Įvairios bazės

Moderatorius: Respublik

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Geg 02 06:51

Mažeikių politechnikos mokyklos stadiono, esančio Ventos g. 18 Mažeikiai atnaujinimas
€ 443'040,74+ € 20'645,70 neįgaliųjų lėšų. Viso € 463.686,44
Projekto trukmė 24 mėnesiai.
Daugiau nei 3 mln. eurų – sporto bazėms atnaujinti ir sporto įrangai įsigyti
https://smsm.lrv.lt/lt/naujienos/daugia ... ai-isigyti

Nežinau ar surasiu projektą, futbolui stadionas tinkamo ploto, bet ilgio trūkumas bent jau šiandien dienai... Vietos kažkiek yra, tiesa. Atsižvelgiant į miesto dydį, kad jau turi dirbtinės dangos ir pagrindinį stadionus, turbūt futbolo ir nedarys, bet pamatysime.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Geg 13 17:13

Vilkaviškio stadiono projektinių pasiūlymų pristatymas
https://vilkaviskis.lt/vilkaviskio-stad ... istatymas/

Vakar 17 val. vyko viešas Vilkaviškio stadiono projektinių pasiūlymų pristatymas.

Architektė Vytenė Jokimčienė nuotoliniame susirinkime dalyviams pateikė būsimo futbolo stadiono vizualizacijas ir aptarė numatytus techninius, architektūrinius sprendimus.

S. Nėries g. 38a esančiame stadione planuojama atlikti esamų tribūnų ir gyvenamojo pastato griovimo darbus. Juos pakeistų naujas tribūnų pastatas su moderniomis, pritaikytomis patalpomis ir dengtomis žiūrovų vietomis. Tai atitiktų LFF licencijavimo taisyklių reikalavimus.

Taip pat numatyta teritoriją aptverti bei įrengti lengvosios atletikos sektorių. Jame būtų 400 m ir 110 m bėgimo takai, šuolio į tolį ir aukštį sekcijos, bėgimo takas su vandens duobe bei rutulio stūmimo sekcija.

Projekte suplanuota futbolo aikštė su dirbtine danga, 2 krepšinio ir 2 tinklinio aikštelės.

Jeigu pasiūlymas galiausiai bus priimtas Vilkaviškio stadione taip pat atsiras teniso ir treniruočių aikštelės, bus įrengtas modernus stadiono apšvietimas, švieslentė, pėsčiųjų takai ir nedidelės laisvalaikio zonos.

Žiūrovų patogumui numatoma įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje bus ir elektromobilių įkrovimo stotelės.

Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Geg 25 09:34

Balandžio 8 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija patvirtino Nustatytų matmenų dengtų futbolo, regbio ir kitų sporto šakų plėtrai pritaikomų maniežų įrengimo programą. Ši programa bus įgyvendinama 2022–2025 m., jai numatyta skirti 8 mln. eurų. Ministerija pakvietė savivaldybes teikti paraiškas programai, Kauno rajono savivaldybė tikrai dalyvaus šiame projekte.
Neveltui visose savivaldybėse maniežų projektų prilijo nuo praėjusių rinkimų. #smagu
Pasak Šiaulių G. Jasiūno, 7 savivaldybės pateikė paraiškas statytis futbolo maniežus.

Dengtų maniežų įrengimui numatyti 8 mln. eurų, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas
https://etaplius.lt/naujiena/dengtu-man ... -paraiskas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija patvirtino „Nustatytų matmenų dengtų futbolo, regbio ir kitų sporto šakų plėtrai pritaikomų maniežų įrengimo programą“. Ji skirta savivaldybėms ir bus įgyvendinama 2022–2025 m. Jai numatyti 8 mln. eurų. Ministerija savivaldybes kviečia teikti paraiškas programai.

„Futbolo, regbio ir kitų sporto šakų vystymas Lietuvoje susiduria su didele sezoniškumo ir šaltajam metų laikui nepritaikytos sporto infrastruktūros problema – gerokai sutrumpėja treniruočių ir varžybų sezonas, krnta šių sporto šakų treniruočių kokybė. Šia programa siekiame išplėsti nustatytų matmenų maniežų tinklą, pagerintų sportininkų rengimą šaltuoju metų laiku. Kartu norime didinti ne tik sportuojančių vaikų ir suaugusiųjų skaičių, tačiau ir fiziškai aktyviai gyvenančių bendruomenės narių skaičių, užtikrinti didesnį kokybiškų sporto bazių prieinamumą sportininkams, bendruomenės nariams, sporto organizacijoms“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Pretenduoti į šios programos lėšas ir teikti dengtų maniežų įrengimo projektų paraiškas gali nustatytas sąlygas atitinkančios savivaldybės. Jos gali teikti paraiškas įrengti tiek dengtiems pripučiamiems, tiek stacionariems maniežams. Ministerija vienam dengtam pripučiamam maniežui įrengti numato skirti iki 1 mln. eurų, dengtam stacionariam maniežui – iki 2 mln. eurų.

Savivaldybės paraiškas nustatytų matmenų maniežų įrengimo programai kviečiamos teikti iki 2022 m. gegužės 16 d. bendruoju el. paštu [email protected].

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Bir 01 20:54

Futbolininkų stovyklavietė: įmuštas pirmojo etapo įvartis
https://gargzdai.lt/futbolininku-stovyk ... o-ivartis/

300 vietų stovykla su didžiuliais sporto aikštynais, apgyvendinimui reikalinga infrastruktūra prie Gargždų–Dovilų karjerų – ši dar prieš keletą metų pasiūlyta VšĮ „Gargždų futbolas“ idėja jau virsta realybe. Pirmasis etapas iš penkių jau įgyvendintas. Tačiau futbolininkai čia sportuoti galės tik kitą šiltąjį sezoną, mat kol kas auginama, formuojama reikalinga aikštynams veja.

Dar praėjusią savaitę vietoje pirmojo etapo darbus įvertino jau buvęs Administracijos direktorius Justas Ruškys, VšĮ „Gargždų futbolas“ direktorius Rimantas Mikalauskas, Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė, rangovas – UAB „Jakaita“ direktorius Darius Jakaitis.

„Džiaugiuosi pirmojo etapo rezultatais. Dabar prasideda šiltasis sezonas, būtina prijungti laistymo sistemas, pjauti aikštynų žolę, žiūrėti, kur išdygusi, kur ne ir t. t.“, – kalbėjo VšĮ „Gargždų futbolas“ direktorius R. Mikalauskas. Jis akcentavo, kad futbolininkus čia bus galima priimti kitą vasarą, nes šią dar turi būti iki galo suformuota aikštynų žolė, susiformuoti tinkama tvirta velėna. Šią vasarą veja yra per jauna, kad ant jos būtų galima žaisti. Susirinkusieji atkreipė dėmesį, jog svarbus yra automatinis laistymas, kuris neleistų išplauti sėklos. Veją taip pat būtina tręšti, nes kol kas ji dar neturi vadinamosios prekinės išvaizdos.

