CEZIS
Pranešimai: 1582
Užsiregistravo: 2011 Kov 15 14:55
Palaikoma komanda: LFF kontora
Miestas: Karklų gatvė _-_ buto raktas po kilimėliu :) Achtung - pikta ciocė balkone :)

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2015 Rgp 21 14:15

Klaipėdos stadionui - 90 metų
http://www.lff.lt/lt/article/klaipedos_ ... _-_90_metu" onclick="window.open(this.href);return false;

Šiemet Klaipėdos miesto centrinis stadionas švenčia gražų jubiliejų - devyniasdešimties metų sukaktį.

Žinomas uostamiesčio istorijos tyrinėtojas Jonas Totoris savo knygoje "Senoji Klaipėda" mini, kad stationo statybos truko apie dvejus metus. Autorius rašė, kad 1923 m. vietinės sporto draugijos iniciatyva buvo įkurtas stadiono statybos fondas. Pradėtos rinkti (daugiausia už pramogas) lėšos. Po dvejų metų buvusio Miško (Plantažės) forto vietoje naujasis stadionas buvo baigtas. Dalis šios tvirtovės pylimų pateko po tribūnomis.

Tuo metu tai buvo didžiausias ir geriausias stadionas Lietuvoje. Jame buvo net keturios futbolo aikštės, lengvosios atletikos sektorius. Stadioną iš vienos pusės juosė pušynas, o iš kitos - Vitės kapinės su gražia augmenija. Stadiono teritorijoje buvo pastatytas medinis vienaaukštis su dvišlaičiu lenktu stogu namas. Pirmajame šio pastato aukšte buvo įrengtos rūbinės, o mansardoje - sargo butas.

Naujajame stadione rungtyniavo daugkartinė Lietuvos čempionė (1928, 1929, 1930 ir 1931 m.) Klaipėdos KSS futbolo komanda, vyko daug tarptautinių futbolo varžybų.

Namelyje "gyveno" ir aviacinė bomba

Stadiono namelyje po karo gyveno ir aikštes prižiūrėjo bei kitus ūkio darbus atliko daugiavaikė Barboros ir Pranciškaus Lapių šeima. Senųjų Lapių jau seniai nėra tarp gyvųjų, o ir iš keturių "lapiukų" yra likusi tik vienintelė Zita Lapytė-Duobienė. Stadiono amžininkė ponia Zita netrukus taip pat švęs gražų savo devyniasdešimties metų jubiliejų. Dabar Vilniuje gyvenanti žinoma kultūros veikėja mielai sutiko papasakoti apie pokarinį stadiono veidą.

"Aš, sesuo Elena ir brolis Petras su tėveliais namelyje kurtis pradėjome 1945 metų rudenį. Kitas mūsų brolis Pranciškus dar nepasibaigus karui emigravo į Vakarus. Petras žaidė futbolą ir greitai tapo Klaipėdos Sporto rūmų direktoriumi. Sporto rūmuose jis ir apsigyveno, o mes, dvi sesės, pasilikome namelyje. Namelį radome karo audrų gerokai apgadintą. Jis buvo be langų, o ant grindų gulėjo per stogą įskridusi aviacinė bomba. Aplinkui namelį tvyrojo didžiulės žmogaus dydžio tranšėjos. Jas užkasė ir stadioną medine tvora aptvėrė vokiečių belaisviai, o mes tempėme langus.

Tėvelis buvo paskirtas stadiono direktoriumi, bet greitai iškeliavo Anapilin - 1950 metais bandė į pakalnę patraukti šieno pakrautą vežimą ir buvo prispaustas. Po kelių dienų nuo šio nelaimingo atsitikimo jis mirė. Tada stadionui vadovavo mamytė. Darbų buvo begalės. Reikėjo nušienauti futbolo aikštes, sugrėbti žolę, o kur dar kiti ūkio darbai. Turėjome arklį, karvę ir šunį. Namelio, kurį ne tik mes, bet ir kiti klaipėdiečiai vadindavo "namu su sparnais", seniai nebėra. Todėl nebeliko sentimentų ir stadionui. Atvykstu tik į Veiviržėnus aplankyti mūsų šeimos kapų", - pasakojo Z. Lapytė-Duobienė.

Virš galvos skraidė ietys, diskas

Stadiono namelyje iki 1963 m. gyveno Elenos Lapytės-Rubienės dukra Virginija Rubytė-Pikčilingienė - ilgamečio Lietuvos futbolo federacijos vadybininko Romo Pikčilingio žmona. Dabar Kaune gyvenanti moteris taip pat turėjo ką prisiminti.

"Stadione ir namelyje prabėgo mano vaikystė. Žiemą su kitais vaikais nuo skardžių siausdavome su rogutėmis, o vasarą dienas leisdavau tarp lengvaatlečių. Virš galvos skraidė ietys, diskas... Nebijojau. O ir su sportininkais susidraugavau. Jie mane vadino stadiono vaiku.

Mėgdavau pažaisti ir prie stadiono skulptūrų. Tada stadioną supo pušynai, o dabar - cisternos. Neliko ir istorinio mūsų namelio. Jo vietoje stovi nenaudojamas viešbutis. Per atostogas savo gimtajame stadione apsilankau kiekvienais metais. Su vyru ir sūnumi Tomu nueiname pažiūrėti futbolo rungtynių. Mano vyras dirba Lietuvos futbolo federacijoje, todėl ir aš "įsidarbinau" futbolo virtuvėje. Gerai žinau visas futbolo subtilybes", - pasakojo moteris.

Ne kartą buvo "gydytas"

Sovietmečiu uostamiesčio stadionas ilgus metus priklausė "Žalgirio" sporto draugijai. Suprantama, kad dėl to ir vadinosi "Žalgirio" stadionu. Nepaisant stadiono priklausomybės, lėšų jo atnaujinimui nuolat skirdavo miesto valdžios institucijos.

