Respublik
Pranešimai: 8668
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2021 Rgp 22 19:13

Futbolo maniežą sunaikino ne vėjas?
https://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas ... as-1039228
Edita Šileikė

Per Jonines siautusios audros metu subliuško Vilijampolėje pastatytas futbolo maniežo kupolas, manoma, neatlaikęs kritulių. Rangovai kaltę verčia vandalams ir nenori atlikti garantinio remonto.

Vyksta tyrimas

Nors praėjo jau keli mėnesiai nuo futbolo maniežo kupolo subliuškimo, tačiau dar neaišku, kada jis bus atstatytas. savivaldybės atstovai įsitikinę, kad kupolas buvo įrengtas nekokybiškai, galėjo subliukšti dėl palikto gamybinio broko.

Tačiau kupolą įrengusi bendrovė „HSC Baltic“ pareiškė, kad objektą greičiausiai suniokojo vandalai, todėl tokiu atveju esą garantija negalioja. Miesto savivaldybės atstovai dėl to kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kad būtų atliktas tyrimas, ar iš tiesų piktavaliai prie kupolo prikišo pirštus, ar visgi jis neatlaikė vėtros.

„Futbolo maniežo valdytojas kreipėsi į policiją, kai tik sulaukėme rangovo pareiškimo dėl galimo vandalizmo atvejo. Policijai atlikus tyrimą dėl numanomo vandalizmo, prokuratūra nusprendė ikiteisminio tyrimo nepradėti. Šiuo metu laukiame draudimo bendrovės ekspertų išvadų apie tai, kas galėjo nutikti kupolui. Rangovai nepripažįsta, kad tai galėjo nutikti dėl tam tikrų gaminio defektų“, – dienraščiui teigė Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Kol dar nėra galutinių draudimo išvadų, neaišku, ar reikės pirkti naują maniežo kupolą, ar draudimas apmokės padarytą žalą. Visgi, Statybos valdymo skyriaus vedėjas pažymėjo, kad futbolo treniruotės Vilijampolėje galės vykti.

„Artimiausiu metu planuojama pašalinti subliuškusią maniežo dalį ir tęsti treniruotes atviroje aikštėje. Visgi, šiuo metu laukiame ekspertų ir draudėjų išvadų bei rekomendacijų“, – nurodė V.Abramavičius.

Mechaniniai pažeidimai

Kupolą įrengusi bendrovės „HSC Baltic“ atstovai „Kauno dienai“ tvirtino, kad esą buvo padaryti mechaniniai pažeidimai, kurie ir lėmė šio objekto griūtį. Tai esą patvirtino ir kupolą gaminusios Slovėnijos bendrovės „Duol“ atstovai.

„Rangovas informuoja, kad skubos tvarka, po denginio (kupolo) griūties-subliuškimo, suorganizavo ir atliko išsamų įvykio tyrimą, papildomai buvo iškviesti įrenginio gamintojai-tiekėjai Slovėnijos įmonė „Duol“, kad nustatytų, dėl kokių priežasčių galėjo tai įvykti. Denginio (kupolo) apžiūra ir faktinės aplinkybės buvo fiksuojamos antstolio. Visa informacija raštiškai perduota Kauno miesto savivaldybės administracijai“, – komentavo „HSC Baltic“ direktorius Rimvydas Beržonskis.

Jis teigė, kad kartu su gamintoju pateiktoje išvadoje nurodė, kad plyšimas prasidėjo dėl denginio plėvelėje padarytų mechaninių pažeidimų – pjūvių.

„Išvadose detalizuojami nurodyti pjūviai, kurie lėmė plyšimo pradžią, atsiradus stipriam ir gūsingam vėjui. Atsižvelgiant į atlikto tyrimo išvadas, konstatuota, kad denginys subliuško-sugriuvo ne dėl atliktų darbų trūkumų, o aiškiai matoma, kad buvo tyčia ar dėl neatsargumo mechaniškai sugadintas, įpjautas (vandalizmo atvejis), kas ir lėmė denginio (kupolo) subliuškimą atsiradus stipriam ir gūsingam vėjui“, – aiškino R.Beržonskis.

Dienraštis pasiteiravo ir dėl objekto garantijos bei ar bendrovė „HSC Baltic“ ketina subliuškusį kupolą atstatyti savo lėšomis. Tačiau rangovai tikino, kad dėl mechaninių pažeidimų garantija negalioja ir jie neprivalo tokiu atveju atlyginti žalos, nes objektas sugriuvo ne dėl gamybos defektų.