„Jakaitos“ direktorius D. Jakaitis taip pat pasidžiaugė, jog viskas, kas buvo suplanuota, atlikta. „Pasiekėme tą rezultatą, kurį buvome užsibrėžę. Tiesą sakant padarėme dar daugiau. Savo lėšomis išvalėme kanalą, kas nebuvo numatyta. Jį išgilinome, kad aikštynuose galėtų netrukdomai veikti laistymo sistemos. O buvo nendrynai, kanalas apaugęs, apžėlęs. Džiaugiamės, kad su pirmuoju etapu susitvarkėme“, – kalbėjo „Bangai“ D. Jakaitis.

Kol kas prižiūrės seniūnija

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus patarėja (Savivaldybės vyr. inžinierė) Aistė Daukantienė priminė, kad pirmasis etapas prasidėjo 2020-ųjų rudenį, o baigtas – pernai rudenį. „Pirmajame etape numatyta statyba baigta, vyksta turto registravimo procedūros. Dabar turime 3 futbolo aikštes, tinklinio aikštyną, 8 mobilius namelius (du kompleksai po keturis namelius persirengimui) su sanitariniais mazgais. Taip pat yra pontoninis tiltas, sutvarkyti vandentiekio, nuotekų, drenažo tinklai“, – vardijo A. Daukantienė.

Dar praėjusią savaitę Administracijos direktoriaus pareigas ėjęs J. Ruškys akcentavo, kad svarbiausia dabar apsispręsti, kas aikštynus prižiūrės iki to laiko, kol Taryba paskirs administratorių. Juk visos registravimo Registrų centre procedūros užtrunka, o sukurtą bazę svarbu tinkamai prižiūrėti jau dabar. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vedėja Ernesta Badalova vėliau informavo, kad šiuo metu, kol nėra paskirtas konkretus sukurtos sporto bazės administratorius, futbolo aikščių priežiūra (pjovimu, laistymu) pavesta rūpintis Dovilų seniūnijai. Kas visą kompleksą administruos, turės apsispręsti, kaip jau minėta, Klaipėdos rajono savivaldybės taryba. Tikėtina, kad tai bus VšĮ „Gargždų futbolas“, mat jie ir buvo idėjos autoriai.

Dovilų seniūnijos seniūnė N. Ilginienė teigiamai vertina šį projektą: „Džiaugiuosi kiekvienu sutvarkyti kampeliu. Ši sukurta sporto bazė gerina ne tik Dovilų įvaizdį, bet ir rajono, Gargždų, juk tai visai šalia įvažiavimo į Gargždus. Be to, tie projektai, kuriais skatinamas jaunimo aktyvumas, puoselėjamas sportas, teigiamai veikia mūsų jaunimą, tai investicija į talentų ugdymą, mūsų ateitį.“

600 tūkst. Eur

Pirmojo etapo darbų vertė siekia 600 tūkst. Eur. Iš jų 400 tūkst. Eur – Savivaldybės biudžeto lėšos, 170 tūkst. Eur – Europos Sąjungos, 30 tūkst. Eur – Valstybės biudžeto.

E. Badalova informavo, jog antrojo etapo darbai planuojami, kai aikštė bus įregistruota Nekilnojamojo turto registre ir priskirta konkrečiam administratoriui. Šiuo metu Strateginiame veiklos plane tam numatyta 300 tūkst. Eur Savivaldybės biudžeto lėšų.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Bir 16 00:35

Per trejus metus dengti maniežai bus pastatyti penkiose savivaldybėse
https://smsm.lrv.lt/lt/naujienos/per-tr ... ivaldybese

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pradėjo įgyvendinti dengtų futbolo, regbio ir kitų sporto šakų plėtrai pritaikomų maniežų įrengimo programą. Savivaldybėms skirtos programos metu iki 2025 m. šalyje bus įrenti penki nauji nustatytų matmenų dengti maniežai Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje, Kauno mieste ir rajone

„Futbolo, regbio ir kitos sporto šakos Lietuvoje susiduria su didele sezoniškumo problema, sporto infrastruktūra nepritaikyta šaltajam metų laikui. Todėl siekiame išplėsti maniežų tinklą, pagerinti sąlygas sportininkams treniruotis ir šaltuoju metų laiku. Taip pat norime didinti sportuojančių vaikų ir suaugusiųjų, fiziškai aktyviai gyvenančių bendruomenės narių skaičių, užtikrinti didesnį kokybiškų sporto bazių prieinamumą sportininkams, sporto organizacijoms“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas. 

Pavasarį savivaldybės buvo kviečiamos teikti paraiškas programai. Pretenduoti į šios programos lėšas ir teikti dengtų maniežų įrengimo projektų paraiškas galėjo nustatytas sąlygas atitinkančios savivaldybės. Jos galėjo teikti paraiškas įrengti tiek dengtiems pripučiamiems, tiek stacionariems maniežams. Programos finansavimas skirtas penkiems projektams, kurie bus vystomi Šiauliuose, Kaune, Kauno rajone, Klaipėdoje, Panevėžyje.

Iš viso „Nustatytų matmenų dengtų futbolo, regbio ir kitų sporto šakų plėtrai pritaikomų maniežų įrengimo programai“ įgyventi 2022-2025 m. numatyti 8 mln. eurų. Finansavimas projektams skiriamas kalendoriniams metams. Šįmet paskirstyti 1,42 mln. eurų. 

Kol kas nustatytų matmenų (105 m x 68 m) veikiančius dengtus futbolo maniežus turi tik trys savivaldybės: Marijampolės (1), Kauno miesto (1) ir Vilniaus miesto (3). Regbiui pritaikytų dengtų maniežų su tinkama dirbtine danga šalyje nėra.

Balandžio 8 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija patvirtino Nustatytų matmenų dengtų futbolo, regbio ir kitų sporto šakų plėtrai pritaikomų maniežų įrengimo programą. Ši programa bus įgyvendinama 2022–2025 m., jai numatyta skirti 8 mln. eurų. Ministerija pakvietė savivaldybes teikti paraiškas programai, Kauno rajono savivaldybė tikrai dalyvaus šiame projekte.
Neveltui visose savivaldybėse maniežų projektų prilijo nuo praėjusių rinkimų. #smagu
Pasak Šiaulių G. Jasiūno, 7 savivaldybės pateikė paraiškas statytis futbolo maniežus.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Bir 16 01:14

Konkursas dėl dengto futbolo maniežo projektavimo baigėsi šnipštu
https://www.atviraklaipeda.lt/2022/06/1 ... i-snipstu/

Klaipėdos miesto savivaldybei iš pirmo karto nepavyko įsigyti dengto futbolo maniežo, kuris turėtų iškilti sklype Baltijos pr. 51, naujos statybos projektavimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų. Viešasis pirkimas baigėsi fiasko. Savivaldybė konstatavo, kad „negauta jokių pasiūlymų ar paraiškų arba jos buvo atmestos”.

Savivaldybė tikėjosi šias paslaugos įsigyti už ne daugiau, kaip 95 tūkstančius eurų. Perkamos paslaugos apėmė geodezinius ir geologinius tyrinėjimus, techninio projekto parengimą pagal pridedamą statinio projektavimo užduotį ir projekto vykdymo priežiūrą per visą statybos laikotarpį iki statybos užbaigimo akto ar deklaracijos apie statybos užbaigimą pasirašymo. Konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad vertinant pasiūlymus kaina sudarys tik 50 procentų. Kita dalis – įmonės personalo patirtis ir kvalifikacija. Darbams, įskaitant ir projekto vykdymo priežiūrą, buvo numatyti treji metai.