Dideli stadiono rekonstrukcijos darbai buvo atlikti 1964-aisiais, o 1976 m. pastatytas administracinis pastatas su sporto sale. 2000 m. "Atlanto" futbolininkams pradėjus dalyvauti Europos turnyruose mediniai suolai tribūnose buvo pakeisti plastikinėmis kėdėmis, įrengti nauji persirengimo kambariai, dušinės.

2013 m. už daugiau nei 3 mln. litų buvo įrengtos dvi futbolo aikštės su dirbtine danga ir 1000 vietų tribūna žiūrovams.

Nuo 2003 m. stadionas priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei. Jame dabar po įvairių rekonstrukcijų telpa apie 4500 žiūrovų.

Rekordinis žmonių skaičius - per 10 tūkst. sirgalių - stebėjo 1987 m. vykusias "Atlanto" ir Maskvos "Torpedo" futbolo klubų rungtynes.

Dabar devyniasdešimtmetį švenčiantis uostamiesčio stadionas primena reanimacijos palatoje gulintį ir vaistus ryjantį senelį. Stadione nėra dengtų tribūnų, trūksta tarptautinius standartus atitinkančių patalpų.

Behemoth'c
Pranešimai: 812
Užsiregistravo: 2014 Sau 06 08:52
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2015 Rgs 16 08:23

Centriniam stadionui - "Klaipėdos naftos" parama
http://www.ve.lt/naujienos/sportas/cent ... a-1396896/" onclick="window.open(this.href);return false;

Klaipėdos centrinis futbolo stadionas per artimiausius metus turėtų iš esmės pasikeisti. Pagalbos ranką miesto valdžiai įgyvendinant tokius planus nusprendė ištiesti valstybės valdoma AB "Klaipėdos nafta". Pastaroji įmonė su Klaipėdos savivaldybe pasirašė penkerių metų sutartį, pagal kurią kasmet šio stadiono infrastruktūrai gerinti skirs po 25 tūkst. eurų.
"Smagu, kad yra įmonės, kurios į miestą ir sporto infrastruktūros gerinimą, sporto ir kultūros vystymą žvelgia teisingu žvilgsniu", - prieš pasirašant bendradarbiavimo sutartį sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.
Ką darys?
"Jau šį mėnesį ketiname baigti VIP tribūnos statybas, taip pat planuojame švieslentę pakeisti į LED ekraną. Tai šiuolaikiškos technologijos, leidžiančios rodyti ne tik rezultatą, bet ir vaizdą, reklamas. Pavasarį planuojame įrengti autonominę stadiono žolės laistymo sistemą su purkštukais, nes dabar žolė laistoma tik rankiniu būdu. Sąlygos futbolininkams tik gerės. Beje, šiemet Klaipėdoje viešėję UEFA delegatai mūsų stadiono žolę įvertino labai gerai. Sakė, jog mūsų stadiono danga yra geriausia Lietuvoje", - kalbėjo S. Budinas.
Tačiau jis pabrėžė, kad būtina keisti lengvaatlečiams skirtų bėgimo takų dangą.
"Takai yra nusidėvėję. Būtų gerai kitąmet juos pakeisti, kad Klaipėdoje galėtume rengti aukščiausio lygio lengvosios atletikos varžybas", - pridūrė Klaipėdos savivaldybės atstovas.
Pasak S. Budino, per artimiausius trejus metus į Klaipėdos centrinį stadioną iš viso planuojama investuoti maždaug 1,5 mln. eurų.
"Svarstome, kad artimiausių dešimties metų laikotarpiu Klaipėdoje bus pastatytas regioninis futbolo stadionas netoli prekybos centro "Ermitažas". Iki tol Centrinis stadionas turi tenkinti miestiečių poreikius", - sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

asau
Pranešimai: 501
Užsiregistravo: 2014 Kov 08 16:22
Palaikoma komanda: Utenis

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2016 Sau 23 20:51

Naujo stadiono projektas juda į priekį
http://www.ve.lt/naujienos/klaipeda1/kl ... i-1429777/

Jau keletą metų Klaipėdoje kalbama apie norą turėti regioninį stadioną netoli prekybos centro "Ermitažas". Dabar palengva artėjama šio projekto įgyvendinimo link.

"Vakarų eksprese" jau buvo ne sykį rašyta, kad iki 2020 m. Savivaldybei priklausančioje teritorijoje, esančioje šalia Jakų žiedo sankryžos ir besiribojančioje su Palangos plentu, planuojama pastatyti regioninį sporto kompleksą su stadionu.

Šiomis dienomis Aplinkos apsaugos agentūra priėmė atrankos išvadą, kad tokio sportinio komplekso su nauju stadionu statybai poveikio aplinkai vertinimas neprivalomas. Tad dabar, pasak Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, reikia sulaukti parengto detaliojo plano ir ruošti kitus dokumentus.

"Ilgalaikiame strateginiame plane buvo užduotis parengti galimybių studiją dėl regioninio stadiono. Ji buvo parengta, yra suskaičiuota, kiek reikėtų investicijų. Dabar rengiamas detalusis planas ir kai bus visi veiksmai padaryti, bus sprendžiama dėl šio projekto įgyvendinimo. Europos Sąjungos paramos nėra, tad yra tik vienas variantas, kaip šis stadionas gali būti statomas - renkantis viešosios ir privačiosios partnerystės modelį", - komentavo R. Zulcas.

Pašnekovas pasakojo, kad norima statyti atvirą UEFA 4 kategorijos futbolo stadioną, įrengti dengtą sporto kompleksą, kuris būtų visiškai pritaikytas įvairioms sporto šakoms, tarp jų - ir tinkliniui, ledo rituliui ir panašiai. Taip pat komplekse būtų ir lengvosios atletikos aikštynas.

"Skaičiuojant dar litais preliminari projekto vertė buvo apie 140 milijonų.
Tačiau šis projektas gali būti skaidomas į etapus ir įgyvendinamas palaipsniui", - sakė R. Zulcas.

