteisinga FNTT išplatinta informacija.

„FNTT vartoja labai skambius epitetus, bet neatskleidžia daug tikros informacijos, nenurodo, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo pateikti susisteminti apskaitos dokumentai. Tik pasako, kad buhalteriją rado po lova. Kratos protokole įrašyti septyni segtuvai, o FNTT svarbiausia jų suradimo vieta. Gal ji ir pagrindžia kaltinimą? Teisme bandysime paneigti kaltinimus. Kiekvienas į sąskaitą patekęs euras yra apskaitytas, paremtas sutartimis. Keista, kad byloje yra vienintelis kaltinimus grindžiantis įrodymas – pačios FNTT specialistės pateikta išvada. O joje visos pajamos laikomos pelnu, net neįvertinant sąnaudų. Gal apskaitos kontrolės mano ginamajam ir pritrūko, bet sutikti su tokiais kaltinimais negalime“, – plačiau kaltinamojo poziciją DELFI išdėstė jo advokatas Eligijus Vinckus.

mafia7
Pranešimai: 7309
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 15:17
Palaikoma komanda: A-lyga
Miestas: Šiauliai

Re: Futbolo agentai

2018 Gru 07 01:29

Ot sugalvojau permesiu akimis kieno agentas yra Paulius Paknys, čia sąrašėlis, šiaip įdomu pažiūrėti ką jis būtent atstovauja
https://www.transfermarkt.com.mt/innfoo ... rater/2615" onclick="window.open(this.href);return false;
O čia Valerijaus Mižigurskio klientūra
https://www.transfermarkt.co.uk/mva-spo ... rater/2629" onclick="window.open(this.href);return false;

bronius
Vyr. diskusijų administratorius
Pranešimai: 11746
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 14:01
Palaikoma komanda: LT rinktinė
Miestas: Vilnius

Re: Futbolo agentai

2018 Gru 07 10:46

Įdomu, kad prie Paknio pavardės - Rusijos vėliavėlė.

Respublik
Pranešimai: 8576
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Futbolo agentai

2019 Gru 07 04:44

Truputėlis iš krepšinio, bet manau puikiai pritaikoma ir čia (p.s. Audio versijoje rišlesnė mintis, bet pamiršau nuimti laiko kodą)

Rimas Kurtinaitis – apie 33 milijonų projektą Pamaskvėje ir tikėjimą Šaro sistema
https://www.15min.lt/eurolyga/naujiena/ ... 34-1242770

– „Chimki“ klube dirba jau penki lietuviai. Ar savininkai jums dar neuždėjo lietuvių limito?
– Žinote, Rusija gan palankiai įvertina visas situacijas. Jie įvertina pasiekimus. Mes gal kartais bandome nacionalizuoti, o rusai į tai nekreipia dėmesio. Jiems reikalingas rezultatas – ispanas, lietuvis ar latvis, jie to nereguliuoja. Viskas palikta vyr. treneriui, kuris buria komandą ir specialistus, kokius nori. Į tautybes ir spalvą nežiūrime – svarbu rezultatas.

Ką ir kalbėjau vasarą, man malonu, kad mūsų specialistams galiu duoti šansą. Nes ne kiekvienas gali. Labai džiaugiuosi už Kęstutį Kemzūrą, kuris daugybę metų dirbo šalia Davido Blatto ir dabar gali vadovauti „Olympiakos“ komandai. Išeiti į šituos vandenis nėra taip paprasta. Ne todėl, kad neturim tų specialistų, bet tiesiog to išėjimo lango nėra.

Mūsų agentai dar nėra apsukrūs strateguotojai, kaip serbai ar italai, kurie gal kartais sugeba nevykusį siurblį įpiršti tau į namus. Nors tai irgi jų darbas. Mūsų treneriai sukasi rinkoje iš Panevėžio į Uteną, iš Utenos į Prienus ir t.t.

Mes turime plėsti savo geografiją. Puikiai žinome, kaip buvę jugoslavai darydavo anksčiau. Jie atvažiuoja į Italijos klubą, vyr. treneris pasiima su savimi du specialistus. Po sezono tie du specialistai skyla į kitus klubus. Tie atsiveža dar po du jugoslavų krepšininkus. Taip plėtė tą geografiją 50 metų ir dabar daugelis specialistų Europoje yra kone buvusi Jugoslavija.