Nors kai kurie politikai ir priešinosi, miesto Taryba pernai lapkritį palaimino Savivaldybės administracijos siūlymą šį futbolo maniežo projektą įgyvendinti greitesniu keliu – ne rengiant architektūrinį konkursą, o perkant projektavimo paslaugą ekonominio naudingumo būdu. Savivaldybė tikisi šį objektą pastatyti už daugiau nei 7,5 milijono eurų. Du milijonus eurų tikėtasi gauti iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintos programos. Klaipėdoje išrinktas Seimo narys Audrius Petrošius pirmadienį savo paskyroje „Facebook” tinkle skelbė, kad ministerija jau įvertino savivaldybių paraiškas ir 2023-2024 metais prisidės prie šio projekto įgyvendinimo 2 milijonais eurų.

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, viešasis projektavimo darbų pirkimo konkursas netrukus bus skelbiamas pakartotinai. 

INFORMACIJA

Planuojama, jog dengtas futbolo maniežas turėtų 1500 vietų ir atitiktų minimalius LFF A lygos varžybų reikalavimus, aikštės dydis siektų 105 m x 68 m.

Vienas komentarų:
Remiantis LR Aplinkos ministerijos patvirtintomis projektavimo kainų rekomendacijomis, statinio projektavimo darbų kaina turėtų sudaryti ne mažiau 7% nuo skaičiuojamosios statybos kainos. Toks procentas nuo 7.5 milijono yra 525 000 eur. Tuo tarpu Savivaldybė tikėjosi šias paslaugos įsigyti už ne daugiau kaip 95 000 eurų. Plius kompetetingi savivaldybės klerkai dar pasišovė vertinti įmonės personalo patirį ir kvalifikaciją. Jokie oi jokie save gerbiantys projektuotojai nekiš kilpos į tokią avantiūrą.
Sėkmės einant greitesniu – ekonomiško naudingumo keliu. Gal po penkto pirkimo ir pavyks per CPO įsigyti kokią greito projektavimo firmą, gebančią sukurti dar vieną reprezentacinį pastatą už mažiausią kainą

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 02 18:40

Vietoje Vilkaviškio stadiono – daugiafunkcis sporto kompleksas
https://santaka.info/?sidx=65693
Andrius Grygelaitis

Vilkaviškio miesto stadionas jau seniai yra tapęs pajuokos objektu, verčiančiu rausti iš gėdos tiek prieš savus, tiek prieš atvykstančius sportininkus.

Dar visai neseniai mūsų krašto sporto reikalais besidomintiems žmonėms galvą skaudėjo dėl trijų objektų – sporto salės, kurios neturėjome, bei apverktinos būklės Kybartų ir Vilkaviškio miestų stadionų. Šiandien pagaliau jau turime šiuolaikinius reikalavimus atitinkantį sporto ir pramogų centrą, o Kybartų stadiono rekonstrukcijos darbai pamažu įgauna vis didesnį pagreitį. Visgi Vilkaviškio stadiono reikalai, atrodo, iš mirties taško juda labai lėtai.

1978 m. statytų tribūnų taip niekada niekas ir nerekonstravo, nors jose kadaise net buvo kilęs gaisras. Šalia tribūnų vaizdas taip pat nė kiek ne geresnis: išsiklaipę bėgimo takai, jokių šiuolaikinių standartų neatitinkantis šuolio į tolį sektorius, išlaužyta tvora. Akivaizdu, kad tokiomis sąlygomis neturėtų vykti jokie sporto renginiai.

Bandymų sutvarkyti šį objektą buvo ne vienas, tačiau prie realių darbų iki šiol taip ir neprieita. Dar 2010 m. už Europos Sąjungos lėšas buvo padarytas techninis stadiono rekonstrukcijos projektas. Visgi dokumentai iš valdininkų stalčiaus niekada nebuvo ištraukti. Akivaizdu, kad šiandien tas projektas jau yra pasenęs ir jį būtina perdaryti, nes suprojektuotas stadionas neatitinka nei šiuolaikinių energinės klasės reikalavimų, nei sporto bendruomenės poreikių.

Pateikė siūlymus

Visai neseniai rajono Savivaldybės administracija surengė Vilkaviškio stadiono projektinių pasiūlymų pristatymą. UAB „Plėtros partneriai“ architektė Vytenė Jokimčienė pateikė būsimo stadiono vizualizacijas ir aptarė numatytus techninius bei architektūrinius sprendinius.

Paveikslėlis

Planuojama nugriauti senas tribūnas, kurias turėtų pakeisti naujas tribūnų pastatas su moderniomis patalpomis ir šiuolaikiškomis žiūrovų vietomis. Visa tai atitiktų Lietuvos futbolo federacijos licencijavimo taisyklių reikalavimus.

Taip pat numatyta teritoriją aptverti bei joje įrengti lengvosios atletikos sektorių. Jame būtų 400 m ir 110 m bėgimo takai, šuolio į tolį ir aukštį sekcijos, bėgimo takas su vandens duobe bei rutulio stūmimo sektorius.

Pristatytame projekte taip pat suplanuota įrengti futbolo aikštę su dirbtine danga, taip pat po dvi krepšinio ir tinklinio aikšteles. Jeigu pasiūlymas galiausiai būtų priimtas, Vilkaviškio stadione atsirastų ir lauko teniso kortai bei treniruočių aikštelės. Teritorijoje būtų įrengtas modernus apšvietimas, švieslentė, pėsčiųjų takai ir nedidelės laisvalaikio zonos. Žiūrovų patogumui numatoma įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje turėtų būti ir elektromobilių įkrovimo stotelės.

„Pateikti projektiniai pasiūlymai didelių pastabų nesulaukė, tad dabar ruošiamės inicijuoti techninio projekto pirkimą. Dabartinė stadiono būklė – labai bloga. Jo vietoje norime įrengti visą sporto kompleksą“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius Vitas Gavėnas.

Ieškos įvairių finansinių šaltinių

Paskutinį kartą apie Vilkaviškio stadiono rekonstrukciją politikai viešai svarstė maždaug prieš porą metų. Tuomet buvo galvojama, kad įgyvendinti visus sumanymus reikės maždaug 3, 5 mln. eurų. Akivaizdu, kad šiuo metu situacija yra pasikeitusi. Pasak V. Gavėno, kol kas neįmanoma net nuspėti, kiek lėšų gali prireikti. Tai turėtų paaiškėti tik tuomet, kai bus padarytas techninis projektas.

„Dabar viskas brangsta kone kasdien. Pavyzdžiui, Kybartų stadiono rekonstrukcijos darbai nors ir vyksta pagal įprastą grafiką, tačiau rangovai jau kreipėsi prašydami papildomų lėšų. To prireikė dėl išaugusių statybinių medžiagų kainų. Šias lėšas turėsime kompensuoti iš Savivaldybės biudžeto“, – sakė V. Gavėnas.