Anbo
Pranešimai: 9593
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 19:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2016 Sau 23 20:55

Būtų gerai ir maniežas...

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2018 Lap 05 18:35

Namo likimas šalia stadiono – it žmogaus
http://kauno.diena.lt/naujienos/klaiped ... aus-886553" onclick="window.open(this.href);return false;

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2021 Bal 02 23:01

Dėl Klaipėdos stadiono būklės – LFF įspėjimas
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/04/0 ... ispejimas/

Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštė yra tokios kritinės būklės, jog miesto komandoms, kurios dalyvauja šalies čempionatuose, gali tekti vietos ieškoti kaimyninėse savivaldybėse. Tokį įspėjimą Klaipėdos savivaldybei bei Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijai pateikė Lietuvos futbolo federacija (LFF).

Jos generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus pasirašytame rašte nurodoma, jog aikštę šiemet sausį vertino LFF Licencijavimo skyriaus atstovai. Jie nustatė, jog centrinio stadiono aikščių dirbtinė danga yra nusidėvėjusi, nepakankamai prižiūrima ir gali būti nesaugi tiek klaipėdiečiams futbolininkams, tiek miesto svečiams.

Rašte pažymima, jog šios aikštės būklė yra itin aktuali Klaipėdos komandoms, siekusioms ar ateityje sieksiančioms Lietuvos futbolo A, I ar II lygos licencijų. Nurodoma, jog dėl prastos aikštės būklės licencijos gali būti išduodamos tik tokiu atveju, jei klubai įrodys, kad turi galimybę naudotis kitų miestų stadionais.

Šiemet LFF suteikė dvi licencijas uostamiesčio klubams, kurie namų rungtynes žais Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos didžiojoje aikštėje. Lietuvos futbolo I lygoje jau startavo „Neptūnas, o II lygoje – Klaipėdos FM komanda.

Po tokio įspėjimo į Klaipėdos savivaldybę raštu kreipėsi ir Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos prezidentas Rimantas Žvingilas. Savo rašte, adresuotame Sporto skyriaus vedėjai Rasai Rumšienei, R. Žvingilas Klaipėdos miesto savivaldybės prašo ieškoti galimybių, kad artimiausiu metu būtų atnaujintos futbolo aikščių dangos.

Dirbtinės dangos aikštės Klaipėdoje buvo įrengtos 2013 metais.

„Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos futbolo aikštės – tiek didžioji, tiek mažoji yra labai užimtos, nes jose treniruojasi bei rungtyniauja ir vaikai, ir mėgėjai, ir profesionalai. Tad aikščių dangos susidėvėjimas tik didės, o vietomis jis jau ir dabar akivaizdžiai matomas ir reikalauja atnaujinimo. Prasta danga jau pastaraisiais metais neleido vykdyti Klaipėdoje tarptautinių varžybų, pavyzdžiui, jaunimo rinktinių atrankos rungtynių, o artimiausiu metu jose nemalonu bus rungtyniauti ir futbolo mėgėjams. Aikščių danga kasmet vis labiau prastėja, o įvertinus tai, kad ji buvo numatyta 7- 8 metų naudojimui, tai artimiausiu metu būtinas jos atnaujinimas bei prižiūrėjimas“, – dėstė R. Žvingilas.

Jis skaičiavo, kad atnaujinti didžiosios aikštės dangą gali kainuoti apie 150 tūkst. eurų.

„Suprantame, kad ir kitų sporto šakų bazes reikia atnaujinti, tačiau futbolas Klaipėdoje dabar turbūt yra populiariausia sporto šaka, kurią pasirinko daugiausiai vaikų, o aikščių būklė tikrai yra kritinė“, – argumentavo R. Žvingilas.

Paklaustas, kodėl Lietuvos futbolo I ir II lygoje rungtyniaujančios komandos nežaidžia centriniame stadione ant natūralios dangos, nes taip sumažėtų dirbtinės dangos apkrova, R. Žvingilas aiškino, kad miesto taryba yra nustačiusi tokias stadiono nuomos kainas, kurios klubams yra neįkandamos.

„Suprantame, kad visur koronavirusas, kad visiems reikia pinigų ir jų trūksta. Bet tas kovidas juk palietė ir klubus, jų biudžetus. Todėl būtų visai logiška mažinti centrinio stadiono natūralios vejos aikštės nuomos kainas, kad komandos ja galėtų naudotis. O dabar ta aikštė prižiūrima, kerpama, laistoma, bet praėjusiais metais joje vyko tiek rungtynių, kiek ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti“, – kalbėjo R. Žvingilas.

Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė tvirtino, jog R. Žvingilo prašymą šiuo metu svarsto Strateginio planavimo grupė, kuri ir sprendžia, kaip turi būti paskirstyti miesto biudžeto pinigai.

„Dangų atnaujinimas yra suplanuotas kitais metais, nes šiemet reikia surengti Pasaulio salės futbolo čempionatą, pabaigti Futbolo mokyklos rekonstrukciją tad šiai sporto šakai ir taip atitenka nemažai pinigų. Tačiau Strateginio planavimo grupė prašymą nagrinėja ir įvertins galimybes dangas atnaujinti šiais metais“, – teigė R. Rumšienė.

Ji tvirtino, jog prieš rengiant Klaipėdos savivaldybės strateginės veiklos planą, kuriame dangų atnaujinimas suplanuotas 2022 metais, buvo susiekti su LFF Licencijavimo skyriumi.

„Mes gavome patikinimą, kad mūsų komandos, kurios siekia licencijų, jas šiemet gaus, todėl dangų atnaujinimą ir nukėlėme kitiems metams. Tikrai atsakingai pasižiūrėjome“, – patikino R. Rumšienė.

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2021 Geg 04 07:43

Klaipėda turės geriausią futbolo veją Lietuvoje, gal net Europoje?
https://klpsportas.lt/2021/04/20/klaipe ... -europoje/

Jau šiais metais Klaipėdos stadione bus tokia veja, ant kurios, kai sužinos, norės žaisti Turino „Juventus“, Liverpulio „Liverpool“, Barselonos „Barcelona“ ir kiti Europos futbolo grandai.

