kompaktas
Pranešimai: 382
Užsiregistravo: 2018 Rgp 20 09:23
Palaikoma komanda:

Re: Teisėjavimas

2020 Lap 17 12:26

Jei teisejas viedras, nepades ir VAR'as. Paziurekit kas darosi Premiere :)

šiaip
Pranešimai: 3828
Užsiregistravo: 2010 Vas 10 17:49

Re: Teisėjavimas

2020 Lap 17 13:16

susinervinęs Slyva :)
Nepainiok slyvų :) Čia buvo trumpoji Sliva.

Anbo
Pranešimai: 9593
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 19:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: Teisėjavimas

2020 Lap 17 13:22

susinervinęs Slyva :)
Nepainiok slyvų :) Čia buvo trumpoji Sliva.
ai jo. gerai dar kad ne Silva parašiau :D

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2020 Lap 17 13:51

bet čia gerai prigavo, kad latvis jau yra teisėjavęs Sūduvos rungtynėms, o sūduviai apsimetė kad "nepažįsta tų draugų" :) Aišku tai nekeičia fakto, kad teisėjas grubiai suklydo.
Manau, tu blogai interpretavai, ką Širmelis sakė. O šiaip
Kalbama, kad teisėjaus latvių brigada. Arba vakar švilpę arba kažkokio Treimanio brigada
2020 Lap 14 06:46
Teisėjaus latvis Vitalijs Spasjonnikovs šį sezoną jau teisėjavęs Sūduvos ir Panevėžio rungtynėms.

Įdomu, kad jis net neturi jokios tarptautinės kategorijos kol kas, nors vienas iš asistentų šiemet yra gavęs.

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2020 Gru 09 17:58

U. Šmitaitė – nuo beprotybės Kosove iki dviratininkės karjeros
https://lff.lt/news/10766/u-smitaite-nu ... -karjeros/

Ugnė Šmitaitė – iš Šilalės kilusi futbolininkė, žaidusi Lietuvos ir Kosovo klubuose, 2017 m. pelniusi metų žaidėjos nominaciją. Savo futbolo kelią pakreipusi į futsalą, o šiuo metu – į teisėjos darbą.

Futbolo treniruotės su vaikinais, kurias Ugnė lankė iki 18 metų:

„Kartais manydavau, kad teks viską mesti, nes buvo ir patyčių, ir „patraukimo per dantį“, ir įvairių išdaigų. Tačiau išlikau stipri, gal todėl dabar žiūriu visokias išlikimo laidas. Neslėpsiu, buvau visokia: mokanti prisiderinti prie aplinkos, prie žmonių, arba kaip tik, atstumianti tuos, kurie manęs nemėgsta dėl mano išvaizdos ar, kad esu mergaitė. Tačiau viskas keičiasi, žmonės auga ir supranta, kad paauglystė visiems nėra gražiausias laikotarpis, ją pavadinčiau „karusele“.

Kodėl? Nes kai buvau maža, labai mėgau atrakcijas, suptis karuselėse, laipioti medžiais, bet kuo dariausi vyresnė, atsirasdavo tam vis didesnė baimė. Lyginu paauglystę su karusele, todėl, kad vieną dieną joje supiesi ir tau smagu, o kitą, matai, kad jau jos nemėgsti. Taip pat galiu paminėti, jog tie vaikystės, paauglystės vaikinai mane padarė šiek tiek „grubesne“ moterimi, nevengiančia atrėžti šiurkštesniu pokštu nei sulaukiu pati, todėl ir dabar vyrai, vaikinai nejaučia diskomforto būdami su manimi, kad gali pasakyti kažką, kas, jų manymu, galėtų įžeisti.“

Prisiminimai apie pirmąjį kvietimą į merginų rinktinę:

„Tai šiek tiek juokinga istorija. Tauragėje buvo mano pirmoji merginų komanda. Ten buvo net sunkiau nei su vaikinais, nes merginos yra daug konkurencingesnės asmenybės. Pamačiusios mane turbūt visos pagalvojo, kas čia per merga, nes taip jaučiausi ir pati.

Sužaidžiau pirmąsias rungtynes, manau pasirodžiau neblogai, todėl visada žaidžiau pagrindinėje sudėtyje. Laikui bėgant susibičiuliavau su visomis komandos „sielomis“, tapau tikra komandos nare, užsitarnavau pagarbą iš kitų, pasijaučiau pritapusi.

Greit sužinojau, kad kelios merginos iš komandos buvo pakviestos atstovauti U-17 rinktinei. Šiek tiek nusivyliau, nes manęs tame sąraše nebuvo, bet manau supratau, jog ne viskas vyksta taip greit ir paprastai.

