Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2023 Bir 19 19:12

Rygoje Metta pradeda statyti savo kupolą.

------------
Ankščiau šitoje temoje esu citavęs įspūdingą Estų strategiją pristatant (kupolinių) maniežų, dabar atsirado ir latvių:
As reported, small-sized hall in Rezekne was opened at the beginning of 2022 and at the end of last year a large-sized square hall in Liepaja opened its doors.

This year, the construction of the hall in the territory of the "Daugava" stadium in Riga is planned, but in total the LFF program envisages the implementation of seven projects of closed football halls in different places of Latvia. LFF's partner in implementing this program is the Slovenian company "Duol".
https://lff.lv/zinas/14641/lff-gatava-a ... nu-kekava/

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2023 Spa 02 12:23

JAE investuotojas Latvijoje žada pastatyti didžiulį sporto stadioną: susitiko su futbolo federacijos vadovais, finansų ministru ir Rygos miesto valdžia
https://www.sportas.lt/naujiena/484560/ ... to-valdzia
https://lff.lv/zinas/17078/lff-vadiba-r ... vestoriem/

Latvijos futbolo federacijos (LFF) vadovybė, kartu su potencialiu investuotoju iš Jungtinių Arabų Emyratų Mohamed Ali Alabbar susitiko su Rygos miesto tarybos pirmininku Vilni Kirsi ir Latvijos finansų ministru Arvilu Asheradenu bei aptarė sporto infrastruktūros plėtros Rygoje galimybes.
JAE verslininkas Muhammadas Ali Alabaras ketina pastatyti didelį sporto stadioną su futbolo aikšte, kuriuose būtų galima rengti didelio masto tarptautines sporto varžybas ir kultūros renginius. Skelbiama, kad susitikimo tikslas buvo gauti vadovybės paramą tokio stadiono kūrimui bei patvirtinimą, kad miestas ir toliau pasirengęs bendradarbiauti bei remti šio projekto įgyvendinimą.

„Ryga yra patraukli vieta investuotojams, o tai stiprina jos vaidmenį Baltijos šalyse verslo, mobilumo, turizmo bei sporto ir kultūros organizavimo srityse. „Rail Baltrica“ dėka Ryga taps centriniu Baltijos šalių transporto mazgu, su sujungtu geležinkelių tinklu, oro uostu ir keltų terminalu, o savivaldybės užduotis – sudaryti visas galimybes ir aktyviai bendradarbiauti, kad investuotojų suplanuoti projektai būtų įgyvendinti sklandžiai. Investicijos į sporto infrastruktūrą turi didelę pridėtinę vertę ir tai potencialiai gerokai padidina Rygos turizmo aktyvumą“, – kalbėjo V.Kirsis.

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2024 Sau 25 18:56

Prieš daugiau kaip savaitę teko klausytis podcasto apie Skonto stadioną Rygoje, kur jie iš esmės kalbėjo kaip Skonto stadionui trūksta erdvės ir palietė vidaus klausimus, kaip ten apie 1,5 tūkstančio vietų yra riboto matomumo ir neparduodamos pagal tarptautinius ribojimus. Galima prisiminti, kad Skonto yra Riga FC bazė ir jie investavo į to stadiono atnaujinimą prieš porą metų.
https://www.spreaker.com/episode/the-st ... --58291606

Šią savaitę oficialiai paskelbta naujiena, kad RFS savininkai LNK Properties yra nusipirkę sklypą į pietryčius už stadiono ir ten gavo statybų leidimą užstatyti daugiabučius, taip galutinai daugmaž įkalindami Skonto į dabartinio stadiono + maniežo sklypo ribas. ;)

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2024 Bal 02 18:30

Riga City Council will decide on the construction of a football stadium in Lucavsala
https://zinas.tv3.lv/latvija/sabiedriba ... lucavsala/

The Riga City Council will decide on the allocation of more than 10 hectares of land for the construction of the national football stadium in Lucavsala.
The national football stadium in Riga can cost 44 million euros
https://www.archysport.com/2023/03/acco ... ion-euros/

After evaluating nine potential stadium locations, it was concluded that the most appropriate place to build a 16,000-seat stadium is Lucavsala.

