Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2022 Sau 02 21:35

Pritildė brazilų tribūnas: nustebinę lietuviai sulaukė pasaulio čempionų pagarbos
https://www.delfi.lt/sportas/futbolas/p ... d=89063907

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2022 Lie 02 18:09

https://suduvosgidas.lt/algimantas-gabr ... tuziastai/


Paveikslėlis
1973m. Dimitrovo miestas, ,,Sūduvos” komanda, TSRS ,,Auksinės varpos” futbolo turnyre
Paveikslėlis
Paveikslėlis
1975 m. „Suduvos‘’ komanda, Lietuvos čempionato bronzos medalių laimėtoja. Joje žaidė net 16 žaidėjų išugdytų Kapsuko Vaikų ir jaunimo, sporto mokykloje
Paveikslėlis
Marijampolės ,,Sūduva” antros lygos 1996 m. futbolo pirmenybių pirmojo rato nugalėtoja
Paveikslėlis
,,Sūduvos” futbolo komanda, 2000 m. šalies antros lygos pietų zonos nugalėtoja

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2022 Rgp 03 20:34

„Žalgiris“ 1999-ųjų Čempionų lygoje: armėniška kaitra, arbūzai ir „Dynamo“ superžvaigždės
http://www.vilniausfutbolas.lt/naujiena ... gzdes/5614

Kviečiame nusikelti į 1999-2000 m. sezono Čempionų lygos atranką. Tai buvo pirmasis žalgiriečių pasirodymas naujo formato Čempionų lygos turnyre. Savo mintimis pasidalino tuo metu „Žalgiryje“ žaidęs Žydrūnas Grudzinskas.

Ararato papėdėje

Pirmojo Čempionų lygos atrankos etapo burtai 1999-ųjų vasarą „Žalgirį“ suvedė su Armėnijos čempionais Ararato „Cement“.

Pirmosiose rungtynėse Vilniuje žalgiriečiai dominavo, tačiau iškovojo nelengvą pergalę rezultatu 2:0. Po įvartį abiejų kėlinių pabaigose pelnė broliai Igoris ir Artūras Steško.

Po savaitės laukė atsakomasis mūšis Jerevene, o Lietuvos čempionų treneris Kęstutis Latoža prieš išvyką pareiškė: „Mūsų laukia pragaras“.

Liepos viduryje „Žalgirio“ delegaciją Armėnijos sostinė iš tiesų sutiko pragarišku karščiu: dieną termometro stulpelis pakildavo net iki 40 laipsnių padalos, atvėsdavo tik vakare.

„Mes labiau jaudinomės dėl karščio, o ne dėl „Cement“ komandos meistriškumo. Manėme, kad tokioje kaitroje dviejų įvarčių persvaros gali nepakakti, – kalbėdamas su VRFS prisiminė Ž. Grudzinskas. – Gyvenome viešbutyje be kondicionieriaus sunkiai pakeliamomis sąlygomis. Pro langą matai Ararato kalną – gražu, bet ne tai galvoje. Miegoti buvo sunkiai įmanoma. Vandeniu drėkinome paklodes, ant savęs klojome šlapius rankšluosčius, kad tik tą kaitrą sumažintume. Buvo reikalų...“ Reikalų padaugėjo ir po to, kai dalis žalgiriečių prisiragavo armėniškų arbūzų ir dėl to turėjo varstyti tualeto duris.

Bet rungtynių dieną Lietuvos čempionai susiėmė save į rankas ir ant saulės išdegintos „Razdan“ stadiono vejos žengė rimtai nusiteikę.

Žurnalo „Sporto veidas“ redaktorius Bronius Čekanauskas Jerevane surengė improvizuotą vietos žurnalistų apklausą ir padarė išvadą apie armėniško futbolo ydą – anksti praleidusios įvartį, to krašto komandos nuleidžia rankas ir praranda motyvaciją.

Kaip į vandenį žiūrėjo. 7 min. Sergejaus Novikovo tikslus tolimas šūvis atvėsino visą „Cement“ futbolininkų entuziazmą ir taip pat nuramino žalgiriečius – Armėnijos čempionams reikėjo net 4 įvarčių, o tokia užduotis atrodė sunkiai įmanoma.

„Mūsų tikslas buvo pirmiausiai apsiginti ir kaip nors įkrapštyti įvartį patiems. Įmušėme anksti ir armėnų žaidime prasidėjo „bardakas“. Jie pradėjo žaisti avantiūristiškai, o mes juos baudėme“, – sakė Ž. Grudzinskas.