Tačiau greit viskas pasisuko kita linkme ir gavau pasiūlymą atvykti į stovyklą. Mūsų nuotrauką įdėjo net į laikraštį! Po keletos metų sužinojau, kad aš tikrai buvau ta merga, apie kurią virė nemažai diskusijų, nes juk mane dar ir į rinktinę pakvietė, o kitų ne! Dabar tai kelia juoką.“

Apie replikas, jog merginai iš futbolo nėra galimybių užsidirbti:

„Jaunesniame amžiuje aš ir nesiskųsdavau, kad man trūksta pinigų ar drabužių, kadangi mane išlaikė tėvai, nors stengdavausi užsidirbti ir pati. Mėgau savarankiškumą nuo mažens, o išvykos į rinktinės stovyklas dar labiau privertė pradėti rūpintis pačia savimi. Tiesą pasakius, anksčiau žmonėms nekildavo šis klausimas, kadangi futbolas buvo mano hobis.

Bręstant atsirado poreikis išgyvenimui ir nuolatiniam savęs pasirūpinimui, todėl turėjo atsirasti darbas ir kitos veiklos, iš kurių būtų galima gyventi. Tada susimąsčiau, kad futbolas yra lyg darbas, nes aš atiduodu jam didžiąją dalį savo dienos. Supratau, kad iš futbolo išgyventi moterims yra tikrai sunkiau. Todėl pasirinkau kitą, ne žaidėjos kryptį – teisėjavimą ir treniravimą.“

Posūkis į teisėjavimą:

„Tik atvykusi studijuoti supratau, jog galiu būti ne tik žaidėja, bet ir trenerė, o po to ir teisėja. Kartais pagalvoju, kad tokiems žmonėms kaip aš sudėtinga stebėti futbolo rungtynes, nes sunku susikoncentruoti į vieną dalyką, kadangi stebiu kaip žaidžia žaidėjai, kokią taktiką pasirinkę, kokie standartai atliekami, o tada akys nukrypsta į teisėjų judesius ir sprendimus.

Kalbant apie teisėjavimą, tai kai po pirmų savo suteisėjautų rungtynių, kai nežinojau net kaip kelti vėliavą ar kokios išties yra futbolo taisyklės. Gavau klausimą kelintą kartą teisėjauju, nes atrodo,kad tikrai ne pirmą. Kažkam paglosčius savimeilę, įsižiebė noras mėginti toliau.

Kontraversiška patirtis Kosove:

„Kosovas – mano svajonių šalis, į kurią daugiau negrįžčiau ir niekam nesiūlyčiau. Mano agentas buvo užsienietis, tačiau žmogus, kuris su juo suvedė – lietuvis. Todėl nebuvo taip baisu. Baisiausia buvo tai, kad po dienos aš jau pasirašiau trumpalaikį kontraktą ir nuo tos dienos miegojau neramiai. Kas sužinojo, galvojo, kad juokauju. Na, bet juokas juokais, aš ten išskridau.

Kai mane parodė per televiziją, mano „Facebook“ nenustojo mirgėjęs nuo žinučių ir kvietimų į draugus. Nuo tada bijojau viena išeiti į parduotuvę, kuri už šimto metrų. Pliusas – įdegiau, minusas – visada buvo nesveikai karšta. Jei sakau visada, reiškias visada.. kai miegu, kai valgau, kai išlipu iš dušo, kai važiuoju į treniruotę, kai neveikiu nieko, kai treniruojuosi... tapau tikru kiborgu, išsausėjau lyg kultūristė.

Pasiruošimui pasibaigus, vykome į Vengriją, kur turėjome dalyvaut Čempionių lygos atrankinėse varžybose. Niekam nesakiau, bet buvau nusipirkusi bilietus į Lietuvą jau prieš vykstant į atrankines. Man buvo nebesvarbu, ar mes pateksime, ar ne, bet kad man užteks Kosovo – žinojau. Pralaimėjome abejas pirmąsias rungtynes. Vyko pokalbis su komandos vadovais, nors liko sužaisti paskutines rungtynes, viena geriausių žaidėjų išvažiavo į Šveicariją (ji ten žaidė), o aš gavau kvietimą važiuoti kartu... pala pala, mums dar vienerios rungtynės!