Mes, lietuviai, to nedarome. Nežinau, kodėl to nedarome. Gal mes vieni kitiems pavydime? Aš nepavydžiu. Daviau šansą tam pačiam fizinio rengimo treneriui Evaldui Kandratavičiui. Aišku, gal „Rytui“ tai netektis, bet gal Lietuvos sportui tai pasiekimas? Yra šansas.

Aišku, mes atėjome ir kažkada išeisime, bet galbūt tie jauni treneriai toliau sieks aukštumų. Ir juos žinos, ir jie žinos, apie ką čia kalba. Manau, čia gerai, kad lietuviška brigada čia dirbame. Kol kas pas mus viskas neblogai. Aišku, galėtų būti geriau, bet nesiskundžiu. Jie man dirba puikiai. Duok Dieve jiems sveikatos.

Aišku, čia klausimas, kad lietuvis turi ir kažką žinoti. Negali paimti jo vien už draugą. Nes tai tavo darbas, o jei kažkas nepadės, vienas neaprėpsi. Ir tada tave paleis. Tai nėra tik draugystė – turi turėti kažkokį lygį.

Respublik
Pranešimai: 8576
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Futbolo agentai

2019 Gru 27 22:27

Už futbolo agento karjerą Ž. Karčemarskui dėkingas V. Mižigurskis: „Su Ž. Karčemarsku praėjau labai gerą agentų mokyklą“
https://www.futbolas.lt/naujiena/407371 ... tu-mokykla

„Ural“ saugas Romanas Emeljanovas, Maskvos „Spartak“ krašto gynėjas Nikolajus Rasskazovas ir vartininkas Antonas Šitovas, Tulos „Arsenal“ krašto puolėjas Aleksandras Lomovitskis ir krašto gynėjas Maksimas Volodjko, „Tambov“ klube žaidžiantis puolėjas Georgi Melkadze, Maskvos „Lokomotiv“ duetas Arturas Čyorny ir Dzambolatas Tsallagovas, Kijevo „Dynamo“ gynėjas Mohammedas Kadiri, karjerą baigęs Žydrūnas Karčemarskas, vartininkas Titas Krapikas ar Vilniaus „Žalgirio“ jaunasis talentas Karolis Uzėla. Kas sieja šiuos ir dar daugiau futbolininkų? Jų visų agentas yra buvęs Lietuvos rinktinės narys Valerijus Mižigurskis. Dabar 36-erių metų vyras savo profesionalo karjerą baigė pakankamai anksti, jau prieš aštuonerius metus. Taigi, būdamas 28-erių metų V. Mižigurskis baigė sportuoti profesionaliai ir iškart pradėjo valgyti futbolo agento duoną.

„Jau žaisdamas paskutinius kelis metus aš dalinai dirbau futbolo agentu ir baigęs karjerą tikrai negalvojau, o ką čia dabar daryti? Pakabinęs bucus ant vinies, jau turėjau du klientus – tai Karčemarskas ir Maksimas Bardačiovas, žaidęs BATE, „Tomsk“ klubuose. Tai buvo du pirmi mano klientai, nors Karče net ne klientas, o draugas“, – išskirtinį interviu futbolas.lt portalui davė V. Mižigurskis.

Įdomu interviu su alytiškiu, kuris Lietuvos rinktinėje sužaidė 66 mačus, rasite futbolo kultūros žurnalo „Sveiks Valio!“ penktajame numeryje, o apie Žydrūną mums papasakojo ir V. Mižigurskis.

Šią vasarą itin daug intensyvaus darbo neturėjęs ir visų savo žaidėjų reikalus praktiškai iki vasaros pradžios sutvarkęs V. Mižigurskis atskleidė, kad daugiausiai skambučių jis sulaukdavo dėl Ž. Karčemarsko situacijos. Ne vienas klubas prašė jo įkalbėti lietuvį toliau žaisti, o pasiūlymai ant stalo buvo verti daugiau nei skatiko.