Mat uostamiesčio stadione pradėti darbai kurių, anot skirtingų informacijos šaltinių laukta dešimt ir net dvidešimt metų. Iki savaitės pabaigos aikštėje bus įkasta drenažinė sistema, sugersianti vandenį.

„Juodžemio buvo vos keletas centimetrų, o po juo buvęs smėlis neleisdavo nutekėti vandeniui. Ir be to, jis degindavo žolę. Nenuostabu, kad stadiono buvo prasta, nes 3-4 centimetrų juodžemio akivaizdžiai per maža. Žolei nebuvo iš kur imti gyvasties“, – kokia situacija buvo iki šiol, pasakojo darbus vykdžiusios brigados vadovas.

Anot darbų vykdytojo, žarnos išvedžiotos kas 3-4 metrus, drenažo sistema bus sutvarkyta iki penktadienio. Kitą savaitę bus atvežta juodžemio ir bus vykdomi lyginimo bei naujos vejos sėjimo darbai.

„Pasėsime septynių komponentų žolę. Pasaulis tokios nėra matęs. Jau po 5-6 savaičių čia bus galima žaisti futbolą. Pasėsime tokią žolę, kuriai labai patiks būti trypiamai. Kuo daugiau ją trypsime, tuo geriau ji augs“, – tikino specialistas iš Pagėgių.

Anot vadovo, stadiono aikštė buvo nelygi. Pusė prie tribūnos iš kurios išeina žaidėjai buvo, palyginti su aikštės viduriu buvo 12 cm žemesnė, kita aikštės pusė, prie VIP sektoriaus, – 14 cm. Pats aikštės vidurys buvo savotiška 6 cm duobė. Todėl jame ir toje pusėje, kurioje įprastai būdavo „Atlanto“ fanai buvo žemiausios ir šlapiausios vietos.

„Dabar padarysime taip, kad aikštė bus lygi – it ledas, nebus jokių pakilimų, nuolydžių. Kai pradės funkcionuoti drenažo sistema, reikės nuolat laistyti veją. Laimė, stadionas turi gerus vandens artezinius gręžinius – bėdos nebus“, – teigė šnekusis vadovas.

Stadiono vadovas Romualdas Pargaliauskas šypsojosi dėl pagaliau prasidėjusių darbų.

„Kai atėjau dirbti į stadioną, prieš dvidešimt metų miesto vadovai tikino, kad nereikia nieko, tuoj statysime naują stadioną. Praėjo dvidešimt metų ir dar nežinia, kada sulauksime to stadiono. Todėl ėmėmės tvarkyti veją, nes dar kokį dešimtmetį tai tikrai ji tarnaus“, – sakė R. Pargaliauskas.

Klaipėdos bazių priežiūros centro vadovas Marius Junokas džiaugėsi, kad melioracijos darbai, laukti dešimt metų, sujudėjo.

Kokia darbų sąmata, vadovas negalėjo atsakyti, tačiau ji neturėtų viršyti 100 tūkst. eurų.

Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2021 Geg 10 17:01

KLFF prezidentas Rimantas Žvingilas susitiko su Klaipėdos administracijos direktoriumi Gintaru Neniškiu
https://klff.lt/news.php?readmore=2697

KLFF prezidentas Rimantas Žvingilas susitiko su Klaipėdos administracijos direktoriumi Gintaru Neniškiu. Prieš susitikimą administracijos direktoriui buvo pateiktas raštas, kuriame buvo išdėstytos problemos su kuriomis pastaruoju metu susiduria Klaipėdos futbolo bendruomenė ir jas išspręsti be Klaipėdos savivaldybės pagalbos spręsti praktiškai neįmanoma, ypač kai tos problemos susijusios su objektais, kuriuos valdo Klaipėdos miesto savivaldybė ar jai pavaldžios įstaigos. Apie šias problemas anksčiau buvo informuota ir Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė bei mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Susitikimo metu nagrinėtos Klaipėdos centrinio stadiono futbolo aikščių apšvietimo, dirbtinės dangos futbolo aikščių (didžiosios ir mažosios) dangos būklė problema, persirengimo patalpų ir dušų problema prie futbolo aikštynų, centrinio stadiono pagrindinės aikštės (natūralios vejos) nuomos įkainiai bei buvo diskutuota dėl stacionaraus futbolo maniežo Klaipėdoje trūkumo.

Administracijos direktorius Gintaras Neniškis informavo, kad sporto bazių vadovas Marius Junokas jau iškart po akibrokštu nuskambėjusių rungtynių, siekė išspręsti stadiono futbolo aikščių apšvietimo problemą, keičiant kabelius.

Centrinio stadiono dirbtinės dangos futbolo aikščių (didžiosios ir mažosios) dangos keitimo klausimas nukeltas kitiems metams, nes šiemet visos investicijos numatytos galutinai užbaigti futbolo mokyklos objektą.

Taip pat ieškota galimybių kaip pagerinti persirengimo patalpų ir dušų situaciją prie futbolo aikštynų, kur futbolo bendruomenės nariai galėtų patogiai pasilikti savo daiktus bei po užsiėmimų pasinaudoti dušais.

Aktyviai diskutuota ir dėl futbolo maniežo klausimo. Vis labiau diskutuojama, ar pasiteisintų pripučiamas futbolo maniežas Klaipėdoje įvertinus visus kaštus bei tai, kad vasaros metu jei liktų futbolo aikštynas uždengtas, ar tai nebūtų didesnė blogybė, nei trumpas sniego laikotarpis žiemos metu. Vis labiau plėtojama stacionaraus futbolo maniežo Baltijos prospekte tema. Administracijos direktorius Gintaras Neniškis įvardijo, kad ieškoma tiek finansavimo šaltinių, tiek derinamas atitikimas Klaipėdos bendrajam planui, tiek derinami projekto variantai, kad atitiktų varžybų vykdymo reikalavimus.