Jis teigė, kad Vilkaviškio stadiono statybai ieškos įvairių finansinių šaltinių. Savivaldybės vadovai šiuo klausimu jau yra kalbėję su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos viceministru Linu Obcarsku, kuris pažadėjo padėti vilkaviškiečiams. Tiesa, neturint techninio projekto tikėtis sulaukti finansavimo nėra realu.

„Savivaldybė iš savo biudžeto lėšų tokio objekto tikrai nepajėgtų įrengti. Kol kas laukiame aiškesnių jau prasidėjusio Europos Sąjungos finansinio laikotarpio gairių. Vis dar nežinome tiksliai, kurioms kryptims bus teikiami prioritetai. Bet kokiu atveju turime būti pasiruošę. Būtent dėl to jau dabar būtina rengti stadiono techninį projektą“, – pabrėžė V. Gavėnas.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 02 18:48

Vilkaviškis šiaip linksma vieta, 28 didžiausias Lietuvos miestas, Garliavos/Kuršėnų dydžio, o aplink stadioną/sporto centrą yra vietos pakankamai dar įrengti 4 pilnų matmenų treniruočių aikštes (ir dar atliktų visokiems mažesniems), daugiau negu gautųsi Vilniuje Šeškinėje nekeliant nieko ant stogo. Trūksta tik žmonių paklausos arba... Marijampolės nebuvimo šalia :mrgreen:

Šiaip keista, kai dešimtūkstantiniai miestai nebeišlaiko futbolo.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 19 14:38

Žirmūnuose iškils visų matmenų futbolo stadionas
https://vilnius.lt/lt/2022/07/19/zirmun ... stadionas/

Geros žinios sostinės sporto bendruomenei – Vilniaus Žirmūnų gimnazijos teritorijoje netrukus bus rekonstruotas sporto aikštynas ir iškils visų matmenų futbolo aikštė. Vilniaus savivaldybės bendrovė „Vilniaus vystymo kompanija“ šiuo metu paskelbė projektavimo ir rangos darbams įsigyti.

Nusidėvėjusiame ir morališkai pasenusiame gimnazijos stadione senosios aikštelės bus demontuotos ir pakeistos šiuolaikiška, bendruomenės poreikius atitinkančia infrastruktūra. Esamą 6910 kvadratinių metrų futbolo aikštę pakeis 7208 kvadratinių metrų visų matmenų stadionas su dirbtine žole. Aikštės danga ir išmatavimai atitiks dviejų FIFA/UEFA žvaigždučių kategoriją, bus įrengtas apšvietimas ir mažiausiai 510 žiūrovų talpinančios mobilios tribūnos.

Šalia futbolo aikštės planuojama įrengti dirbtinės dangos 100 m ilgio bėgimo takus su šuoliaduobe, taip pat universalios paskirties 30 metrų ilgio ir 22 metrų pločio dirbtinės dangos aikštelė krepšiniui ir gimnastikai bei paplūdimio tinklinio aikštelė. Tvarkant aikštyną numatyta atnaujinti ir susisiekimo infrastruktūrą. Mokyklos teritorijoje bus atnaujintas privažiavimas prie aikštyno, įrengta 61 stovėjimo vieta automobiliams ir dar 14 tokių vietų už sklypo ribų. Taip pat bus rekonstruotas esamas pėsčiųjų ir dviračių takas, įrengti dviračių stovai, suoliukai, šiukšliadėžės.

Projektavimo ir statybos darbus konkursą laimėjusi įmonė atliks per 14 mėnesių nuo sutarties pasirašymo dienos. Pirmieji darbai galėtų prasidėti dar šį rudenį.

„Kasmet jaučiame augantį susidomėjimą sportu. Futbolas – ne išimtis, todėl aikštynai šiai sporto šakai kultivuoti labai reikalingi. Vis dėlto, yra viena problema, kurią plėtodami sporto infrastruktūrą esame priversti spręsti itin kūrybiškai – nuolat susiduriame su visų matmenų stadionams tinkamų sklypų trūkumu, todėl peržiūrime teritorijas prie ugdymo įstaigų, inventorizuojame esamą sporto infrastruktūrą. Pastebėjome, kad Žirmūnų gimnazijos teritorijoje teisingai suplanavus erdves, tilptų ne tik visų matmenų futbolo aikštė, bet ir kita mokyklai reikalinga infrastruktūra. Natūraliai atėjo sprendimas sporto kompleksą iš esmės atnaujinti ir paversti traukos centru“, – savo Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Atskiru konkursu planuojama įsigyti ir tentinės konstrukcijos kupolą, kuris šaltuoju sezonu saugos futbolo aikštę ir bėgimo takus nuo kritulių ir temperatūros svyravimų bei leis stadioną naudoti ištisus metus.

„Konsultuojamės su futbolo bendruomene ir girdime, kad jai ypatingai reikia aikštynų, veikiančių visus metus. Atsižvelgiant į klimatą, mūsų šalyje yra galimi du sprendimai – formuoti uždengtus futbolo maniežus arba įrengti šildomą dangą. Šiame aikštyne naudosime pirmąją technologiją, o Justiniškėse projektuojame aikštyną, kur bus dangos šildymo galimybė“, – pažymi V. Benkunskas.

Žirmūnų gimnazijoje bus įrengtas jau antras toks visų matmenų futbolo maniežas su pripučiamu kupolu. Pirmasis tokio tipo objektas nuo 2020 m. veikia Pilaitės gimnazijos prieigose.

Paveikslėlis
Paveikslėlis

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 20 15:50

Kauno mainai: kariuomenei – stadionas, savivaldybei – 20 ha ploto sklypas
https://www.vz.lt/nekilnojamasis-turtas ... to-sklypas

Kauno miesto taryba antradienį pritarė, kad iš kariuomenės būtų perimama 20 ha ploto teritorija Šančiuose, mainais perduodant kariuomenei stadioną Panemunėje. Pasak savivaldybės, šis susitarimas leis miestui atverti didelę patrauklią teritoriją, o kariuomenei perduoti stadioną, kuris dėl nuošalios vietos gyventojams sunkiai pasiekiamas.

Netoli stadiono Panemunėje kariuomenė jau naudojasi 16,5 ha ploto valstybiniu sklypu ir patikėjimo teise valdo valstybei priklausančius pastatus Kareivinių g. 9, planuoja iš valstybės valdomos Turto banko perimti pastatus Kareivinių g. 11. Stadionas, kurį norima perduoti, taip pat yra Kareivinių gatvėje. Savivaldybės duomenimis, kariuomenė svarsto Kaune įkurti iki 300 darbo vietų administracinį vienetą.

Kariuomenei perduodamas Kareivinių gatvėje esantis futbolo stadionas yra rekonstruotas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, todėl turi likti atviras visuomenei iki 2024 m. pabaigos. Kauno savivaldybės duomenimis, Krašto apsaugos ministerija su šia sąlyga sutinka.

„Pasibaigus terminui kariuomenė stadioną eksploatuotų pagal vidinę tvarką ir prieigos gyventojams nebeliktų, kadangi planuojama uždara karinė teritorija“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Vicemero žiniomis, kariuomenė planuoja plėtrą šioje teritorijoje, todėl stadionas ilgainiui taptų dar mažiau prieinamas gyventojams. Pasak vicemero, šis stadionas jau dabar yra naudojamas kariuomenės.