„Buvo du variantai iš Turkijos, vienas iš Rusijos aukščiausios lygos, bet Karče konkrečiai pasakė, kad daugiau nenori žaisti, nori pailsėti. Galima jį pilnai suprasti, jis nuo 18 metų žaidžia ne Lietuvoje, tėvų nematydavo, tik per vasaras mažiau nei mėnesį. Dabar jis nori pabūti ir su jais, su savo šeima. Jis taip pat mėgsta žvejoti, tad manau tuo ir užsiims. Karče jau viską pasiekė, jis protingas žmogus ir iš bado tikrai nenumirs“, – pasakojo futbolo agentas, kuris už savo agento karjerą yra labiausiai dėkingas būtent Ž. Karčemarskui

„Mūsų santykiai labai draugiški. Savo laiku aš jam padėjau išvykti į Maskvos „Dinamo“, po to jis man padėjo agento karjeroje. Jei ne jis, aš dabar nebūčiau tas, kas esu. Su juo nuėjome labai ilgą kelią. Būtent Žydrūnas buvo pirmasis, kuris, baigus profesionalo karjerą, man paskambino ir pasakė: „būk mano agentu“. Tuo laiku jam tikrai nereikėjo agento, jis buvo užsirekomendavęs Turkijoje, turėjo gerą, galiojantį kontraktą ir fantastišką reputaciją. Tačiau jis pasiūlė būti jo agentu ir kai aš pasakydavau, kad esu Karčemarsko agentas, visos durys man buvo atviros. Vieną kartą net Turkijos muitinėje, kai pasakiau, kad esu Karčemarsko agentas ir labai skubu, jie mane be eilės praleido, o tokių išlygų tikrai sulaukia ne visi“, – futbolo virtuvės detalių papasakojo V. Mižigurskis.

36-erių metų vyras Ž. Karčemarskui dėkingas ne tik už futbolo agento karjeros pradžią, bet ir įgautas pamokas: „Dirbdamas su Karčemarsku Turkijoje taip pat labai daug ko išmokau. Turkijos rinka yra labai įdomi ir ten tu tikrai užsigrūdini. Buvo situacijų, kai pinigų nemokėdavo, kai reikėjo rašyti FIFA ar kai Karče norėjo palikti klubą. Buvo ir tokių situacijų, kai kiti klubai žiauriai norėjo Karčės, o visose tose situacijose bendrauti teko man. Dirbant su lietuviais, dažniausiai tau reikia įtikinėti klubus, kad juos paimtų, o su Karče buvo atvejų, kai turėjai laikyti frontą ir sugebėti pasakyti ne, taip net išsiderint geresnes kontrakto sąlygas. Tai su Karče praėjau labai gerą mokyklą. Maskvos „Spartak“ prezidentas vienam laikraščiui yra sakęs, kad aš esu labai stiprus agentas, bet čia yra būtent Turkijos mokykla, kurią aš praėjau kartu su Karčemarsku ir dabar tas pamokas naudoju visur kitur, kaip pavyzdžiui Rusijoje“.

Jei futbolo klubai dar siūlė Ž. Karčemarskui kontraktus, ar negalėtų būti taip, kad vieną dieną vartininkas apsigalvos ir sugrįš į aikštę kaip profesionalas? „Šansų nėra, nebent pas mane į komandą“, – juokdamasis patikino V. Mižigurskis

„Jokių šansų tikrai nėra. Rugsėjo 2 dieną buvo konkretus pasiūlymas iš Turkijos, kuomet atsirado dar vienas klubas, besidomintis Žydrūnu. To klubo prezidentas man skambino, rašė, prašė susisiekti su Žydrūnu. Tada aš paskambinau Karčei, o jis sako: „aš žvejoju, netrukdyk man“. Iškart viskas buvo aišku. Jokie pasiūlymai jo jau nedomino“, – užtikrintas buvo V. Mižigurskis.

Tiesa, į futbolo aikštelę Ž. Karčemarskas jau yra sugrįžęs, tik jis stovi ne vartuose, o žaidžia saugų grandyje ir tai daro mėgėjų pirmenybėse. Kaip ir juokavo V. Mižigurskis, Ž. Karčemarskas sugrįžo žaisti už jo komandą „FM Perkūnas-MV Team“ SFL pirmenybėse 7x7. Patyręs vartininkas jau spėjo įmušti du įvarčius, o kaip sakė V. Mižigurskis, kuris pats jau yra įmušęs 4 įvarčius, į vartus Ž. Karčemarskas stos nebent už pinigus.