KLFF prezidentas Rimantas Žvingilas padėkojo administracijos direktoriui už malonų priėmimą ir tikisi, kad pamažu bus sprendžiamos įvardytos problemos.

Pateikiame tekstą rašto, kuris buvo pateiktas Klaipėdos administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui:
Klaipėdos miesto futbolo bendruomenė (miestą reprezentuojantys futbolo klubai, futbolo ugdymo įstaigos ir įvairaus amžiaus futbolo mėgėjų komandos) susiduria su įvairiomis problemomis, kurias be Klaipėdos savivaldybės pagalbos spręsti praktiškai neįmanoma, ypač kai tos problemos susijusios su objektais, kuriuos valdo Klaipėdos miesto savivaldybė ar jai pavaldžios įstaigos.

Pateikiame problemas, pradedant nuo aktualiausių:
1. Klaipėdos centrinio stadiono futbolo aikščių apšvietimo problema. Jau eilę metų tenka nutraukti tiek rungtynes, tiek treniruotes dėl iškylančių apšvietimo problemų (kai netikėtai užgęsta pusė arba visi prožektoriai, kai „išmeta saugiklius“). Jei anksčiau tai pasitaikydavo per žemesnio rango varžybas, tai praėjusį savaitgalį ši problema pasikartojo per LFF I lygos rungtynes ir jau šis atvejis eskaluojamas visoje Lietuvoje ir dar klausimas kokių sankcijų sulauks „Neptūno“ futbolo klubas, kuris buvo šių rungtynių organizatorius;

2. Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos futbolo aikščių (didžiosios ir mažosios) dangos būklė. Dirbtinės dangos futbolo aikštės (didžioji ir mažoji) buvo įrengtos 2013 metais ir jų užimtumas tik didėja, tad ir aikščių dangos susidėvėjimas tik didės, o vietomis jis jau ir dabar jau akivaizdžiai matomas ir reikalauja atnaujinimo. Klaipėdos futbolo klubai licencijuodamiesi LFF I ir II lygos varžyboms, turi pateikti tvarkingas ir reikalavimus atitinkančias futbolo aikštes, o dabartinės būklės dirbtinė danga nesulauktų teigiamų įvertinimų ir futbolo klubams gali tekti ieškoti alternatyvų (t.y. rungtyniauti kitų miestų stadionuose).

3. Klaipėdos centrinio stadiono pagrindinės aikštės (natūralios vejos) nuomos įkainiai. Pastaraisiais metais Klaipėdai netekus reprezentacinės futbolo komandos aukščiausiame Lietuvos futbolo lygmenyje, futbolo klubai (FK „Neptūnas“, „Klaipėdos FM“ ir kiti futbolo klubai) siekia, kad futbolas Klaipėdoje pamažu atsigautų ir žingsnis po žingsnio siekia aukštesnio lygio varžybų. Visiems suprantama, kad futbolas solidžiau tiek žiūrovui, tiek pačioms komandoms atrodo kai jis žaidžiamas pagrindiniuose miesto stadionuose. Deja, dabartiniai stadiono pagrindinės aikštės nuomos įkainiai (treniruotėms valanda - 55,00 Eur., rungtynėms – 82,00 Eur.), sunkiai pakeliami dabar tik link profesionalumo žengiantiems futbolo klubams. Tad prašome, kad įvertinus visas aplinkybes bent jau šiuo pereinamuoju laikotarpiu būtų taikomi žymiai palankesni įkainiai arba skiriama atitinkama kompensacija futbolo klubams.

4. Futbolo maniežo Klaipėdoje trūkumas. Klaipėdos futbolo bendruomenė jau daugelį metų susiduria su problema, kad vėlyvą rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį mūsų mieste (bei aplinkiniuose regiono miestuose) vaikams, mėgėjams bei profesionalams norint treniruotis ar vykdyti varžybas pilnų išmatavimų futbolo aikštėje tenka taikytis prie esamų oro sąlygų ir jei futbolo aikštę nukloja gausus sniego sluoksnis ar aikštė tiesiog apledėja, futbolo bendruomenei tenka nutraukti treniruočių procesą ir spraustis į sporto sales, kurių trūkumas Klaipėdoje taip pat aktualus jau eilę metų.

5. Persirengimo patalpų ir dušų problema prie futbolo aikštynų. Džiaugiamės, kad pastaraisiais metais daugėja atnaujintų futbolo aikštynų, tačiau pilnaverčiam treniruočių ar varžybų vykdymui, trūksta persirengimo patalpų bei dušų. Jei jaunos vaikų grupės su šia problema dar susitaiko, tai vyresniai futbolo bendruomenės daliai, jau tampa nesuprantama, kai ne tik nėra galimybės po treniruočių ar varžybų nusiprausti, bet prastam orui esant nėra net savo daiktų kur pasidėti.

Tikimės, kad neatidėliotinai bus pradėtos spręsti šios problemos, su kuriomis jau ir taip ilgą laiką taikstosi Klaipėdos futbolo bendruomenė. Manome, kad sportas turi kelti pasimėgavimą, o ne kurti neigiamas emocijas.

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2021 Rgp 29 01:21

Mirė Klaipėdos miesto centrinio stadiono vadovas
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/08/2 ... o-vadovas/

Klaipėdos sporto bendruomenėje – netektis. Pirmadienį mirė Klaipėdos miesto centrinio stadiono vadovas Romualdas Pargaliauskas, ėjęs 66-uosius metus.

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2021 Spa 22 23:04

Ar nukentės stadionas, Girulių miškas ir Smiltynė?
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/10/0 ... uz-tvoros/

Dar vienas visuomenės atstovų nuogąstavimas – kad bus sunaikintas miesto centrinis stadionas, kuris yra atsidūręs uosto sanitarinės apsaugos zonoje.