Riga Mayor Mārtiņš Staķis (PP) stated that the municipality has not yet made any decision regarding its involvement in the implementation of the project, at the same time noting that the allocation of the plot of land would have the support of the current coalition if there was clarity about the implementation of the project. Staķis also said that currently the municipality does not have the means to support the financing of the project, but various public-private partnership options have been studied.

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2024 Bal 09 21:23

Ryga planuoja statyti antrąjį stadioną: kaina – 50 milijonų
https://www.delfi.lt/verslas/nekilnojam ... -120002466

Kol Vilniuje netyla aistros dėl daugiau nei 30 metų statomo Nacionalinio stadiono, Ryga ėmėsi antro mieste stadiono projekto. Planuojama, kad naujas stadionas turėtų talpinti nuo 15 iki 20 tūkst. žmonių (projektas dar nepaskelbtas), o jo statybų pabaiga numatoma ne anksčiau kaip 2027-aisiais metais.

Rygos miesto taryba netrukus turės nuspręsti, ar statyti nacionalinį futbolo stadioną Lucavsaloje. Balandžio pradžioje pasirodė informacija, kad atsakingas savivaldybės komitetas jau pritarė daugiau kaip 10 hektarų žemės sklypo panaudojimui statybai. Viso buvo pasiūlyta 10 vietų, iš kurių atrinktos trys geriausios. Valdininkai linkę stadioną statyti centrinėje miesto dalyje, kartu tvarkant aplinkinę infrastruktūrą.

Gyventojai bijo prarasti miesto sodus

Panašiai kaip ir Vilniuje, Rygos stadiono statybos neapsieina be skandalų. Futbolo federacija teigia, kad vieta Lucavsaloje pasirinkta todėl, kad ji nesikerta su jokiais kitais statybų planais ir yra centrinėje miesto dalyje. Tuo tarpu gyventojai išreiškė susirūpinimą dėl stadionui pasirinktos vietos. Anot jų, nukentės kai kurie miesto sodai, kurie yra svarbi miesto gyventojų poilsio vieta.

Pasak Rygos savivaldybės, futbolo stadiono statyba neturės įtakos sodams, tačiau jiems įtakos turės bendri teritorijos plėtros planai, kuriuose numatyta įrengti transporto jungtį tarp Bausko ir Mūkusalo gatvių per Lucavsalą. Siekiant užtikrinti transporto infrastruktūrą, planuojama pastatyti dar kelis pėsčiųjų ir dviračių tiltus į Lucavsalą, o jungties su Pietų tiltu statyba jau seniai numatyta planavimo dokumentuose.

Stadiono kaina siektų 50 milijonų eurų

Žemės sklypą Lucavsaloje planuojama perduoti naudoti Latvijos futbolo federacijai iki tol, kol nekilnojamasis turtas bus reikalingas vietos valdžios institucijoms jų funkcijoms užtikrinti, bet ne ilgiau kaip penkerius metus. Per penkerius metus futbolo federacija turi parengti stadiono statybos dokumentaciją. Futbolo federacijos prezidentas Vadimas Lašenko šiuo metu skaičiuoja, kad stadiono statybų išlaidos sieks 50 mln. eurų.

Domisi ir investuotojai iš Jungtinių Arabų Emyratų

Svarbu pažymėti, kad šis projektas yra ne tik sporto objektas, bet ir potencialus kultūros ir renginių centras. Galutinis stadiono biudžetas ir projektas yra dar nenustatyti, tačiau tikimasi, kad dalyvaus investuotojai ne tik iš Latvijos, bet ir iš tarptautinės bendruomenės, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus.

JAE verslininkas Mohamedas Ali Alabbarras jau susitiko su vietos valdžia bei Finansų ministerijos ministru. Susitikimo metu buvo aptariamas potencialus verslininko įsitraukimas į stadiono statybas. Verslininkas geriau žinomas kaip bendrovės „Emaar Properties“, kurios vienas iš žinomiausių projektų yra aukščiausias pasaulio pastatas Burdž Chalifa, įkūrėjas.

Vietos valdžia dar turi priimti sprendimą dėl žemės sklypo tvarkymo. Tai ji ketina aptarti balandžio 17 d. vyksiančiame savivaldybės tarybos posėdyje. Projekto pabaiga planuojama ne anksčiau kaip 2027 m.