„Stadionas vis tiek nėra patogioje lokacijoje, šalia kariuomenės sklypų, – posėdyje aiškino M. Jurgutis. – Tai kariuomenė norės naudoti savo interesams ir de facto jie naudodavosi. Matome didelę sinergiją tarp šito sprendimo, kad ir miestui pagaliau didelė teritorija grįžta, ir kariuomenei prasiplečia jų turima teritorija sporto tikslais“.

Paveikslėlis

Yra kultūros paveldo

Savivaldybė ruošiasi įsigyti studiją, ką Ašmenos 2-oji g. 25A teritorijoje galima daryti. Sklype yra 34 objektai, penki jų – kultūros paveldas. Šioje teritorijoje yra kariuomenės dirbtuvės, sandėliai. Šiuo metu teritoriją patikėjimo teise valdo Lietuvos kariuomenė. Jos perdavimui savivaldybei turės pritarti ir Vyriausybė.

„Studija atsakys, kiek ir ką ten galime daryti, ko negalime. Tikslas yra atverti kuo labiau visuomenei, nes šiuo metu teritorija yra karinė, uždara ir apleista“, – tarybos posėdyje sakė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, savivaldybės norimame perimti sklype yra Kauno tvirtovės dešiniojo Nemuno kranto centrinių šaudmenų sandėlių komplekso statiniai.

Kultūros vertybių registre nurodoma, kad kompleksas yra XIX a. Kaune Rusijos imperijos statytos karinės tvirtovės, dalis. Šie sandėliai buvo skirti Žemuosiuose Šančiuose dislokuotai 28-ajai artilerijos brigadai. Teritorijoje buvo išvedžiotas akmenimis grįstų kelių tinklas, prie visų statinių įrengti grįsti privažiavimai ir aikštelės. Visas plotas numelioruotas, vanduo specialiai iškastais grioviais nubėgdavo į upelį.

Tarpukariu (1925 m.) sandėliuose buvo laikomos rusiškų orlaivių bombos, vokiškos granatsvaidžių granatos, raketos, parakas artilerijos užtaisams, revolveriai, jų šoviniai, patrankos, jų dalys, prancūziškų, angliškų, vokiškų ir rusiškų patrankų sviediniai ir užtaisai ir daug kitokios technikos, veikė laboratorija. Sandėlių teritorija priklausė Lietuvos kariuomenei, po Antrojo pasaulinio karo – Sovietų Sąjungos kariuomenei. 1993 m. dalis teritorijos su pastatais buvo perduota Lietuvos kariuomenei.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 22 15:54

Sporto bazės ir jų plėtra Vakarų Lietuvos savivaldybėse
https://gargzdai.lt/sporto-bazes-ir-ju- ... valdybese/
Audronė Puišienė

Didėjant visuomenės poreikiui sportuoti, aktyviai leisti laisvalaikį, kylant sportininkų meistriškumui, keičiasi ir regiono savivaldybių sporto infrastruktūra. „Vakarų Lietuva“ pasidomėjo, ar rajonų centrai turi sporto kompleksus, jeigu ne – ką planuoja savivaldybės, kokias sporto bazes jos yra sukūrusios, ar jos atitinka miestų, rajonų sporto bendruomenių, klubų poreikius, kokios sporto šakos reprezentuoja Vakarų Lietuvos savivaldybes.

Atnaujinami aikštynai, stadionai

Daugelyje Vakarų Lietuvos savivaldybių atnaujinami aikštynai, stadionai.

Štai Skuodo rajone šiuolaikiškai atnaujinti 3 didžiausių mokyklų stadionai ir aikštynai, iš Savivaldybės lėšų pradėta Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos stadiono rekonstrukcija.

Plungės rajono savivaldybėje pagrindiniai aikštynai įrengti šalia bendrojo ugdymo mokyklų. Renovuotas ir geros būklės yra Plungės „Saulės“ gimnazijos stadionas, „Ryto“ pagrindinės mokyklos aikštynas – renovuotas, bet jį reikia atnaujinti. Prastos būklės – Senamiesčio mokyklos stadionas, tačiau kitais metais bus pradėta jo renovacija. Vyriausybė sporto aikštynui atnaujinti skiria ne daugiau kaip 232 tūkst. eurų, kai bendra atnaujinimo vertė yra ne mažesnė kaip 290 tūkst. eurų. Mendeno gatvėje Plungėje įrengtas dirbtinės dangos stadionas, atitinkantis reikalavimus rengti oficialias futbolo varžybas. Iš Savivaldybės biudžeto viešajai įstaigai „Plungės futbolas“ stadiono įrengimo projektui įgyvendinti buvo skirta 282 tūkst. 694 Eur, likusi suma – iš Lietuvos futbolo federacijos. Rekonstruotas Kulių gimnazijos stadionas, artimiausiu metu bus pradėta rekonstruoti Plungės irklavimo bazė.

Rietavo sporto bazė yra gera, be sporto komplekso, Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazija turi dar dvi sporto sales. Rietave taip pat yra VšĮ „Veiklus Rietavas“ sporto salė, renovuotas gimnazijos lauko aikštynas, praėjusiais metais Rietavo dvarvietės teritorijoje įrengtas lauko teniso aikštynas, krepšinio aikštelė, lauko treniruokliai. Nerenovuotas, bet funkcionalus VšĮ „Veiklus Rietavas“ reikiamų matmenų futbolo stadionas. Neseniai įrengtas sporto aikštynas Budrikių kaime, Rietavo žirgyno teritorijoje – krepšinio ir tinklinio aikštelės, Giliogirio kaime, Sauslaukio gyvenvietėje – krepšinio ir lauko teniso aikštelės. Rekreacinėje zonoje prie Jūros upės vingio įrengta paplūdimio tinklinio aikštelė. Tverų gimnazija turi renovuotą sporto salę ir sutvarkytą lauko aikštyną, Medingėnuose sutvarkytas sporto aikštynas, Žadvainuose – futbolo, tinklinio ir krepšinio, Daugėduose – krepšinio, tinklinio aikštelės.

Klaipėdos rajono savivaldybė kasmet investuoja ir skiria lėšų iš biudžeto lauko sporto aikštelių, aikštynų, vaikų žaidimų aikštelių atnaujinimui, renovacijai ir naujų aikštelių įrengimui. Rajone skaičiuojama apie 250 nemokamų sporto ir vaikų žaidimo aikštelių. Vien pernai vaikų žaidimų, sporto aikštelių, lauko ir vidaus treniruoklių įrengimui ir priežiūrai iš Savivaldybės biudžeto skirta 200 tūkst. eurų. Šiemet programai skirta tiek pat lėšų ir papildomi 200 tūkstančių eurų Gargždų miesto stadiono prieigų sutvarkymui, apšvietimo įrengimui ir švieslentės įsigijimui. Ne per seniausiai Gargždų Jaunimo parke Lietuvos krepšinio šimtmečio proga atidaryta krepšinio „3×3“ aikštelė. Tai pirmoji aikštelė Vakarų Lietuvoje, kurios danga oficialiai sertifikuota FIBA. Įgyvendintas projekto „Stovyklavietės įrengimas Gargždų karjerų teritorijoje“ I etapas: įrengtos 3 futbolo aikštės, tinklinio aikštynas, įvažiavimas, pastatyti 8 mobilūs nameliai, pontoninis lieptas, nutiesti inžineriniai tinklai, dalis takų.