Rungtynių diena. Važiuojame autobusu, visa komanda verkia, nieko nesuprantu... pasirodo, kad turime pralaimėti 0:5 ir aš nežaidžiu pagrinde. Man buvo šokas. Tada supratau kas yra Kosovas. Aišku, jie liko skolingi kelis šimtus man, bet nebeturėjau motyvacijos dėl to kovoti. O kas juokingiausia, kad kiekvienais metais vis dar esu kviečiama sugrįžti. Šiemet taip pat gavau pasiūlymą, iš kito jų klubo, net pasiūlė padengti esamą skolą! Buvau sužavėta, bet atsisakiau.“

Geriausios metų žaidėjos prizas tapo staigmena:

„Manau, kad man pasisekė, jog aplink save turiu tikrai daug žmonių, kurie mane palaiko, ypač Šilalės miesto žmonės. Ne, tikrai nesitikėjau pelnyti nominaciją. Galvojau, kad ant scenos tikrai nereiks lipti, iki dabar save graužiu, kad neužsidėjau suknelės. Aš net neturėjau žodžių ką pasakyti, nes maniau, kad užlipus susprogs smegenys iš netikėtumo ir nuostabos. Nežinau ką galvojo kiti, bet po savo kelionės į Kosovą ir tikrai neblogo sezono, kaip žaidėja, jaučiausi nusipelniusi šio titulo. Šis laimėjimas man padėjo padėti tašką futbolininkės karjeroje.“

Pasikeitusi rutina pandemijos metu:

„Atgijo mano riedutininkės „karjera“. Vaikystėje ir paauglystėje buvau „skeitparko“ maniakė, praleisdavau ten dienų dienas. Todėl dabar pasitaikė puiki proga vėl išjudinti savo kaulus važinėjant riedučiais, taip pat tampu dviratininke. Išvažinėjau nemažai kelių su dviračiu, ateityje organizuosiu dviračių „tripą“. Beje, su sese suorganizavome dvi pažintines keliones Žemaitijoje ir Dzūkijoje. Buvo smagu susipažinti su nematytomis vietomis. Plius, perskaičiau knygą. Per pirmąją dieną po karantino išeisiu į balkoną be kaukės ir pasakysiu „Labas, Pasauli! Mes grįžtame.“

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2020 Gru 09 18:00

Fantastiškas įvertinimas – I.Ramanauskienė tapo kandidate teisėjauti Pasaulio futbolo čempionate
https://www.sportas.lt/naujiena/425054/ ... cempionate
Aurimas Budraitis

Lietuvos futbolo teisėja Ieva Ramanauskienė praėjusią savaitę iš FIFA gavo laišką, kuriame ji kviečiama teisėjauti 2023 – ųjų pasaulio moterų futbolo čempionate. Ieva taps pirmąja tokio įvertinimo sulaukusia lietuve. Be to, I.Ramanauskienė yra ir viena iš kandidačių teisėjauti ir 2022 – ųjų Europos moterų futbolo čempionate.

„Akimirksniu užplūdo daug minčių. Pirmiausia – buvo sunku patikėti, kad tarp šimto kandidačių iš viso pasaulio yra ir mano pavardė. Tai milžiniška atsakomybė prieš save, prieš artimuosius, prieš visą futbolo bendruomenę. Manau, tai didelė garbė ne tik man, bet ir visai Lietuvos futbolo teisėjų asociacijai, Futbolo federacijai ir galų gale Lietuvai. Smagu, kad esame pastebėti ir turime galimybę augti“, - sportas.lt sakė I.Ramanauskienė.

Kiek tas pakvietimas pakeis jūsų gyvenimą iki 2023 – ųjų?
Dar pernai buvau įtraukta į Europos moterų futbolo čempionato kandidatų sąrašą. Nuo tada treniruojuosi reguliariai, tikslingai ir be atostogų. Manau, tai puiki pradžia (šypsosi). O gruodžio viduryje paaiškės, kas manęs laukia artimiausioje ateityje – visos kandidatės turės pirmąjį nuotolinį susitikimą, tuomet ir paaiškės tolimesnis mano veiksmų planas.

Lietuva dar niekada neturėjo savo atstovo/ atstovės pasaulio čempionate. Kaip jums tai pavyko?
Jeigu neklystu, pasaulio jaunimo čempionate yra buvusi dar viena lietuvė – Ingrida Siliūnienė. Manau, kad esame pastebėti dėl gero pasiruošimo, atsakingumo ir darbštumo. Tai nėra tik mūsų asmeniniai pasiekimai. Susideda viskas – LFTA darbas su mumis, inspektorių bei kolegų patarimai, UEFA skiriamas dėmesys, seminarai, žinoma, ir neįkainojama patirtis tarptautiniuose turnyruose.