A. Latakas pripažįsta, kad buvo siūlymų uostui pasiimti stadiono teritoriją, tačiau sutarta to nedaryti: uostas nepretenduoja į stadiono teritoriją.

Savivaldybė taip pat patikina: „Nors jo veikla problemiška, naikinti stadiono nesiruošiama – jis ir toliau bus vystomas kaip specializuotas sportinis kompleksas.“

Pasak savivaldybės, šiuo metu didžioji stadiono teritorijos dalis patenka į uosto sanitarinės apsaugos zoną. Ši problema ne kartą akcentuota Susisiekimo, Aplinkos ministerijoms, Vyriausybei, Uosto direkcijai. Savivaldybės nuomone, uosto įmonės turėtų taikyti visas būtinas priemones, kad aplinkos kokybė gretimybėse nenukentėtų ir būtų galima sumažinti sanitarinės apsaugos zonos ribas bei saugiai plėtoti sporto kompleksą.

Ateityje miestas siekia turėti naują stadioną šalia Palangos plento, tačiau kol kas finansavimas šiam objektui nėra skirtas, tad jokių prielaidų atsisakyti senojo centrinio stadiono nėra.

Paveikslėlis

Klaipėda turi naują bendrąjį planą: politikai pasigedo tik šampano
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/09/3 ... k-sampano/

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2021 Gru 01 07:44

Klaipėdos centriniame stadione keičiama dirbtinė danga
https://ve.lt/aktualijos/klaipeda/klaip ... tine-danga

Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštė greitai pakeis savo veidą – iki Kalėdų čia planuojama pakloti visiškai naują iš Olandijos atgabentą tarptautinius FIFA reikalavimus atitinkančią dirbtinės dangos veją.

„Šiuo metu jau esame nulupę apie 80-90 procentų senosios dangos ir po to tiesime naująją dangą. Visi darbai vyksta pagal planą. Jei nebus šalčių ar lietaus, po trijų savaičių visus darbus jau turėtume baigti“, - „Vakarų ekspresui“ situaciją komentavo šių darbų atlikimo konkursą laimėjusios įmonės „J&E Sports Baltic“ darbų vadovas Saulius Dilys.

Anot jo, darbus galėtų pristabdyti nebent šaltukas, sniegas ar gausus lietus.

„Specialia technika į rolus viniojame senąją veją. Taip pat yra atskiriamos granulės, kvarcinis smėlis, kuris dedemas į maišus ir stadiono prižiūrėtojai ją galės naudoti ir ateityje šiam ar kitam stadionui. Manome, kad taip pavyks sutaupyti per 200 tonų vejos užpilo“, - sakė darbus atliekančios įmanės atstovas.

Pasak Klaipėdos sporto bazių valdymo centro vadovo Mariaus Junoko, vejos keitimas atsieis 301 tūkstantį eurų.

„Paskelbėme tarptautinį konkursą. Jame dalyvavo 12 įmonių. Nugalėjusi įmonė pasiūlė geriausias sąlygas ir tiesia šią dangą“, - paaiškino M. Junokas.

Jo teigimu, darbai prasidėjo lapkričio 8 dieną ir pagal sutartį jie turėtų būti baigti iki gruodžio 23 dienos.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjos Rasos Rumšienės teigimu, keisti dangą jau reikėjo dėl susidėvėjimo.

„Dirbtinės žolės futbolo aikštės eksploatacija pagal standartus - 5 metai. Ši futbolo aikštė eksplotuojama jau 8 metus, ir nebeatiko licenzijavimo reikalavimų, nebebuvo galima organizuoti tam tikro lygio varžybų.

Dangos keitimas buvo suplanuotas Kūno kultūros ir sporto plėtros programoje 2022 metais, tačiau šių metų rudenį gavus Lietuvos Respublikos Vyriausybės lėšų Savivaldybėms, atsirado galimybė dangos keitimo darbus atlikti ankščiau iki šių metų pabaigos“, - pasidžiaugė R. Rumšienė.

Paveikslėlis

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2022 Bal 03 20:40

Į atnaujintą stadioną - nuo pirmadienio
https://ve.lt/sportas/i-atnaujinta-stad ... irmadienio

Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštėje, kurioje paklota visiškai nauja, iš Olandijos atgabenta tarptautinius FIFA reikalavimus atitinkanti dirbtinės dangos veja, jau kitą savaitę turėtų pradėti virti aktyvus futbolininkų gyvenimas. Tikimasi, kad nuo pirmadienio Klaipėdos futbolininkai joje jau galės treniruotis, o pirmosios oficialios varžybos planuojamos balandžio 8 dieną. Būtent šią dieną Lietuvos futbolo federacijos I lygos rungtynes žais Klaipėdos „Neptūnas“ ir Kazlų Rūdos „Šilas“. Rungtynių pradžia - 19 val.

„Vakarų eksprese“ jau praėjusią savaitę rašėme, kad vejos keitimas šiame stadione atsiėjo 301 tūkstantį eurų.

„Paskelbėme tarptautinį konkursą. Jame dalyvavo 12 įmonių. Nugalėjusi įmonė pasiūlė geriausias sąlygas ir tiesia šią dangą“, - paaiškino Klaipėdos sporto bazių valdymo centro vadovas Marius Junokas.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė dar pernai rudenį „Vakarų ekspresui“ sakė, jog keisti dangą yra būtina dėl susidėvėjimo. „Dirbtinės žolės futbolo aikštės eksploatacija pagal standartus - 5 metai. Ši futbolo aikštė eksploatuojama jau 8 metus ir nebeatitiko licencijavimo reikalavimų, nebebuvo galima organizuoti tam tikro lygio varžybų. Dangos keitimas buvo suplanuotas Kūno kultūros ir sporto plėtros programoje 2022 metais, tačiau dar 2021 metų rudenį gavome Lietuvos Respublikos Vyriausybės lėšų savivaldybėms ir atsirado galimybė dangos keitimo darbus pradėti anksčiau - praėjusiais metais“, - teigė R. Rumšienė.