31 min. po individualaus prasiveržimo rezultatą padvigubino Andrius Jokšas, o 65 min. po kampinio pasižymėjo Nerijus Vasiliauskas ir „Žalgiris“ užtikrintai triumfavo 3:0.

Ragais ir nagais

Antrame atrankos etape žalgiriečių laukė kur kas galingesnis varžovas – Kyjivo „Dynamo“.

1998-1999 m. sezoną Valerijaus Lobanovskio komanda Čempionų lygoje nužygiavo iki pusfinalio, kur dramatiškai pralaimėjo Miuncheno „Bayern“ (3:3 ir 0:1). Po to sezono su „Dynamo“ atsisveikino ir į „Milan“ išvyko Andrijus Ševčenka, bet kiti lyderiai Kyjive liko.

Tada „Dynamo“ gretose pirmaisiais smuikais griežė Sergijus Rebrovas, Kacha Kaladze, Maksimas Šatskichas, Oleksandras Šovkovskis ir kiti. Netrukus S. Rebrovas patraukė į Londono „Tottenham“, o K. Kaladze – į „Milan“.

„Žalgiris“ prieš tokio kalibro varžovus šansų neturėjo. Kijeve pralaimėta 0:2 (M. Šatskicho dublis), o Vilniuje nusileista 0:1 (pasižymėjo S. Rebrovas).

„Mes kabinomės ragais ir nagais, bet meistriškumo skirtumas buvo akivaizdus. Pamenu gražų S. Rebrovo prašymą per rungtynes: vaikinai, nedaužykite per kojas, rytoj į peržiūrą Anglijoje išvažiuoju“, – atskleidė Ž. Grudzinskas.

Jam įspūdį paliko aplankyta „Dynamo“ klubo to meto bazė: „Jau tada jie po treniruotės savo futbolininkams atlikdavo moderniausius tyrimus nuosavoje laboratorijoje. Aprodė mums bazę, pagalbines patalpas, laboratoriją, kuri kainavo 8 mln. dolerių. Tik palinksėjome galvomis ir tiek.“

Gynėjui įstrigo ir susidūrimas futbolo aikštėje su „Dynamo“ atstovavusia Sakartvelo futbolo žvaigžde K. Kaladze. „Atrodo, kad pabėgau nuo jo, apsidairiau, kam perdavimą duoti – tik bum, ir neturiu kamuolio. Vėliau komandos draugai pasakojo: „Pasimetei kamuolį į priekį, padarei vieną lietimą, pakėlei galvą, o tuo metu ateina K. Kaladze įjungęs didžiausią greitį – galvojome sulaužys tave“, – juokėsi Ž. Grudzinskas. – Kai tokio lygio žaidėjai išvažiuoja į „Milan“ ar „Tottenham“, supranti, kad šansų prieš kijeviečius neturėjome.“

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2022 Lap 03 12:16

Istorijos epizodas: kaip žalgiriečiai įmušė geriausiam pasaulio vartininkui
https://fkzalgiris.lt/istorijos-epizoda ... rtininkui/

Vienu geriausių visų laikų pasaulio vartininku laikomas Levas Jašinas šią dieną prieš 61 metus lankėsi Vilniuje ir praleido įvartį. Apie šį epizodą pasakoja knygos apie futbolą autorius, ilgametis „Žalgirio“ aistruolis Rimantas Mackevičius.

Per 75 gyvavimo metus Vilniaus „Žalgiris“ yra ne kartą žaidęs rungtynes, kuriose dalyvaudavo kuris nors aukščiausio pasaulinio lygio futbolininkas. Vilniuje viešėjo brazilas Romario (geriausias ir rezultatyviausias 1994 pasaulio čempionato JAV žaidėjas atvyko 1992 metų rudenį su Eindhoveno PSV klubu, įmušė įvartį į Dariaus Spetylos vartus), Kijevo „Dinamo“ nesulaikomieji puolėjai Olegas Blochinas (geriausias 1975 metų Europos futbolininkas), Igoris Belanovas (apdovanotas „France Football“ leidinio „Auksiniu kamuoliu“ už puikų žaidimą 1986 metų sezone), geriausias XX amžiaus antrosios pusės Austrijos futbolininkas Herbertas Prohaska, techniškieji sakartveliečiai (gruzinai) Ramazas Šengelija ir Aleksandras Čivadzė, daug kitų puikių žaiėjų. Naujesniais laikais prieš „Žalgirį“ žaidė senegalietis Sadio Mane.

Geriausiu visų laikų pasaulio vartininku pagal Tarptautinės futbolo statistikos federacijos (IFFHS) rinkimus yra tituluojamas Levas Jašinas.