Mažeikių rajone Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra skyrusi lėšų – per 438 tūkst. Eur – centriniam miesto ir per 200 tūkst. Eur „Ventos“ progimnazijos stadionams atnaujinti. Prie šių projektų įgyvendinimo prisidedama ir savivaldybės biudžeto lėšomis. Stadionus planuojama atnaujinti ir pritaikyti neįgaliųjų, vaikų, jaunimo, suaugusiųjų poreikiams, kad galėtų naudotis visa rajono bendruomenė. Daugelis sporto bazių yra tvarkingos, geros ar labai geros būklės. Kaimų seniūnijose stengiamasi sutvarkyti kiek įmanoma daugiau tinklinio aikštelių. Pernai atnaujinta krepšinio aikštelė Laižuvoje, šiemet – Ukrinuose, planuojama sutvarkyti dar dvi. Seniūnai gali teikti prašymus sporto įrangos poreikiams tenkinti, minimaliai prižiūrimos ir sporto aikštelės daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose.

Telšių rajono savivaldybė šiuo metu disponuoja centriniu stadionu, kuris talpina 2,5 tūkst. žiūrovų, arena, talpinančia per 800 žiūrovų, 14 mažesnių stadionų, 31 sporto sale, 28 krepšinio, 8 tinklinio, 7 lauko teniso, 3 universalios dirbtinės dangos aikštelėmis, šiuo metu rekonstruojamu plaukimo baseinu, veikia 2 fitneso ir kultūrizmo klubai, uždarų teniso kortų kompleksas, stacionari stalo teniso salė, vandenlenčių parkas, aerodromas, ledo ritulio aikštelė, riedutininkų parkas, automobilių kroso trasa, motokroso trasa, apie 18 km dviračių takų. Pastaraisiais metais Telšių rajono savivaldybės sporto infrastruktūra pastebimai pagerėjo. Rekonstruoti Telšių Žemaitės ir „Džiugo“ gimnazijų, „Kranto“ progimnazijos stadionai, „Ateities“ progimnazijos bei Telšių ir sporto rekreacijos centro sporto salės, įrengta treniruoklių aikštelė Degaičiuose, šiuo metu rekonstruojamas Telšių „Ateities“ progimnazijos plaukimo baseinas, planuojama atlikti Telšių „Germanto“ progimnazijos sporto salės ir krepšinio aikštelės renovaciją, įrengti treniruoklių aikštelę miesto centriniame stadione. Sporto bazių renovacijų ir rekonstrukcijų darbai atliekami iš valstybės, Telšių rajono savivaldybės ir privačių lėšų.

Nuosekliais per pastaruosius kelerius metus į sporto bazes investuojama Kretingos rajone. 2020 m. buvo baigti Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos stadiono rekonstrukcijos darbai – bendra projekto vertė 290 tūkst. Eur, iš jų 232 tūkst. Eur skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, sutvarkyta sporto infrastruktūra šalia Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinės mokyklos – investuota 182,3 tūkst. Eur iš vykdomo ES lėšomis finansuojamo projekto „Kūlupėnų gyvenvietės kompleksinis atnaujinimas“. Taip pat Kretingoje oficialiai atidaryta visų matmenų dirbtinės dangos futbolo aikštė – bendra projekto vertė buvo kiek daugiau nei 860 tūkst. Eur, iš jų beveik 60 tūkst. Eur vertės šiuolaikinę dirbtinę futbolo dangą Kretingai dovanojo Lietuvos futbolo federacija, Vyriausybė projekto įgyvendinimui skyrė 186 tūkst. Eur, Europos Sąjunga – beveik 134 tūkst. Eur. Šiais metais prasidėjo miesto centre, šalia Pranciškonų gimnazijos, esančio sporto aikštyno atnaujinimo darbai. Planuojama objekto vertė 803,5 tūkst. Eur, iš valstybės biudžeto Kretingos rajono savivaldybei skirta 331,5 tūkst. Eur. Artimiausiu metu bus atidarytas riedučių, riedlenčių ir BMX dviračių (skate) parkas, kuris įrengtas šalia Vydmantų gimnazijos sporto aikštyno. Jis įrengtas pagal atrinktą gyventojų iniciatyvų projektą, objekto vertė 119,8 tūkst. Eur.

Šiuo metu vyksta kitų sporto objektų projektavimas – jau yra baigiamas suderinti Kretingos miesto stadiono rekonstrukcijos projektas, kurio daliai finansuoti iš valstybės biudžeto Savivaldybei skirta 411,4 tūkst. Eur. Realius darbus planuojama pradėti kitais metais. Taip pat kitais metais atnaujinimo darbai prasidės ir šiuo metu projektuojamame Kretingos Simono Daukanto progimnazijos aikštyne, jam modernizuoti 2023 metams 232 tūkst. Eur yra suplanavusi skirti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Kretingiškių pamėgtoje Nidos gatvėje esančioje sporto erdvėje atnaujinimui šiuo metu rengiamas rekonstrukcijos projektas, tam iš Savivaldybės biudžeto šiais metais skirta 14 tūkst. Eur. Motobolo aikštyne šiemet bus atnaujintos kamuolių gaudyklės – iš Savivaldybės biudžeto tam skirta 25 tūkst. Eur. Taip pat yra vykdomi pirkimai siekiant pakeisti jau susidėvėjusias BMX dviračių ir riedlenčių rampas Kretingos miesto Pastauninko parke bei sporto aikštyne šalia Darbėnų gimnazijos – darbai finansuojami iš Kretingos rajono savivaldybės biudžeto.
Nepatingėjau pusvalandžio paboldinti visus stadionus/aikštes, kurie turi matmenis, iš šito sąrašo. Kitus reikėtų vadinti aikštynais/aikštelėmis ar panašiai.
Kokios sporto šakos reprezentuoja Vakarų Lietuvą

Ir kam būtų kuriamos sporto bazės, kam investuojama, jeigu Vakarų Lietuvos regiono savivaldybės negalėtų pasidžiaugti jas šalies ir tarptautiniu lygiu reperezentuojančiomis komandomis.

Plungės rajono savivaldybei atstovauja krepšinio komanda „Plungės olimpas“ (Regionų krepšinio lyga) ir futbolo komanda „Babrungas“ (LFF I lyga). Rajono sporto plėtros programoms buvo skirta 70 tūkst. Eur, „Plungės olimpui“ – 26 tūkst. Eur, „Babrungui“ – 45 tūkst. Eur. Rietavo savivaldybėje sporto klubmams finansuoti kasmet skiriama po 6–7 tūkst. Eur.