Klaipėdos Stadiono Renovacija | J&E Sports Baltic

https://www.youtube.com/watch?v=Tm_UsO8nMkE

Futbolo stadiono dirbtinės žolės dangos nuėmimas ir įrengimas

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2022 Geg 31 22:11

Klaipėdoje brangs futbolo aikštės nuoma
https://klaipeda.diena.lt/naujienos/kla ... ma-1079678

Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos futbolo aikštės nuoma sportininkams kainuos kur kas brangiau. Savivaldybės tarybai teikiamas projektas, kuriuo vienos valandos stadiono nuomos kaina nuo 9 eurų šokteli iki 33 eurų už valandą. Mažosios aikštės nuoma brangsta nuo 6 iki 17 eurų.

Didžiojo aikštyno nuomos kaina išlieka ta pati – natūralios dangos aikštyno nuoma valandai kainuoja 82 eurus. Futbolo aikštė, kuri skirta treniruotėms, nuomojama už 55 eurus valandai.

Klaipėdos centrinį stadioną patikėjimo teise valdo biudžetinė įstaiga "Sporto bazių valdymo centras". Be didžiojo stadiono su natūralia danga, čia dar veikia dirbtinės dangos futbolo sporto aikštynai – didysis ir mažasis.

Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė aiškino, kad sporto bazių nuomos kaina uostamiestyje kyla tik centriniame stadione.

"Jei yra pokyčių, įstaigos vadovas teikia prašymą, kad būtų perskaičiuojama kaina. Remiamasi tuo, kokių išlaidų priežiūrai reikalauja objektas. Dažniausiai treniruotėms nuomojama mažoji aikštė, o didžioji aikštė nuomojama varžyboms", – paaiškino R.Rumšienė.

Danga jau buvo labai nusidėvėjusi

Dirbtinės žolės futbolo aikštynų eksploatacija pagal standartus – penkeri metai. Šie futbolo aikštynai eksploatuojami daugiau kaip aštuonerius metus ir nebeatitiko licencijavimo reikalavimų, nebebuvo galima organizuoti tam tikro lygio varžybų.

Naujoji dirbtinė danga futbolo aikštynuose kainavo per 300 tūkst. eurų.

Pasak Klaipėdos sporto bazių valdymo centro vadovo Mariaus Junoko, dangą jau buvo būtina keisti.

"Dažniausiai tokia danga tarnauja penkerius metus, o ji nebuvo keista beveik devynerius. Danga jau buvo labai nusidėvėjusi", – paaiškino M.Junokas.

Paaiškėjo, kad dangos pakeitimas buvo suplanuotas Kūno kultūros ir sporto plėtros 11 programoje 2022 m., tačiau dar 2021 m. rudenį buvo gauta Lietuvos Vyriausybės lėšų savivaldybėms, ir atsirado galimybė dangos keitimo darbus pradėti anksčiau.



Mušti įvarčius kainuos brangiau
https://ve.lt/sportas/musti-ivarcius-kainuos-brangiau

Tarptautinius FIFA reikalavimus atitinkanti naujoji centrinio uostamiesčio stadiono dirbtinės dangos aikštės veja Klaipėdos miesto savivaldybei nekainavo nė cento. Tačiau jau visai netrukus ant jos išbėgti norintys futbolininkai savo pinigines privalės praverti kur kas plačiau. Aikštės naudojimo kaina šoktelės daugiau nei pusketvirto karto.

Gana ilgai ne tik pajūrio, bet ir iš toliau į uostamiestį žaisti futbolą atvykstantys futbolininkai išsijuosę keikė Klaipėdos miesto centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštės veją. Po kelerių metų labai intensyvaus naudojimo pastaroji labiau priminė ne sporto aikštyną, o lyg asfaltu išklotą kietą aikštę. Futbolininkų kančios ir baimės dėl gresiančių traumų baigėsi šių metų balandžio pradžioje. Dirbtinės dangos aikštėje paklota visiškai nauja, iš Olandijos atgabenta, tarptautinius FIFA reikalavimus atitinkanti dirbtinės dangos veja.

Po geros žinios uostamiesčio futbolo bendruomenę pasiekė ir blogoji - pasigirdo kalbos, kad naudojimasis šia aikšte brangs. Gandai pasitvirtino. Beveik neabejojama, kad žodis kūnu taps jau per šią savaitę vyksiantį Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdį.

Nieko nekainavo

Pagal standartus dirbtinės žolės futbolo aikštynai yra eksploatuojami penkerius metus. Klaipėdos centrinio stadiono dirbtinės dangos aikštės veją futbolininkai trypė ilgiau nei aštuonerius metus. Todėl nenuostabu, kad ji taip nusidėvėjo, jog nebeatitiko licencijavimo reikalavimų ir aikštėje jau net nebeleista organizuoti tam tikro lygio varžybų.

Nors Kūno kultūros ir sporto plėtros programoje šios dangos keitimas numatytas 2022 metais, darbai prasidėjo praėjusių metų pabaigoje. Pokyčius paskatino Vyriausybės šalies savivaldybėms skirtos lėšos. Vejos keitimas kainavo 301 524,80 Eur. Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjos Rasos Rumšienės, kelis mėnesius trukę darbai investicijų iš miesto biudžeto nepareikalavo.

Iš Olandijos atgabentą FIFA reikalavimus atitinkančią dirbtinės dangos veją kloti pageidavo net 12 įmonių. Darbai patikėti tarptautinio konkurso nugalėtojai.

Brangs kartais

Pačioje Sportininkų gatvės pabaigoje esantį Klaipėdos centrinį stadioną su dirbtinės dangos futbolo sporto aikštynais pasitikėjimo teise valdo Savivaldybės biudžetinė įstaiga Klaipėdos sporto bazių valdymo centras (SBVC). Jo teikiamų atlygintinų paslaugų kainą Taryba nustatė dar 2017 metų spalį. Tad nenuostabu, kad metams bėgant ir viskam tik brangstant ši kaina nebeatitinka realybės.