Pirmą kartą su Vilniaus reprezentacine futbolo komanda (tuomet ji vadinosi „Spartaku“) jis žaidė 1953 metų liepos 10 dieną Maskvos „Dinamo“ stadione.

Tai buvo keisti laikai. Rungtynės pagal reglamentą turėjo įvykti Vilniuje, bet buvo perkeltos į Maskvą, nes Maskvos „Dinamo“ ekipa ruošėsi draugiškoms rungtynėms su Švedijos ir Čekoslovakijos komandomis. Šiandien sunku patikėti: šalies čempionato rungtynės tapo pasirengimu kontrolinėms tarptautinėms varžyboms.

Kartą Maskvoje su „Dinamo“ tą sezoną jau buvo rungtyniauta: gegužės 7 dieną vėsiu, bet saulėtu oru stebint 35 000 žiūrovų sužaista 0:0.

Liepos 10-ąją komandos į „Dinamo“ stadiono (pagrindinės tuo metu Maskvos sporto arenos) veją įbėgo dar kartą. Vasarišku saulėtu oru rungtynes stebėti susirinko 25 000 žiūrovų. Pirmose rungtynėse „Dinamo‘ vartus gynė Valteris Sanaja, dabar – Levas Jašinas, jaunas (23 metų), pradedantis vartininkas.

Štai kaip aprašo pirmąjį vilniečių įvartį į Levo Jašino vartus dienraštis „Sovetskij sport“:

„Likus 9 minutėms iki pirmojo kėlinio pabaigos dinamiečiai spiria kampinį. Aukštai pašokęs „Spartako“ vartininkas Tučkus pagauna kamuolį ir greitai sviedžia jį savo saugui. Tas nedelsdamas spiria jį Saunoriui (devintajam numeriui). Pastarasis, pabėgėjęs pirmyn, siunčia kamuolį į kairįjį kraštą. Visi, įskaitant ir „Dinamo“ gynėjus, laukia perdavimo link vartų. Netikėtai kamuolys atrieda toliau nuo vartų esančiam Mačiuliui (aštuntajam numeriui), kuris stipriai spiria į vartus. Jašinas laiku nepagavo kamuolio, ir jis įlėkė į vartų tinklą. Taip vartininko pradėtas derinys baigėsi įvarčiu.“

Taip įmušė įvartį į būsimo geriausio pasaulio vartininko Levo Jašino vartus Juozas Mačiulis (tą dieną žaidė ir jo brolis Aleksandras). Vilniečiai laimėjo pirmą kėlinį 1:0, bet antrajame dinamiečiai išlygino rezultatą.

„Sovetskij sport“ rašo, kad Vilniaus „Spartakas“ tą dieną galėjo įmušti dar kartą ir laimėti: „Blogai teisėjavo Bogdanovas. Vienu momentu „Dinamo“ baudos aikštelėje Kuznecovas (ketvirtasis numeris) neleistinu veiksmu sustabdė besiveržiantį Saunorį, bet teisėjas į tai neatkreipė jokio dėmesio“.

Rungtynės baigėsi lygiomis 1:1. Didelį indėlį geram rezultatui pasiekti įnešė ne tik įvarčio autorius Juozas Mačiulis, bet ir komandos kapitonas, puolėjas Vytautas Saunoris, vartininkas Vladas Tučkus, gynėjas Algirdas Kulikauskas.

Įdomu, jog L. Jašinas karjeros pradžioje mokėsi ir iš V. Tučkaus. Pasakojama, jog V. Tučkaus treniruotes su Maskvos „Spartak“ komanda (lietuvis iš Vilniaus 1954 m. buvo pakviestas į Maskvą) prieš sezoną stebėdavo ir tuometinis kito Maskvos klubo vartininkas V. Jašinas. Jam patiko V. Tučkaus išėjimas toli nuo vartų, kas tuomet nebūdavo įprasta vartininkams.

Daugelis to meto amžininkų teigia, kad lietuvis buvo ne mažiau talentingas, o kai kuriais aspektais – net geresnis vartininkas. Tačiau dėl drausmės pažeidimų jo karjera nesusiklostė. Į 1956 m. olimpiadą išvyko L. Jašinas, o tuometinio Sovietų lygos čempiono „Spartak“ pirmojo numerio V. Tučkaus, daugelio nuostabai, net nebuvo sudėtyje. Po poros metų rusas jau žaidė Pasaulio čempionate, o V. Tučkaus apskritai nebeliko futbolo elite.