„Atsižvelgiant į tai, kad kupolas subliuško dėl vandalizmo atvejo, atlikus mechaninius įpjovimus, kurie aiškiai matomi ir buvo užfiksuoti dokumentuose, fotofiksacijose, o ne dėl rangovo kaltės, t.y. atliktų darbų defektų, išryškėjusių garantiniu laikotarpiu, tada rangovas neprivalo prisiimti atsakomybės. Pasikartosime, visos objektyvios aplinkybės įrodo, kad kupolas subliuško-sugriuvo dėl trečiųjų asmenų veiksmų. Atkreipiame dėmesį, rangovas yra informavęs užsakovą, kad bendradarbiaus visais kupolo sutvarkymo klausimais užsakovo sąskaita“, – apie tai, kad naujojo futbolo kupolo įrengimas turėtų būti apmokamas savivaldybės lėšomis, pažymėjo „HSC Batltic“ vadovas.

Darbai užtruks?

Nors savivaldybės atstovai teigė, kad subliuškęs futbolo maniežo kupolas bus pašalintas artimiausiu metu ir bus galima erdve naudotis – tik žaisti gryname ore, tačiau „HSC Baltic“ kol kas dėl kupolo šalinimo darbų nebuvo tokie užtikrinti. Gali būti, kad tokie darbai užtruks.

„Galime tik visus informuoti, kad kupolo atstatymas greičiausiai užtruks ne vieną mėnesį. Pirmiausia jį reikia atitinkamai pašalinti iš futbolo aikštės, t.y. surinkti, sandėliuoti, griežtai vadovaujantis tiekėjo ir gamintojo pateiktomis taisyklėmis, tiksliau, demontavimo instrukcija, kad nepadarytumėme dar daugiau žalos, tada atlikti kupolo taisymo darbus bei iš naujo jį sumontuoti“, – aiškino R.Beržonskis.

„HSC Baltic“ direktorius teigė, kad jie miesto savivaldybei yra pateikę sprendimo būdus, kupolo taisymo kaštus, tačiau iki šios dienos nesuderinti konkretūs veiksmai.

„Taip pat pažymėtina, kad kupolo pašalinimo iš futbolo aikštės darbus šiuo metu atlieka pats užsakovas, pasitelkdamas savo jėgas ir rizikuodamas“, – pridūrė rangovai.

„Kauno diena“ primena, kad maniežas Vilijampolėje pastatytas 2019 m. Statinys yra 115 m ilgio, 80 m pločio ir 21 m aukščio. Futbolo maniežas Kauno miestui kainavo 1,8 mln. eurų.

Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Anbo
Pranešimai: 9593
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 19:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: Naujienos

2021 Gru 05 15:59

Futbolas žiemos akivaizdoje: iš klaidų pasimokęs Vilnius atstatė kupolą Pilaitėje, Kaunas savo dar laukia
Aivaras Katutis, LRT.lt
2021.12.05

https://www.lrt.lt/naujienos/sportas/10 ... dar-laukia

Lietuvoje dėl gamtos stichijų per pusę metų subyrėjo du pripučiami futbolo maniežai. Praėjusią žiemą po sniegu paskendo Pilaitėje stovėjęs kupolas, o birželį vėjas buvo negailestingas kauniečiams. LRT.lt kalbinta Vilniaus savivaldybė sako, kad šią žiemą į pagalbą pasitelks profesionalų komandą, o tuo tarpu Kaunas savo pripučiamo maniežo šiais metais gali ir nesulaukti.

Dvi gamtos išdaigos futbolui

Vis intensyviau krentantis sniegas Vilniaus miesto savivaldybei kelia ne pačius maloniausius prisiminimus. Šių metų sausį po didžiulės ir stiprios pūgos Pilaitėje sugriuvo pripučiamo futbolo maniežo stogas. Kupolas, neatlaikęs sniego sankaupos, suplyšo ir subliuško naktį, kai jame nebuvo žmonių, tad rimtesnės nelaimės pavyko išvengti.

Kaune esančiam Vilijampolės futbolo maniežui, kurį dengė 21 metro aukščio kupolas, negailestingas buvo vėjas. Joninių naktį, kaip spėjama, stiprus vėjas atplėšė vieną kampą, o tada ant vejos subliuško visa kupolo konstrukcija.

Iškart po incidento LRT TELEVIZIJOS kalbintas Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius sakė, kad tai buvo antras kupolas, kurį šiame manieže pastatė slovėnų bendrovė.

„Aš tai šansų jį suklijuoti, sulipdyti nematau ir nenorėčiau. Matosi, kad viskas plyšę, atplyšę“, – tuomet pasakojo V. Abramavičius.