Rusijos spaudoje ne kartą apie V. Mižigurskį buvo rašoma, kad jis yra Maskvos „Spartak“ klubo agentas. Juk ten žaidžia net keturi jo klientai. Ir nors Valerijus tikrai jaučia ypatingus jausmus „Spartak“ klubui, tačiau jis jam konkrečiai nedirba.

„Netikėkite viskuo, ką rašo spauda. Tiesa, Rusijos rinkoje jaučiuosi labai komfortabiliai. Maskvos „Spartak“ klube turiu keturis žaidėjus, dar yra kitų žaidėjų kituose Rusijos klubuose, bet gandai, kad esu „Spartak“ agentas, yra iš piršto laužti. Kaip įsivaizduojate, kad galiu būti vieno klubo agentas? Aš nesu klubo dalininkas, prezidentas ar kitas pareigas užimantis asmuo. Esu agentas, kuris atstovauja žaidėjų interesams. Turiu tik du klubus, kurie man yra labai mieli širdžiai ir kai galiu, visada nueinu į stadioną, pažiūrėti jų rungtynių. Tai Vilniaus „Žalgiris“ ir Maskvos „Spartak“. Visi kiti klubai – darbiniai klubai ir mus sieja tik darbo reikalai. Aš praėjau „Spartak“ mokyklą, todėl puikiai ir sutariu su šiuo klubu, visus ten pažįstu, visi pažįsta mane, todėl ten ir turiu ne vieną savo klientą. Galbūt iš to gandai ir kyla“, – svarstė V. Mižigurskis.

Šiuo metu Rusijos aukščiausioje lygoje žaidžia vienas lietuvis – tai Fedoras Černychas. Paklausiau V. Mižigurskio ar jam nebuvo kilę minčių padėti Fedorui atsidurti „Spartak“ klube, o jis atskleidė dar vieną įdomų faktą – būtent jis prisidėjo prie F. Černycho perėjimo į „Orenburg“ klubą iš Maskvos „Dinamo“.

„Fedorui Černychui aš padėjau pereiti į „Orenburg“ klubą, nors aš nesu jo agentas. Mūsų santykiai labai draugiški. Buvo momentas, kai Fedoras negavo laiko Maskvos „Dinamo“ klube ir mes po vienų rungtynių buvome restorane. Ten buvo Fedoras, dar keli žaidėjai iš „Dinamo“ ir Kazanės „Rubin“. Vakarienės metu visi pradėjo kalbėti, kad Fediai reikia keisti klubą ir panašiai, o aš sakau: „Fedia, nori aš pakalbėsiu su keliais klubais?“. Kaip tik tada mano santykiai buvo labai geri su „Orenburg“ ir Tulos „Arsenal“ klubais, o tai buvo klubai, kurie realiai atitiko Fedoro lygį. Tada Fedoras dar sakė: „palauk dar kelias rungtynes, jei ir per jas neišleis į aikštę, galėsi pakalbėti“. Bet aš jau prieš tai žinojau, kad viskas eis link to. Aš bendrauju su „Dinamo“ ir žinojau, kad Fediai jie sakė vieną, o pas mane buvo visai kita informacija. Žinoma, negalima sakyti, kad „Dinamo“ norėjo atsikratyti jo, jis jiems buvo reikalingas, bet kaip atsarginis žaidėjas. Tačiau Fediai reikėjo žaisti, jis dėl to pergyveno, o ypač dėl rinktinės. Jis yra patriotas ir jam reikėjo praktikos aikštėje. Taigi, kitą rytą, po vakarienės, aš paskambinau, iš pradžių į Tulos „Arsenal“. Jie pasakė, kad puikiai žino Fedia, jiems labai jis patinka, tačiau toje pozicijoje jie jau neturi laisvos vietos ir pasiūlė pasikalbėti po sezono. Tuomet paskambinau į „Orenburg“ ir jie sureagavo labai greitai bei pasakė, kad mes norime Fedoro. Paprašiau jų palaukti dar kelis turus, nes žaidėjas turi apsispręsti. Praėjo tie keli turai, vėl susisiekiau su Fedia ir pasakiau, kad „Orenburg“ klubas jo lauktų nors ir rytoj. Klubo viceprezidentui ir treneriui daviau Fedoro numerį, jie susikontaktavo ir Fedia atskrido į Orenburgą“, – plačiai apie apie Fedoro perėjimą į „Orenburg“ papasakojo V. Mižigurskis.