Siektų ketvirtos kategorijos įvertinimo

Latvija yra vienintelė šalis Europoje, neturinti 4 kategorijos stadiono, kuriame galėtų rengti tarptautines varžybas, teigė federacija. Tokio tipo futbolo stadionas taip pat tiktų masiniams renginiams, koncertams ir konferencijoms.

Šiuo metu Rygoje jau yra vienas stadionas, talpinantis apie 10 tūkst. žmonių. Tai netoli geležinkelio stoties esantis „Daugavos“ stadionas.

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2024 Bal 09 21:26

Latviai svajoja nauju stadionu pralenkti Lietuvą, bet skaičiuoja ir kliūtis
https://www.15min.lt/sportas/naujiena/f ... 24-2221800

Latvijoje kalbama apie galimybes pastatyti naują futbolo stadioną, bet futbolo specialistai realiomis galimybėmis abejoja.

Latvijos radijas pranešė, kad Rygos miesto taryba greitai turėtų svarstyti galimybes statyti naują Nacionalinį stadioną Rygoje. Kalbama pasirinktą stadionui vietą – apie 10 hektarų plotą Dauguvos upės saloje Lucavsaloje.

Latvijos futbolo federacijos prezidentas Vadimas Lašenko dar pernai rudenį prakalbo apie užmojus ten pastatyti naują stadioną, kuris galėtų būti didžiausias Baltijos šalyse. Jis pasakojo apie potencialius investuotojus iš Jungtinių Arabų Emyratų – esą buvo padaryti namų darbai ir apsvarstyti keli variantai. V.Lašenko teigimu, futbolo stadionas būtų skirtas ne tik futbolui, bet ir koncertams, o vietų skaičius būtų parenkamas atsižvelgiant į konkurencinę aplinką tarp kaimynų.

„Manau, kad mums reikia bent 15 tūkst. vietų, bet jei norime ten rengti ne tik futbolo rungtynes, bet ir, pavyzdžiui, Beyonce koncertą, tada mums reikia bent 20 tūkst. vietų“, – sakė V.Lašenko. Jis skaičiavo, kad naujo stadiono pastatymo kaina galėtų būti apie 50 mln. eurų, o optimistiniu atveju statinys galėtų būti pastatytas iki 2027 metų.

Tačiau gerai situaciją Latvijoje išmanantys 15min šaltiniai sako, kad yra kliūčių, dėl kurių tikėtis naujo stadiono Rygoje yra nerealu:
  • Pirma – stadiono statyboms minėtoje saloje nėra reikalingos infrastruktūros, – kelių, tinkamų viešajam transportui ir automobilių srautams.
  • Antra – nei Vyriausybė nei savivaldybė nesirengia skirti finansavimo, skirtingai nei Lietuvoje.
  • Trečia – minimi investuotojai iš Jungtinių Arabų Emiratų ir jų tikslai neskamba rimtai, o juos pristatęs Latvijos futbolo federacijos prezidentas kelia stadiono idėjas prieš naujus rinkimus, per kuriuos tikisi išsaugoti savo pozicijas.
  • Ketvirta – vietos gyventojai prieštarauja stadiono statyboms.
Šiuo metu Latvija neturi keturių žvaigždučių kategorijos stadiono, reikalingo aukšto lygio tarptautinėms futbolo rungtynėms.

97 metus skaičiuojantis „Daugava“ stadionas po 2018 metais padarytos renovacijos išsiplėtė nuo 5,8 tūkst. vietų iki 10,4 tūkst., bet būklė lieka prasta.

„Skonto“ stadionas talpina 8 tūkst. sirgalių, bet ir taip pat turi trūkumų.

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2024 Bal 19 22:31

LFF kongresa priekšvakarā izspēlē jauna stadiona ideju

https://youtu.be/zoEWL2g-ES8

Respublik
Pranešimai: 8678
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Ką gero turi ir planuoja kaimynai?

2024 Bal 19 23:28

Labai ne į temą, bet Rygoje senjorai – stilingiausi žmonės. :o
Kāda jēga no stadiona, ja Mailija Sairusa pie mums tāpat nebrauks? Ļaudis piketē pie Rīgas domes

https://www.youtube.com/watch?v=HlkzhGERva0

Grįžti į