Kauno savivaldybės atstovas teigė, kad kelios dienos iki incidento kupolą apžiūrėjo jį gaminusios bendrovės darbuotojai.

„Apsižiūrėjo, ar mes teisingai eksploatuojame, ar visos sistemos veikia ir tvarkingai funkcionuoja. Apėjo, apžiūrėjo, sakė, viskas labai gerai. Tačiau stichija yra stichija, prieš gamtą mes visi turbūt bejėgiai, bet šis statinys, mano manymu, turėjo atlaikyti tokį škvalą“, – birželį sakė V. Abramavičius.

Kauniečiai ir maniežą prižiūrėjusi „Kauno Žalgirio“ futbolo akademija tokios įvykių eigos numatyti negalėjo, o štai vilniečiai nelaimės galėjo išvengti, jeigu, kaip tuomet LRT.lt teigė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, Pilaitės manieže būtų veikę šiltą orą perduodantys dujiniai ventiliatoriai, o ne dyzeliniai.

Tuo tarpu antrasis Vilniuje esantis panašus objektas – BFA futbolo akademijos arena – snygį atlaikė. Akademijos personalas ir treneriai patys kasė ir nešė nuo stogo kritusį sniegą, taip užkirsdami kelią galimai nelaimei.

Atstatyti pavyko Vilniuje, Kaunas – nežinioje

Pilaitėje esantį futbolo maniežą šaltuoju metų laiku vėl apgaubė didžiulis kupolas. Jo atstatymui prireikė 130 tūkst. eurų. Tiesa, savivaldybė papildomų lėšų kupolui atstatyti neskyrė – visus kaštus prisiėmė jį apdraudusi bendrovė.

V. Benkunskas sako, kad savivaldybė jaučia pripučiamų kupolų poreikį sostinėje, todėl kitais metais planuoja pradėti dar vieno panašaus objekto statybas.

„Kadangi mūsų klimato sąlygos yra gana atšiaurios, turime daug kritulių, norėdami pritaikyti futbolo aikštes šaltajam sezonui, privalome pasirūpinti jo uždengimu arba šildymu, – LRT.lt teigė Vilniaus vicemeras. – Ateinantį sezoną Vilniuje planuojame pradėti vieno šildomo futbolo aikštyno įrengimo darbus ir dar vieno pripučiamo maniežo statybą.

Vilniaus savivaldybė, siekdama, kad nepasikartotų praėjusios žiemos įvykiai, šį sezoną pasirinko naują techninės priežiūros įmonę.

„Manieže papildomai bus atlikta visų įrenginių revizija ir techninė analizė. Daugiau dėmesio bus skiriama sniego sankaupų šalinimui – esant ekstremalioms sąlygoms, bus samdomi darbuotojai, turintys patirties dirbant dideliame aukštyje, kurie rūpinsis sniego nuvalymu nuo kupolo“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Vilniečiams šio maniežo išlaikymas, įskaitant darbuotojų atlyginimams skiriamas lėšas, taip pat sezoninį kupolo nuėmimą ir pastatymą bei kitus darbus, vidutiniškai kainuoja apie 210 tūkst. eurų per metus.

Kauno savivaldybės žinioje mieste yra tik vienas pripučiamas maniežas – Viljampolės. Kaip LRT.lt sakė V. Abramavičius, savivaldybė kol kas nėra paskaičiavusi nuostolių, nes į žalos sumą įeis ir kupolo atstatymo išlaidos. Tikimasi, kad ir šiuo atveju nuostolius atlygins draudimo kompanija.

Tai reiškia, kad iki šiol žiemomis vykę futbolo užsiėmimai Vilijampolės manieže artimiausiu metu nevyks. Savivaldybės atstovas sako, kad šiuo metu vyksta viešasis konkursas naujo kupolo įsigijimui, nors dar birželį buvo viliamasi, kad rudenį Kaune atsiras naujas pripučiamas kupolas.

Savivaldybė vis dar mato tokių sporto objektų poreikį mieste, tačiau pagreitinti įsigijimo proceso negali.

„Tokie kupolai pratęsia futbolo žaidimo laikotarpį, tad jie yra svarbūs tiek sportininkams, tiek jų treniruotėms ir treniruočių kokybei. Be to, tokio pripučiamo statinio kaina ir eksploatacinės išlaidos yra mažesnės negu pastato“, – pridūrė V. Abramavičius.