Jau užsiminėte, kad dirbti tokiame renginyje be garbės yra ir didžiulė atsakomybė. Kaip atrodys jūsų artimiausi dveji metai, kad tame pasaulio čempionate pasirodytumėt išties gerai?
Tai mano šansas ir tikrai išnaudosiu šią progą – įdėsiu maksimaliai daug pastangų, kad pasiekčiau svarbiausią tikslą ir patekčiau tiek į Europos, tiek į Pasaulio čempionatus. Puikiai suprantu, kad atsakomybė didelė ir ji yra ne tik prieš save, bet ir prieš šeimą, Futbolo teisėjų asociaciją ir visą futbolo bendruomenę.

Patekusi į čempionatą, turėtumėt dirbti su sau nepažįstamomis teisėjomis. Kiek apsunkina situaciją tai, kad vienos brigados teisėjos nepažįsta viena kitos?
Kadangi jau esu dirbusi Europos WU-17 ir WU-19 finaluose, turėjau galimybę susipažinti su aukščiausio lygio organizacija. Todėl neabejoju, kad tokiame renginyje dirbs vien profesionalės. Svarbiausia, komandinis darbas, pagarba ir pasitikėjimas. Visa tai veda į sėkmę.

Ar teisėjai, gavę tokius iškvietimus, kelia kokius nors tikslus? Jei taip – koks jūsų tikslas?
Pasaulio čempionatas yra kiekvieno teisėjo svajonė ir siekiamybė. Mano tikslas yra dirbti dar daugiau ir padaryti viską, kad svajonė taptų realybe.

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2020 Gru 09 20:43

Sportinė forma. Kita profesija besimėgaujantis Mažeika: jaučiu, kad esu futbolo „persivalgęs“
https://www.youtube.com/watch?v=g0UhNxzP4q4



Su teisėjo švilpuku atsisveikinęs Mažeika: gaila, kad VAR atsirado tik mano karjeros saulėlydyje
https://www.delfi.lt/sportas/futbolas/s ... d=85907823

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Sau 31 00:46

Gevork Arakelian futbolo aikštėje – griežtas teisėjas, už jos – didelės šeimos narys, dviejų mažylių tėtis
https://www.palangostiltas.lt/gevork+ar ... 11818.html

Prieš Kalėdas Gevork Arakelian, futbolo teisėjas iš Palangos, sulaukė didelio įvertinimo – FIFA, tarptautinė futbolo federacija jį įtraukė į 2021 metų FIFA kategorijos sąrašą. Dviejų mažylių tėvas atsakė į „Palangos tilto“ klausimus ne tik apie futbolą ir įvertinimą. Gevork sesuo, Svetlana Grigorian – politikė, Palangos miesto savivaldybės Tarybos narė, mama Inga – seniūnaitė, o tėtis Artur – buvęs profesionalus futbolininkas, žinomas kurorto verslininkas.

–Priimkite „Palangos tilto“ sveikinimus su jūsų įtraukimu į 2021 metų FIFA kategorijos teisėjų sąrašą. Kokius kvalifikacinius reikalavimus teko įvykdyti tam?
–Labai nuoširdus ačiū už sveikinimus, malonu jų sulaukti iš „Palangos tilto“, vienintelio kurorto laikraščio. Atsakant į Jūsų klausimą dėl kvalifikacinių reikalavimų, yra privalomi reikalavimai ir normatyvai, kuriuos turi išlaikyti kiekvienas pretendentas į teisėjus. Konkrečiai: du fizinio pasirengimo normatyvai per metus (dažniausiai laikomi liepos ir sausio mėnesį); du kartus per metus taip vadinamus „fitness chek‘us“ , tai yra fizinio pasirengimo testavimą; taip pat du kartus per metus Futbolo taisyklių teorijos žinių patikrinimą ir egzaminus. Tai yra pagrindas.

–Ar gavote specialų FIFA pažymėjimą? Ar įvertinimas bus matyti ir ant jūsų, teisėjo asistento, marškinėlių?
Pažymėjimas man bus įteikiamas iki naujojo futbolo sezono pradžios, tai yra iki šių metų kovo mėnesio. Man jis bus puiki dovana artėjančio 29-ojo gimtadienio proga – man kovo 21 d. sukanka 29 metai. FIFA kategorijos emblema bus matyti ant marškinėlių.

–Koks jūsų kelias į futbolo teisėjus? Juk Lietuvoje visi žaidžia ir supranta krepšinį, ar ne?
–Už savo aistrą futbolui esu dėkingas savo tėčiui, kuris jaunystėje buvo profesionalus futbolo žaidėjas. Nuo jaunų dienų ir pats aktyviai žaidžiu futbolą, o sulaukęs 14 metų, pasukau ir link teisėjavimo. Mano, kaip teisėjo, stažas jau solidus – 15 metų.