Šiuo metu treniruočių valanda didžiojoje dirbtinės dangos aikštėje kainuoja 9 eurus. Rengiant varžybas kaina padidėja iki 13 eurų. Už valandą mažojoje dirbtinės dangos aikštėje tenka pakloti 6 eurus.

Tarybai siūloma šiuos įkainius padidinti kelis kartus. Didžiosios aikštės - iki 33, mažosios - iki 17 eurų.

SBVC atlygintinų paslaugų naujų kainų apskaičiavimą pateikė kartu su Savivaldybės administracijos Planavimo ir analizės skyriumi. Ši kaina 50 procentų bus mažesnė sporto organizacijoms, kurios iš dalies finansuojamos Savivaldybės biudžeto lėšomis krepšelio principu. Dėl kainų padidėjimo Klaipėdos valdžioje esantys politikai apsispręs dar šią savaitę, gegužės 26-27 dienomis, vyksiančiame Tarybos posėdyje. Tarybos komitetai šiam sprendimo projektui pritarė, tad jam prieštarauti neturėtų ir pati Taryba.

R. Rumšienės teigimu, nustačius naują 1 valandos paslaugos kainą (įvertinus naujos dangos keitimo kaštus) ir teisėtai surinkus mokestį už atlygintinai teikiamą paslaugą, bus kompensuojamos visos SBVC teikiamos aikščių priežiūros ir eksploatacijos išlaidos. Siekiant užtikrinti teisingą atlygio už sporto bazių teikiamas atlygintinas paslaugas dydį, kartą per metus bus įvertinami devynių kalendorinių mėnesių faktinių sąnaudų ir sporto bazių faktiniai užimtumo pokyčiai. Atsižvelgiant į juos, gali būti perskaičiuojamas atlygis už teikiamas paslaugas, keičiant jį nuo kitų kalendorinių metų.

Pasirinkimo neturi

Sprendimo projekte teigiama, kad su juo yra supažindinta Klaipėdos sporto taryba ir futbolo bendruomenė. Tačiau, panašu, kad bent pastaroji yra pastatyta prieš faktą, nes niekuo kainų pasikeitimo paveikti negali.

"Sporto organizacijos sporto bazių teikiamomis paslaugomis naudojasi pasirašiusios sutartis, kuriose patvirtinta kaina. Sutartyse įvardyta ir tai, kad jei Tarybos sprendimu bus perskaičiuotos kainos, jos įsipareigoja mokėti naujomis kainomis. Apie pasikeitusias kainas paslaugų naudotojai yra tiesiog informuojami, nes jie nieko negali padaryti. Jie džiaugiasi, kad infrastruktūra yra sutvarkyta ir kainos jų negąsdina", - patikino R. Rumšienė.

Tokia tvarka nustebino Tarybos narį Arvydą Vaitkų. Jo nuomone, prieš priimant galutinį sprendimą būtų prasminga žinoti ir pačių aikščių naudotojų nuomonę. „Nors pati suma ir nėra pati baisiausia, tačiau pokytis yra reikšmingas. Bent pagal tai, kiek kartų kaina auga. Todėl turėtų pasisakyti ir patys naudotojai. Juk gali būti, kad keičiant kainas mes dalį jų galime ir prarasti“, - svarstė A. Vaitkus.

A. Rumšienė politikams priminė, kad Lietuvos futbolo federacijos kalendoriuje esančiuose oficialiose varžybose dalyvaujančioms miesto komandoms Savivaldybė kompensuoja 800 aikštėse praleistų valandų.

Futbolininkai susimes

Kainos už aikštės naudojimąsi didėjimas Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos (KLFF) prezidentui Rimantui Žvingilui neatrodo tragedija.

"Ši paslauga uostamiestyje nebuvo brangi ir nebus labai brangi. Kainos už naudojimąsi aikštėmis nėra tokios, kad sakytume, jog jos yra nerealios. Negirdėjau, kad kas nors iš futbolininkų dėl to skųstųsi. Aišku, pačiai federacijai kaštai padidės. Mes organizuojame net kelis čempionatus. Tačiau yra, kaip yra. Jei pradėsiu skųstis ar guostis, tikrai niekas nepasikeis.

Kainų didėjimas susijęs su nauja aikštės danga. O jos pajūrio futbolininkai labai laukė. Manau, kad tikrai nėra daug miesto centriniame stadione norinčios pažaisti mėgėjų komandos žaidėjams susimesti po eurą ar du. Labiau primena net labdarą. Aišku, mes visi norėtume, kad kainos ne didėtų, bet mažėtų. Tačiau matome, kas vyksta ir kaip sparčiai kainos auga visose gyvenimo srityse„, - “Vakarų ekspresui" sakė KLFF prezidentas R. Žvingilas.

Yra ir brangiau

SBVC pasitikėjimo teise valdo ir praėjusių metų rugsėjo viduryje iškilmingai atidarytos, beveik 11 milijonų eurų kainavusios Klaipėdos futbolo mokyklos stadiono dirbtinės dangos didžiąją futbolo aikštę. Kiek daugiau nei pusę metų pastarojoje futbolą buvo galima žaisti dykai.

Tačiau prieš mėnesį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba patvirtino biudžeto lėšomis prižiūrimo stadiono naudojimosi kainą. Politikams pritarus, dirbtinės dangos futbolo aikštė vienai valandai juridiniams ir fiziniams asmenims nuo gegužės mėnesio kainuoja 35 eurus.

Respublik
Pranešimai: 8537
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Klaipėdos centrinis stadionas

2023 Bal 22 20:21

Paveikslėlis
1977 m. kadras.
Bernardo Aleknavičiaus (Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji bibliotekos archyvas) nuotr.

straipsnis tai apie uostą.
Statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, klaipėdiečių kovų ir neatsakytų klausimų istorija
https://www.atviraklaipeda.lt/2023/04/1 ... -istorija/


Grįžti į