Antrą kartą Vilniaus reprezentacinė komanda (vis dar „Spartakas“ – paskutinį sezoną dar ne „Žalgiris“) L. Jašino (jau 1956 metų Melburno olimpiados aukso medalio laimėtojo, 1958 metų pasaulio čempionato Švedijoje didvyrio, 1960 metų Europos čempiono) ginamus Maskvos „Dinamo“ ekipos vartus puolė lietingą 1961 metų rugsėjo 7 dieną Maskvos „Dinamo“ stadione. Žiūrovų susirinko palyginus nedaug – 8 tūkstančiai (tilpo 50 000). Tą sykį Maskvoje vilniečiams, buvusiems priešpaskutinėje vietoje, įmušti nepavyko. Vilniaus „Spartakas“ pralaimėjo 0:3.

Apsiniaukusią spalio 10 dieną komandos susitiko Vilniuje. Lietuvos pagrindiniame, tuomet dar „Spartako“ vardu vadintame, stadione laisvų vietų nebuvo – visos 18 000 užimtos. Pagrindinis futbolo aistruolių tikslas buvo pamatyti žaidžiantį geriausią pasaulio vartininką ir – jei pasiseks – vilniečių įmuštą įvartį į jo vartus.

Aistruolių viltys išsipildė 31 minutę, kai, rezultatui esant 1:0 svečių naudai, mūsų komandos puolėjas Leonardas Žukauskas taikliu smūgiu pasiuntė kamuolį į pietinius futbolo aikštės vartus, kuriuos gynė Levas Jašinas. Fotografijoje buvo įamžintas Jašinas, einantis išspirti gulinčio vartuose kamuolio.

Vilniaus spartakiečiams nepavyko išsaugoti lygsvaros iki rungtynių pabaigos. 57 minutę Igoris Čislenko, vienas geriausių septintojo dešimtmečio Maskvos „Dinamo“ ir Sovietų Sąjungos rinktinės puolėjų, įšovė kamuolį į Jono Baužos ginamus mūsų vartus. Rezultatas 1:2 nepasikeitė iki rungtynių pabaigos.

Nuotraukai, kurioje Jašinas liūdnai išima kamuolį iš Vilniaus stadiono futbolo aikštės pietinių vartų, buvo skirta daug dėmesio. Kai 1980 metais Vilniaus „Minties“ leidykloje buvo išleistas puošnus ir kruopščiai parengtas nuotraukų albumas, skirtas svarbiausiems Lietuvos sportininkų pasiekimams (autoriai – Mindaugas Barysas ir Vytautas Gudelis, pavadinimas – „Metai ir startai“), ši nuotrauka rado jame vietą.

Paveikslėlis
Istorinė nuotrauka – po Leonardo Žukausko smūgio Levas Jašinas mato kamuolį vartuose.

Gaila, kad joje nėra Leonardo Žukausko, vėliau savo įvarčiais labai prisidėjusio prie 1969 metų Vilniaus „Žalgirio“ pergalių. A. A. Leonardui šiais metais spalio 6 dieną būtų suėję 80 metų.

Bet tai – jau kitas mūsų klubo istorijos puslapis.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2022 Lap 27 23:17

Pasaulio Čempionato(-tų) proga

https://www.youtube.com/watch?v=PzjHpkhbVv0

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2023 Sau 07 05:08

Beje gal keliom dienom per vėlai, bet ačiū baltarusiams, padėjusiems atrasti, kad turime lietuvį trenerį treniravusį Pele NY Cosmos klube.

Paveikslėlis
Andrey VASHKEVICH nuotrauka
https://www.pressball.by/pbonline/exclusive/83068

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2023 Sau 22 01:22

Daiktų istorijos. Futbolo pradžia Lietuvoje

https://youtu.be/xYqF4x_O1WA

Labai smagiai sumontuota laida

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Istoriniai kadrai

2023 Lie 23 16:40

Polska v Litwa [15/03/1995] Poland v Lithuania

https://youtu.be/nOQouL2i0AE

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: FK Tauras

2024 Sau 12 23:09

Gal kas gali padėti ar kažkurio blogai neatpažinau?

Paveikslėlis

Lygtai:
Vladimirs Žavoronkovs, Darius Regelskis, Ernestas Šetkus, Vytautas Dragūnevičius, Mantas Lėkis, Syarhey Irha

Valdas Pocevičius, Olegs Semjonovs, Jaunius Mockus, Janis Vaitkus, Nerijus Mačiulis

mafia7
Pranešimai: 7309
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 15:17
Palaikoma komanda: A-lyga
Miestas: Šiauliai

Re: FK Tauras

2024 Sau 12 23:49

Viskas gerai

Grįžti į