–Kada tikitės tapti aikštės teisėju? Ko tam reikia? Gal Naujaisiais metais?
–Dar anksti apie tai galvoti. Dabar kaupsiu patirtį. Džiaugiuosi šia galimybe ir jaučiu atsakomybę.

–Ne vieno ausiai keistai skambės: jūs pelnotės duoną teisėjaudamas futbolo rungtynėms. Kiek jums moka už suteisėjautas rungtynes? Nuo ko priklauso jūsų atlygis?
–Atlyginimas mokamas už rungtynes. Vienoks jis yra Lietuvoje, kitoks – teisėjaujant rungtynėms užsienyje. Nenorėčiau sumų įvardinti...

–Ar gerai gyvena futbolo teisėjai Lietuvoje? Kokia mašina važinėjate?
–Turiu didelę šeimą, esu dviejų mažylių tėtis, todėl važinėju su automobiliu, kuris pritaikytas vaikams saugiai vežti.

–Jums tenka išgirsti ir įžeidinėjimų iš įžūlių sirgalių. Kaip į juos reaguojate?
–Rungtynių metu visą dėmesį telkiu į jas, į kiekvieną jų detalę.

–Kokie yra dažniausi įžeidžiantys žodžiai teisėjų adresu?
–Jų tikrai ne vienas, bet išmokau emocijas valdyti ir telkti savo dėmesį į tiesioginį savo darbą aikštėje.

–Ar turite teisę jūs, teisėjo asistentas, stabdyti žaidimą? Kokiais dažniausiais atvejais?
–Kiekvienose rungtynėse dirbame kaip teisėjų komanda. Sprendimus dėl rungtynių sustabdymo priima aikštės teisėjas, tačiau tokį pasiūlymą savo kolegai aš teikti ne tik galiu, bet ir privalau, kai tai, mano vertinimu, yra neišvengiama.

Tokių atvejų praktikoje būta. Visai nesenas įvykis: sirgaliai nusprendė „papokštauti“ ir į aikštę metė dūmus, dėl kurių matyti žaidėjus ir žaidimą buvo nebeįmanoma, aikštė skendėjo rūke. Tuomet per ausines su kolega aikštės teisėju pasikalbėjome ir, man pasiūlius, žaidimą laikinai sustabdėme, kol rūkas išsisklaidė ir toliau galėjome teisėjauti.

–O ar galite siūlyti aikštės teisėjui iš tribūnų išvaryti nepraustaburnius agresyvius sirgalius?
–Mano įgaliojimai apsiriboja ties rungtynėmis, o ne sirgaliais.

–Ar įdiegiant video ginčytinų futbolo rungtynių momentų peržiūrai bus reikalingi futbolo teisėjai dar po 30 metų?
–Nereikės nė 30 metų laukti, nes jau ir dabar yra teisėjų video pagalbininkai – diegiamos vadinamosios VAR ( angliškai – video assistant referee) sistemos. Sistema nauja, įdiegta prieš porą metų, kiekviena šalis turi ją įsidiegti, kada bus įdiegta Lietuvoje – dar nėra žinoma. Licencijuoti teisėjai tiesiogiai stebi rungtynes, kolegų teisėjų darbą ir vertina jas. Kaip suprantate, žmogiškojo faktoriaus poreikis – natūralus.

–Kaip ruošiatės rungtynėms? Ar turite savo „nerašytų“ pasiruošimo ritualų? Kokių?
–Specialaus pasiruošimo ar kito ritualo nėra. Nuolat palaikau fizinį aktyvumą, sportuoju, mokausi, stebiu tarptautines rungtynes, kolegų teisėjų darbą ir jų priimamus sprendimus.

–Ar viską valgote prieš rungtynes?
–Valgau viską, bet turiu taisyklę – valgyti likus 4-5 valandoms iki rungtynių pradžios.

–Ar buvo, kad įtarėte, kad rungtynės yra parduotos, t.y. sutartos? Ką tokiu atveju darote?
–Ne.

–O jums kas nors siūlė teisėjauti „į vienus vartus“ už atlygį?
–Ne.

–Ar namuose su tėvais ir seserimis jūs dažniau kalbatės apie futbolą ar politiką? Juk jūsų sesuo Svetlana – politikė, mama – seniūnaitė, o tėtis – buvęs futbolininkas?
–Pokalbių spektras didelėje mūsų šeimoje – platus. Pasikalbame ir apie politiką, ir apie futbolą, ir apie kultūrą, švietimą, aktualijas. Minėjau, kad turiu du mažylius – 4 metukų sūnų ir 2 metukų dukrytę, todėl tema apie vaikus, jų auginimą – taip pat labai aktuali mūsų šeimoje.