Klaipėdos rajonas labiausiai žinomas dėl futbolo klubo „Banga“. Malonią staigmeną pateikė Gargždų krepšinio komanda „Gargždai“, iškovoję istorinę pergalę NKL finale. Kad komanda po pergalės galėtų žaisti LKL, rajono taryba paskutiniame posėdyje skyrė papildomą 150 tūkst. eurų finansavimą. Įspūdingai sezoną šiemet užbaigė ir Gargždų „Amber – Arlanga“ tinklinio komanda, pelniusi visus svarbiausius laimėjimus: Lietuvos tinklinio federacijos didžiojoje vyrų taurėje jau ketvirtą kartą iš eilės iškovota I v., jau trečią kartą auksas parvežtas ir iš Lietuvos tinklinio čempionato. VšĮ „Gargždų futbolas“ iš Savivaldybės biudžeto šiemet skirta 214,6 tūkst. Eur, SK „Pajūrio tinklinis“ – 76,3 tūkst. Eur.

Skuodo rajono savivaldybės sporto projektų finansavimui šiemet skirta 11 tūkst. Eur, tokia pat suma – motobolo sporto klubui. Be motobolo, Savivaldybę reprezentuoja krepšinis, stalo tenisas, dziudo sportas, lengvoji atletika.

Telšių rajono savivaldybė sporto klubams skyrė 320 tūkst. Eur. Šią Vakarų Lietuvos savivaldybė reprezentuoja futbolo klubo „Džiugas“ vyrų ir moterų komandos, krepšinio komanda „Telšiai“, irklavimo orientavimosi sporto, sunkiosios ir lengvosios atletikos, stalo ir teniso, automobilių ir motociklų sporto komandos.

Mažeikių rajono savivaldybė pagal projektus sporto klubams šiemet skyrė 170 tūkst. Eur. Mažeikius daugiausia reprezentuoja krepšininkai, futbolininkai, stalo tenisininkai ir jėgos sporto atstovai.

Kretingos rajono savivaldybė iš biudžeto sporto klubų projektams, sportiniams renginiams finansuoti skyrė 230 tūkst. Eur, iš jų: sporto klubams – 198,5 tūkst. Eur; kultūros ir sporto skyriui tradiciniams renginiams organizuoti – 11,5 tūkst. Eur; Lietuvos krepšinio šimtmečiui paminėti – 20 tūkst. Eur. Rajoną reprezentuoja krepšinio komanda „Kretinga“ žaidžia Nacionalinėje krepšinio lygoje, futbolo komanda „Minija“ Lietuvos Futbolo federacijos I lygoje, Lietuvos pirmenybėse dalyvauja badmintono, stalo teniso, bokso ir kitų sporto šakų komandos. Kretingos motobolo klubas dalyvauja tarptautiniuose turnyruose. Lietuvos ir Europos čempionatuose dalyvauja Kretingos kiokušin karatė klubas.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 22 16:33

Skelbiamas Pilaitės baseino projekto idėjos konkursas
https://www.lrt.lt/naujienos/sportas/10 ... -konkursas

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia atvirą Pilaitės baseino projekto idėjos konkursą. Objektas numatytas Pilaitės gimnazijos sklype, šalia mokyklos pastato ir futbolo maniežo, tad ypatingas dėmesys bus skiriamas būsimojo statinio integralumui esamoje teritorijoje, rašoma Vilniaus savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 23 00:47

Ar pinigus „įsuks“ ir į Kretingos Paupio stadioną
https://www.pajurionaujienos.com/index. ... &sid=22788

Nidos gatvėje Kretingoje entuziasto Raimundo Puškoriaus pastangomis atsiradusį aikštyną Akmenos paupyje norima padaryti dar viena šiuolaikine Kretingos sporto baze su standartus atitinkančia futbolo aikšte, kurios įteisinti negali.

Paupio stadionas po svetima kepure

Kretingos rajono savivaldybės 2022 metų biudžeto projekte numatyta 14 tūkst. eurų Paupio-Nidos gatvės stadiono sutvarkymo projektavimui ir projekto ekspertizei.

Savivaldybės administracija, dalyvaujant tarybos politikams, rajono sporto bendruomenės atstovams praėjusią savaitę tarėsi dėl stadiono sutvarkymo techninės projektavimo užduoties.

Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė iškart akcentavo, kad projekte stadionas būtų „pakištas“ po visuomenės laisvalaikio praleidimo aikštės kepure, nes žemė šioje vietoje yra stadionui negalimos rekreacinės paskirties. „Projektuoti stadiono žemės paskirtis neleidžia“, – tarė ji.

Apie 1,78 ha Akmenos upės slėnyje ties Nidos gatve yra dvi futbolo aikštės – ankstesnė, esanti arčiau upės ir didžioji, beveik atitinkanti futbolo aikštės standartus: ilgis – 105 m ir plotis – 65 m, kurį yra galimybė padidinti iki standartinio.

Didžioji aikštė buvo įrengta panaudojant renovuojamos Klaipėdos gatvės gruntą, prieš tai jį ištyrus ir nustačius, kad jame nėra sveikatai kenksmingų medžiagų. Kaip teigė R. Puškorius, gatvę remontavusi įmonė už galimybę netoliese supilti nebereikalingą gatvės gruntą, sutarus su Kretingos miesto seniūnija, viską padarė nemokamai: nustūmė juodžemį nuo aikštės paviršiaus, tada supylė gruntą iš gatvės, ant jo vėl sustūmė juodžemį. Toks „sumuštinis“ padarytas neįrengus drenažo sistemos, dėl ko gausiau palijus aikštė vienur kitur įmirksta.

Sutvarkyti šią futbolo aikštę norima ir dėl centrinio miesto stadiono Savanorių gatvėje numatytos renovacijos, kurios techninis projektas jau parengtas. Kol vyktų centrinio stadiono renovacija, futbolininkai rungtyniauti galėtų stadione Nidos gatvėje, kadangi kitos standartus rungtynėms atitinkančios futbolo aikštės Kretingoje nėra.

Aptariami buvo du galimi paupio stadiono nusausinimo variantai: melioraciją įrengiant ant esamo paviršiaus ir užpilant dar vieną juodžemio sluoksnį arba nukasant apie 60–70 cm dabartinės stadiono dangos ir viską įrengiant naujai. Iškastą gruntą reikėtų išvežti. Kiek kainuotų tas ar kitas variantas, kol nėra techninio projekto, specialistai atsakyti nesiryžo. Pagal kai kuriuos pasvarstymus tam gali prireikti apie pusės milijono eurų.

Dabartinę futbolo aikštę išlygino, suformavo nuolydžius, juodžemį žole užsėjo uždaroji akcinė bendrovė „Babrūnė“. Stadione buvo įrengta laistymo sistema, imanti vandenį iš upės, kuri, anot R. Puškoriaus, puikiai veikia iki šiol. Visus darbus „Babrūnė“ 2014 metais padarė už 79 tūkst. litų, t. y. kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų.

Pagal svarstytas techninio projekto užduotis planuojama stadioną apšviesti, įrengti 200 vietų tribūnas žiūrovams, aikštelę automobiliams, neįgaliesiems išlaipinti.