Jis pats mano, kad tai buvo teisingas Lietuvos rinktinės kapitono sprendimas: „Fedia „Dinamo“ klube jau buvo labai nusiminęs, o pats „Orenburg“ yra geras Rusijos klubas, bet čia yra ne sostinė. Tačiau „Orenburg“ yra remiamas „Gazprom“, algos čia nevėluoja, yra mokamos geros premijos, o ir pats „Orenburg“ praėjusiais metais užėmė aukštesnę vietą nei „Dinamo“. Šį sezoną jie pradėjo prasčiau, nes pardavė daug savo žaidėjų ir nespėjo pasiimti naujų žaidėjų, kadangi nenorėjo imti bet ko. Prieš užsidarant perėjimų langui jie jau pasistiprino, o į patį Fedia jie deda daug vilčių. Fedia norėjo žaisti, todėl ir nusprendė išeiti iš komforto zonos. Manau, kad tai yra geras sprendimas, nes jei jis metus nebūtų žaidęs „Dinamo“ klube, daugiau Rusijoje į jį galėjo niekas nežiūrėti“.

Europos masteliu, be Fedoro išsiskiria ir Arvydas Novikovas, kuris šiuo metu atstovauja Varšuvos „Legia“ klubui. V. Mižigurskis mano, kad geriausias Lietuvos metų futbolininkas tikrai pajėgus žaisti Rusijoje, bet ne pačiuose aukščiausiuose klubuose. Visgi, futbolo agentas abejoja ar A. Novikovui būtų verta iškeisti „Legia“ klubą į Rusijos vidutinioką.

„Galvoju, kad jis galėtų žaisti Rusijoje. Tačiau Novikovo situacija yra kita. Nors Lenkijos čempionatas ir atsilieka nuo Rusijos, tačiau Varšuvos „Legia“ jau yra geras brendas. Jie žaidžia Europoje, pats miestas yra didelis, Lenkijos sostinė. Čia ateina daug žiūrovų ir tai yra topinis Lenkijos klubas. Jei išeiti iš ten, tai nebent į aukščiausius Rusijos klubus, bet abejoju ar šiai dienai jie paimtų Arvydą, o keisti „Legia“ į Rusijos vidutiniokus nelabai apsimokėtų. Jei Arvydas gerai pasirodytų „Legia“ klube, jis turėtų šansų išvykti ir į Vakarų Europą, bet viskas priklauso nuo to, kokį jis turės sezoną ir kokį sezoną turės pats „Legia“ klubas“, – pakomentavo V. Mižigurskis.

V. Mižigursio klientų sąraše daugiausiai yra Rusijos piliečiai, kurie rungtyniauja Rusijos aukščiausioje lygoje. Iš lietuvių be karjerą baigusio Žydrūno Karčemarsko, V. Mižigurskis dirba su Titu Krapiku, Linu Mėgelaičiu ir Karoliu Uzėla. Visi jie trys žaidė Italijoje. Pirmieji du joje dar žaidžia, o K. Uzėla sugrįžo į Vilniaus „Žalgirį“ ir praėjusiame sezone gynė Lietuvos vicečempionų garbę.

„Lietuvių pas mane tikrai mažai. Buvo Karčemarskas, dar yra Krapikas, Mėgelaitis, Uzėla. Turiu ryšių Italijoje, Belgijoje, Turkijoje ir, žinoma, Rusijoje. Turkijoje tie ryšiai atsirado dėka Karčemarsko. Jo vardo dėka teko susipažinti su visais Turkijos klubais, įskaitant „Galatasaray“, „Fenerbahce“ ir „Bešiktaš“. Buvo momentas, kai labiau dirbau su Turkija, po to su Rusija. Taip pat dirbau ir su Italija, dabar galbūt vėl labiausiai su Rusija. Vienas visų rinkų neapimsi, todėl dirbi ten, kur tau geriausiai sekasi“, – papasakojo futbolo agentas, kurio po to pasiteiravau apie Karolio Uzėlos situaciją.