–Kokioms svarbiausioms tarptautinėms jums teko teisėjauti?
–Visos tarptautinės rungtynės, kurioms teko teisėjauti – man vienodai svarbios. Esu gavęs paskyrimus ir teisėjavęs Farerų salose, Maskvoje, Prahoje. Kasmet organizuojamos stovyklos užsienyje, jų metu taip pat gauname paskyrimus ir teisėjaujame tarptautinių komandų varžyboms.

–Koks jums geriausias komplimentas už teisingai, objektyviai suteisėjautas rungtynes?
–Didžiausias komplimentas kiekvienam teisėjui?...Kai pasibaigus rungtynėms, abiejų komandų žaidėjai ir trenerių štabas paspaudžia teisėjui ranką. Tai yra pagarbos ženklas.

–Kokios kitos rungynės jūsų laukia?
–Paskyrimai bus žinomi artėjant naujam futbolo sezonui.

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Vas 12 00:05

Dar vienai kadencijai LFTA prezidentu išrinktas Sergejus Sliva
http://lfta.lt/dar-vienai-kadencijai-lf ... jus-sliva/

Š.m. Gruodžio 20 d. įvyko Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos prezidento bei prezidiumo narių rinkimai.

Kadangi Sergejus Sliva buvo vienintelis, kuris pateikė kandidatūrą į LFTA prezidento postą, norime pasveikinti, kad jis dar vieną kadenciją vykdys prezidento pareigas. LFTA sekretorius Šarūnas Tamulynas, viceprezidentas Gercas Žakas.

Taip pat buvo išrinktas LFTA prezidiumas, kurį sudaro šie nariai: Šarūnas Tamulynas, Nerijus Dunauskas, Jurij Paškovskij, Gercas Žakas, Romas Elsneris, Audrius Žuta.

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Vas 26 10:36

Vienas geriausių futbolo arbitrų G.Mažeika: apie karjeros baigtį ir lažybininkų užmirštus teisėjus
https://www.15min.lt/sportas/naujiena/f ... 24-1460862

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Vas 27 15:06

Futbolo teisėjas atskleidė, kaip skiriasi uždarbiai UEFA turnyruose ir Rusijos lygoje
https://www.sportas.lt/naujiena/429274/ ... jos-lygoje

„Rusijos lygoje tu gauni 115 tūkst. rublių už rungtynes ir dar 55 tūkst. už darbą su VAR. Tame pačiame ture teisėjas gali dirbti ir rungtynėse, ir su VAR sistema, todėl per vieną turą gali uždirbti apie 170 tūkst. rublių. Asistentai gauna pusę šios sumos.

UEFA turnyruose, priklausomai nuo etapo, už rungtynes galima uždirbti nuo 2,5 iki 5 tūkst. eurų. Anksčiau, kai dar buvo galima teisėjauti už vartų linijos, už tai gaudavau 1,5 tūkst. eurų. Rezerviniai teisėjai UEFA mačuose gauna 1 tūkst. eurų“, - aiškino I.Fedotovas.

Pagal dabartinę Rusijos rublio vertę, teisėjai vietinėje lygoje už rungtynes gauna apie 1300 eurų, o už darbą su VAR sistema – apie 600 eurų

I.Fedotovas paskutinį kartą futbolo rungtynėms teisėjavo 2018 m. Rusas 2015 m. du kartus dirbo UEFA Čempionų lygos rungtynių ketvirtuoju teisėju, o 4 kartus tą pačią poziciją užėmė UEFA Europos lygos rungtynėse.

Anbo
Pranešimai: 9593
Užsiregistravo: 2010 Vas 12 19:59
Palaikoma komanda: Žalgiris

Re: Teisėjavimas

2021 Vas 27 15:42

kartais tenka pažiūrėti kokią tinklalaidę apie Rusijos futbolą, tai kaip supratau ten yra gan didelis nepasitenkinimas teisėjavimu ir vietinių teisėjų kompetencija

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Kov 11 23:34

Dar vienas naujas išsamus interviu su Mažeika.