Respublik
Pranešimai: 8668
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Įvairios bazės

2022 Lie 20 18:07

Sugriuvusio Kauno futbolo maniežo istorijoje – praskleista nežinios uždanga ir pirmoji džiugi žinia
https://www.lrytas.lt/bustas/nekilnojam ... a-23978342

Metus tvyrojusi nežinia dėl sugriuvusio futbolo maniežo Vilijampolėje sklaidosi – draudimo bendrovė sutiko atlyginti dalį patirtų nuostolių, o naujasis kupolas Kauną turėtų pasiekti po poros savaičių.

Futbolo maniežo kupolas subliūško po stiprios vėtros 2021-ųjų birželį. Iš pradžių atrodė, kad būtent ji yra šio nemalonaus įvykio kaltininkė, tačiau vėliau iškilo daugiau versijų.

Maniežą įrengusios bendrovės „HSC Baltic“ vadovybė pareiškė, neva kupolas buvo mechaniškai pažeistas ir būtent tai lėmė jo griūtį. Kauno savivaldybės atstovai kreipėsi į policiją, tačiau atlikus aplinkybių patikrinimą nuspręsta ikiteisminio tyrimo nepradėti.

Pasistumdymai užtruko

Maniežo atstatymas užtruko gerokai ilgiau, negu manyta iš pradžių. Iškart po kupolo griūties buvo iškviesti įrenginio gamintojo atstovai iš Slovėnijos įmonės „Duol“.

„Savivaldybei pateiktose išvadose sakoma, kad plyšimas prasidėjo dėl denginio plėvelėje padarytų mechaninių pažeidimų – pjūvių“, – anksčiau kalbėjo bendrovės „HSC Baltic“ direktorius Rimvydas Beržonskis.

Jis pridūrė, kad apžiūra ir faktinės aplinkybės buvo fiksuojamos antstolio, o išvadose detalizuojami nurodyti pjūviai, kurie lėmė plyšimo pradžią atsiradus stipriam ir gūsingam vėjui.

Pasak R.Beržonskio, tyrimas patvirtino, kad denginio griūtis nėra atliktų darbų trūkumas, mat aiškiai matoma, jog jis buvo tyčia ar per neatsargumą mechaniškai sugadintas.

Vis dėlto policijos tyrėjų šie argumentai neįtikino ir ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

Dalį nuostolių atlygino

Futbolo maniežas buvo apdraustas, tačiau draudikų ekspertai taip pat ilgokai delsė svarstydami, ar tai buvo draudžiamasis įvykis.

„Dalį patirtų nuostolių draudimo bendrovė atlygino“, – pranešė Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė.

Pasak savivaldybės atstovės, ši istorija dar nesibaigė ir tikimasi sulaukti didesnės draudimo išmokos. Kokiu būdu bus siekiama tai padaryti, ji nepatikslino.

Naujasis maniežo kupolas jau užsakytas ir iki liepos pabaigos turėtų pasiekti Kauną. Per visą stadiono perimetrą išlietas naujas pamatas, kuris skirtas kupolui pritvirtinti.

Senąjį denginį ketinama utilizuoti ir dabar ieškoma, kas tai galėtų padaryti.

Iškart po nelaimės miesto valdžia pareiškė, kad dengtas futbolo maniežas kauniečiams reikalingas ir turi būti atstatytas.

Formą palaikė šiltas oras

Vilijampolės futbolo maniežas prieš trejus metus iškilo Jovarų gatvėje, buvusio „Kelininko“ stadiono vietoje, šalia Nemuno ir Lampėdžių tilto. Maniežas skirtas „Kauno Žalgirio“ futbolo akademijai, daugiausia buvo naudojamas kaip treniruočių bazė. Jame vienu metu galėjo treniruotis keturios grupės, arba daugiau kaip 50 jaunųjų futbolininkų, rungtynes stebėti galėjo apie 100 žiūrovų. Šaltuoju metų laiku manieže treniravosi ir profesionalios futbolo komandos.

110 metrų ilgio, 80 metrų pločio, iki 25 metrų aukščio pripučiamas kupolas, dengiantis futbolo maniežą, buvo vienintelė tokia konstrukcija Lietuvoje. Senasis kupolas buvo sudarytas iš 9 atskirų dalių, kurios sujungtos varžtų sistemomis, o viena dalis sveria 2–3 tonas. Neįprastą slėginį kupolą sudarė du vinilinio audinio sluoksniai, tarp kurių kompresoriais tiekiamas šiltas suspaustas oras palaikė stogo formą.

Futbolo maniežas miesto savivaldybei kainavo 1,8 mln. eurų. Įgyvendinant projektą įrengtas drenažas, vandentiekis, išasfaltuota ir apšviesta į kompleksą vedanti gatvė, įrengti pėsčiųjų takai, automobilių stovėjimo aikštelė.

Grįžti į