„Nukasus ir molį, stadionas būtų beveik kaip Barselonoje“, – šmaikštavo R. Puškorius, leidęs suprasti, jeigu jo valia būtų, šiandieną tokios brangios aikštyno rekonstrukcijos neplanuotų ir nepradėtų. „Neturėsime tiek pinigų, kiek jų reikės“, – svarstė R. Puškorius, ilgametis Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, žinantis Savivaldybės statybų problemas dėl lėšų stygiaus, nepatikimų rangovų.

„Vasarą, kai nėra liūčių, ir „Minija“ čia treniruojasi, vyrai dargi čia pat upėje nusimaudo. Kai smarkiai lyja, aikštėje balų atsiranda. Tačiau dabartinė aikštė yra kaip kepalas, mano supratimu, užtektų tą nuolydį pataisyti – ir vanduo lyjant nubėgtų“, – situaciją aiškino R. Puškorius, prasitaręs, kad jis pats su talkininkais drėgnesnių aikštės vietų drenažą padarytų. Žodžio kišenėje neieškantis vyras apie planuojamas žiūrovams tribūnas juokavo: „Futbolą daugiau atsistoję veizi.“ Apibendrindamas pridūrė: „Deja, nieks neleis be projekto ir to drenažo daryti, užpildant problemines vietas vandeniui pralaidžiu gruntu, užlyginant juodžemiu.“

Aikštyną statė kartu su sodyba

Paupio aikštynas su dviem futbolo aikštėmis, treniruokliais, pavėsine, stacionariais tualetais ir dušinėmis yra R. Puškoriaus sodybos papėdėje. R. Puškorius – žinomas medžio drožėjas, prakalbinti medį mokęsis iš savo tėvo tautodailininko Aniceto Puškoriaus, apie aistrą sportui nedaugžodžiavo – ja degė nuo mažumės. O sporto aikštyno Nidos gatvėje Akmenos upės slėny viziją jau turėjo, kai ant šlaito savo namą statyti ėmėsi. „Tą pirmą aikštę įrengiau vis nuo savo statybos, paslapčiom nuo žmonos pabėgdamas, iš tų pačių medžiagų, pinigų. Tada be jokių projektų galėjai. Nebūčiau tada to padaręs, ta žemė, manau, kitam būtų atitekusi“, – kalbėjo jisai.

Buvo net lieptą pėstiesiems per upę pastatyti užsimojęs, kad iš kitapus upės vaikai, jaunimas į aikštyną trumpiausią kelią turėtų. Tvirtą tiltą pėstiesiems seniūnijos užsakymu pastatė ta pati „Babrūnė“. O savo medžio dirbtuvėse visą sporto inventoriaus sandėlį entuziastas įtaisė, čia sportininkai ir persirengdavo.

Pirmoji aikštė žiemą tapdavo ledo ritulio arena. Apie 1990-uosius metus Kretingoje buvusios net 8 ledo ritulio komandos, kurios ant R. Puškoriaus čia paupyje išlieto ledo rungdavosi ne vien tarpusavyje, čia atvykdavo varžovai iš Gargždų, Klaipėdos. „Naktį pompuodavau vandenį į aikštę iš upės, nuo namo elektrą ir aikštei buvau atsivedęs“, – pasakojo R. Puškorius, iki šiol pats tebežaidžiantis ledo ritulį.

Žiemą ledo ritulys, vasarą – futbolas į Nidos gatvės paupį traukdavo ir tebetraukia ne vien aplinkinius, bet ir viso miesto vaikus, paauglius. Tai geriausia prevencinė priemonė ir linkusiems chuliganauti, nusikalsti. R. Puškorius prisiminė, kaip į nakties „žygdarbius“ susiruošusiems jaunuoliams varžybų grafiką pakeisdavo, ir šie eidavo miegoti, kad savo komandos nenuviltų.

R. Puškoriaus teigimu, 2014 metais įrengtoje didžiojoje aikštėje daugelį metų rajono futbolo pirmenybės vyko. „Buvo geriausia aikštė rajono futbolininkams. Kai Sporto skyriui Nikolajus Gnedojus vadovavo, net 28 futbolo komandas rajone turėjome. Ir dabar kartais net po dvejas – abiejose aikštėse – rungtynes vyksta. Vasarą čia puikiausia vieta futbolo treniruotėms“, – kalbėjo R. Puškorius, įsitikinęs, kad didžiosios aikštės joks potvynis neužtvindys, kad didesnė bėda gali ištikti įsivėlus į brangius aikštyno tvarkymo darbus, neturint tam užtektinai pinigų.

Trumpai apie Kretingos sporto aikštynų statybą, renovaciją, jų planavimą
• 2020 metais rugsėjo 26 d. įvyko pirmosios futbolo rungtynės Savanorių gatvėje, šalia centrinio stadiono ir statomo Sporto ir sveikatingumo komplekso pastatytoje dirbtinės dangos futbolo aikštėje. Aikštės statyba kainavo beveik 861 tūkst. eurų, užtruko 2 metus.
• 2020 metais buvo atnaujintas Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos stadionas. Stadiono rekonstrukcijos projekto vertė – 290 tūkst. eurų.
• Parengtas ir ekspertizei atiduotas Kretingos miesto centrinio stadiono rekonstrukcijos techninis projektas. Stadiono (be tribūnų, kurias irgi planuojama atnaujinti) rekonstrukcijos projekto vertė 4 mln. 774 tūkst. eurų.
• Vyksta rangos darbų pirkimas Pranciškonų gimnazijos stadionui atnaujinti. Projekto vertė 1 mln. 165 tūkst. eurų.
• Už apie 260 tūkst. eurų numatyta sutvarkyti Simono Daukanto progimnazijos sporto aikštyną.
• Parengta motobolo bazės sutvarkymo galimybių studija. Jos rengėjams Savivaldybė sumokėjo 11,8 tūkst. eurų. Studijoje numatyti 3 variantai bazei atnaujinti, Savivaldybės tarybos politikai, administracija turėtų pasirinkti vieną jų. Apytikriais skaičiavimais, priklausomai nuo pasirinkto varianto, motobolo bazės sutvarkymas galėtų kainuoti nuo 2,5–3 mln. eurų, 3–4 mln. eurų ir 5–7 mln. eurų.

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Rgp 03 20:44

„<...> didžiausiu trukdžiu tampa arenų nuomos kainos. Su nerimu laukiame artėjančios žiemos ir mūsų laukia labai dideli iššūkiai. Universalios arenos „Sportima" valdytojai jau paskelbė, kad jų nuomos įkainiai išaugs bent 30 procentų, labai tikėtina, kad panašias kainas nustatys ir kiti šios paslaugos tiekėjai - BFA arena ir Vilniaus savivaldybė. Tai neabejotinai padarys įtaką sporto prieinamumui Vilniuje, nes ne visi futbolo mėgėjai galės sau leisti prabanga tampantį dalyvavimą futbolo varžybose", - pastebėjo P. Malžinskas.
https://www.respublika.lt/lt/naujienos/ ... -issukiai/

Respublik
Pranešimai: 8573
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Rgp 03 21:03

Gimtadienį švenčianti Šilalė: kuo šis miestas išsiskiria Lietuvoje?
https://ifoto.delfi.lt/show_display.php ... 01&mode=-1

Grįžti į