Gediminas Mažeika. Vienas geriausių šalies futbolo teisėjų, kurį lažybininkai seniai pamiršo
https://www.youtube.com/watch?v=Dnxs6RFQZBY

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Kov 22 18:49

Lietuvos Optibet A lygos startas
http://lfta.lt/lietuvos-optibet-a-lygos-startas/

LFTA Prezidentas Sergejus Sliva džiaugiasi, su sėkmingai įvykusia Lietuvos aukščiausios lygos sezono pradžia ir sveikina visus teisėjus, asistentus bei teisėjų inspektorius ir linki gerų bei užtikrintų sprendimų tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

Š.m. Kovo 5 d. startavo Optibet A lygos atidarymo rungtynės, kur susitiko FK ,,Kauno Žalgirio’’ ir Gargždų ,,Bangos” klubai. Šiose rungtynėse aikštės teisėjas Kęstutis Bartuškevičius teisėjavo su asistente, Ugne Šmitaite, kuri debiutavo A lygoje, ir šiais metais FIFA kategoriją gavusiu asistentu Edgaru Bučinsku, o rezerviniu teisėju buvo Ugnius Veprauskas.

Kovo 6 d. Rungtynėse Telšių ,,Džiugas“ – FC ,,Hegelmann Litauen“ pirmojo turo rungtynėse teisėjavo FIFA kategoriją turintis arbitras Manfredas Lukjančukas, kuriam asistavo Mangirdas Mirauskas ir Dainius Raudys bei rezervinis teisėjas Mindaugas Jackus.

Į antrąsias šios dienos rungtynes, kur susitiko debiutuojančios komandos A lygoje, Alytaus ,,DFK Dainava“ ir Kėdainių ,,Nevėžis“, atvyko arbitras Donatas Šimėnas su komanda: Laurynu Aržuolaičiu, Aldu Kartašovu ir rezerviniu teisėju Dariumi Petraška.

Kovo 7 dienos rungtynės buvo ypač svarbios Ievai Ramanauskienei. Tai buvo debiutinės asistentės rungtynės A lygoje. Aikštės teisėjas buvo paskirtas Jurij Paškovskij, o kartu su Ieva jam asistavo Aleksandr Radiuš, bei rezervinis teisėjas Rolandas Adžgauskas. Ši komanda teisėjavo paskutinėse pirmojo turo rungtynėse, kur susitiko Marijampolės FK ,,Sūduva“ su Panevėžio FK ,,Panevėžiu“.

Įvyko A lygos teisėjų ir asistentų fizinio pasirengimo testai
http://lfta.lt/ivyko-a-lygos-teiseju-ir ... mo-testai/

Š. m. vasario 21 dieną Kaune įvyko A lygos futbolo teisėjų ir asistentų fizinio pasirengimo normatyvai, kuriuos išlaikė visi atvykę.

Galima pasidžiaugti, kad šie metai paragino visus pasitempti dar labiau, o ypač moteriškosios lyties atstoves, kadangi fizinio pasirengimo testų reikalavimai buvo suvienodinti, norint teisėjauti aukščiausios lygos rungtynėse.

Normatyvų metu LFTA prezidentas Sergejus Sliva pagerbė ir apdovanojo ilgamečius FIFA teisėjus – Gediminą Mažeiką bei Vytautą Šimkų. Dėkojame šiems teisėjams už įdėta darbą, pastangas, atsidavimą bei nenuilstamą užsispyrimą teisėjaujant ir rodant pavyzdį kitiems.

Norime pasidžiaugti, kad Gediminas Mažeika iš teisėjavimo gretų nenutolsta ir jau šiame sezone startuos naujame, teisėjų inspektoriaus amplua.

Taip pat buvo apdovanotas ir Nacionalinę teisėjo kategoriją turintis Robertas Šmitas, kuris pripažintas kaip geriausias 2020 metų A lygos aikštės teisėjas. Ta proga jis paskirtas LFF Super Taurės rungtynių teisėju, o jam talkins, pirmą kartą istorijoje, dvi FIFA kategoriją turinčios asistentės – Ieva Ramanauskienė ir Ugnė Šmitaitė, rezervinis teisėjas, šiais metais FIFA kategoriją gavęs Robertas Valikonis.

Respublik
Pranešimai: 8577
Užsiregistravo: 2015 Bal 02 17:57

Re: Teisėjavimas

2021 Geg 31 01:11

Grįžta teisėjų reitingavimas, nesportiškam elgesiui – nulinė tolerancija
http://www.vilniausfutbolas.lt/naujiena ... ncija/5376

Pusantros savaitės liko iki 2021 metų VRFS III lygos sezono pradžios. Šiemet pirmenybėse dalyvaus 14 komandų. Jos sužais 124 rungtynes – 23 proc. daugiau nei pernai (95) – tad padidės ir teisėjų darbo krūvis.