K. Uzėla nuomos pagrindais buvo išvykęs į Feraros SPAL klubą ir žaidė šio „Serie A“ klubo dublerių komandoje. Tačiau jaunas saugas sugrįžo į Vilniaus „Žalgirį“ ir šiame A lygos sezone atstovavo būtent Vilniaus ekipai. V. Mižigurskis yra tikras, kad šansų išvykti Karolis dar turės, o sprendimas žaisti „Žalgiryje“ buvo logiškiausias.

„Uzėlos nuomos sutartis baigėsi, bet SPAL jos nenorėjo išpirkti. Dar buvo susidomėjimo iš kitų Italijos klubų, bet pakalbėjome su Deividu Šemberu ir nusprendėme, kad jam geriau sugrįžti į „Žalgirį“, nes jie jį mato kaip pagrindo žaidėją ir čia jis gali tobulėti. Uzėla neblogai užsirekomendavo Italijoje, bet buvo įvairių kitokių niuansų. Galiu atskleisti, kad Karoliu bent jau kalbų lygyje buvo susidomėjęs kitas „Serie A“ lygos klubas, kuris buvo susisiekęs ir su „Žalgiriu“, ir su manimi, bet iki konkrečių pasiūlymų nebuvo nueita. Pauzę paėmėme iš savo pusės, galbūt prie to grįšime artimiausiu metu, bet kelių sugrįžti į Italiją Uzėlai niekas neuždarė. Visgi nesu tikras, ar Uzėlos kita stotelė tikrai bus Italija. Galbūt tai bus Rusija ar Ukraina, nors, kaip jau sakiau, dėmesio iš Italijos buvome sulaukę, bet šiai dienai jam geriau patirties įgauti „Žalgiryje“, – pokalbį tęsė V. Mižigurskis.

Užbaigdamas interviu apie savo klientus, V. Mižigurskis neužmiršo ir Tito Krapiko. Jaunas vartininkas paliko Genujos „Sampdoria“ klubą ir sudarė ilgalaikį kontraktą su „Serie B“ lygos klubu „Spezia“. Futbolo agentas taip pat paaiškino tokią veiksmų seką ir atskleidė, kad su „Sampdoria“ klubu derėtis nebuvo lengva.

„Sampdoria“ mums pasiūlė pratęsti kontraktą dar likus metams iki jo pabaigos. Iš finansinės pusės pasiūlymas buvo neblogas, bet visas kontrakto pateikimas mums nepatiko. Aš apie tai pranešiau klubui, iš jų pusės iškart prasidėjo spaudimas, kad jie padarys tą, tą ir tą. Į tai sureagavau ramiai, pasakiau, kad kreipsimės į Italijos futbolo federaciją. Tada prasidėjo tylos karas, kuris truko tris mėnesius. Ir kai jau sutartis buvo beveik pasibaigusi, jie atnešė pasiūlymą, kuris buvo dvigubai geresnis nei mes norėjome pradžioje, tačiau apie sutarties pratęsimą kalbų jau nebuvo, nes su Titu buvome apsisprendę, kad reikia keisti klubą. Turėjome porą kitų variantų, bet mes iškart buvome nusprendę, kad reikia keltis į „Serie B“ lygą ir tikrai norėjome į „Spezia“ klubą, nes šis klubas gerai dirba su jaunimu, visada būna lygos viduryje, o šiuo momentu mums nereikėjo klubo, kuris kovotų dėl vietos „Serie A“ lygoje ar kovotų dėl išlikimo. Mums ir reikėjo klubo, kuris dažniausiai lieka turnyrinės lentelės viduryje ir mėgsta dirbti su jaunimu, nes tokiame klube nėra nereikalingo spaudimo. Todėl iš visų variantų ir pasirinkome „Spezia“ ekipą. Aišku, finansiškai „Sampdoria“ pasiūlymas buvo geresnis, bet „Spezia“ klube jis gaus daugiau žaidybinio laiko ir jei jis čia tobulės, tikrai galės sugrįžti į „Serie A“ lygą. Jam reikia įgauti daugiau pasitikėjimo savimi, užsitarnauti reputaciją Italijoje ir jis tikrai galėtų būti geru vartininku Italijos „Serie A“ lygoje“, – pokalbį užbaigė V. Mižigurskis.

Grįžti į