Apie arbitrų pasiruošimą jubiliejinėms, 10-osioms III lygos pirmenybėms kalbėjomės su VRFS vyr. teisėju Laurynu Aržuolaičiu.

– Komandos pasirengimą sezonui įsibėgėjo. Ar bus pasirengę teisėjai, ar neigiamai neatsilieps pastaruoju metu ženkliai sumažėjusi darbo apimtis, nulemta karantino ribojimų?
– Vilnius visada turėjo daugiausiai futbolo teisėjų, kurie dirba ne tik mėgėjų futbole, bet ir A, I, II lygose bei jaunių varžybose. Didžioji mūsų teisėjų dalis teisėjauja ir respublikinėse varžybose, todėl lankė fizinio pasirengimo kursus bei seminarus, laikė normatyvus ir problemų neturėtų kilti. Tik mūsų vyresniems arbitrams gali pasijusti praktikos stygius, bet jiems rengsime reguliarius seminarus.

– Futbolas vis dar konservatyvus žaidimas, tad naujovių teisėjavimo sektoriuje tikėtis turbūt neverta?
– Naujovių atsiradimą sunkina ir techninės galimybės. Akivaizdu, kad dar negalime kalbėti apie VAR ar Erelio akies technologijas, kol jų net nėra A lygoje.

Tačiau noriu pažymėti, kad aukštesniame lygyje dirbantys teisėjai į III lygą atsineša vis daugiau bazinių technologijų. Kalba eina apie radijo ryšį tarp teisėjų rungtynių metu ir specialias asistentų elektronines vėliavėles. Šios priemonės 2021 m. bus naudojamas dar dažniau. Elektroninių vėliavėlių „beeperių“ veikimo principas elementarus – jos turi specialų mygtuką, kurio paspaudimu siunčiamas vibracinis signalas aikštės teisėjui į specialų daviklį, taip siekiant informuoti apie taisyklių pažeidimą.

– O kam tokie išmanieji „beeperiai“, jei yra radijo ryšys?
– Geras klausimas, kuris užduodamas labai dažnai. Net aukščiausio lygio teisėjai ne visuomet ant rankos prisitvirtina daviklį, priimantį elektroninių vėliavėlių signalą, jie pasikliauna tik radijo ryšiu. Tačiau net geriausia technika gali sugesti, išsikrauti, kartais radijo ryšys gali sutrikti dėl stadiono konstrukcijos ypatumų ar jo lokacijos. Todėl tokių technologojų dubliavimas nėra jokia problema – veikiau privalumas.

– Kokius svarbiausius teisėjų darbo akcentus dėliosite prieš šį sezoną?
– Kaip ir anksčiau, pagrindinį dėmesį skirsime nesportiškiems dalykams. Laikausi nuostatos, kad mėgėjų futbole galima teisėjui atleisti neteisingą sudėtingo epizodo traktavimą, klaidą, bet jokiu būdu negalima pateisinti nesportiško elgesio ignoravimo. Kalbame apie smurtą, ginčus ir keiksmus, demonstratyvias apeliacijas, rasizmą, chuliganišką elgesį. Tokiems veiksmams taikysime nulinę tolerancijos ribą.

– Anksčiau komandų vadovai turėjo galimybę reitinguoti teisėjų darbą. Ar sugrįšite prie šios praktikos?
– Kažkada aktyvi buvusi tradicija išblėso paskutiniais sezonais, bet planuojame ją atgaivinti. Komandų vadovai po savo rungtynių vėl galės vertinti teisėjų pasirodymą. Geriausiai reitinguotą ar reitinguotus žadame paskatinti simboline dovanėle.

– Visgi šis reitingavimas turi dvi medalio puses. Padeda susidaryti bendrą įvaizdį apie teisėjo darbo kokybę, tačiau neįmanoma išvengti emocinio faktoriaus, kai vertinimas pateikiamas „ant karštųjų“ iš karto po rungtynių.
– Sutinku, kad tai yra subjektyvokas reikalas, nes vertinantiems reikia gero taisyklių niuansų išmanymo, be to, po pralaimėjimo kartais neigiamas emocinis fonas nustelbia racionalų mąstymą. Todėl reitingavimu nebus aklai pasitikima. Antra vertus, jei teisėjas X nuolat gaus prastus vertinimus, tai kils ir aiški išvada apie teisėjo X kompetenciją.

Tačiau reikia pažymėti, kad net jei sulaukdavome neigiamų teisėjų įvertinimų, dažnu atveju jie buvo ne dėl kvalifikacijos klausimo ar taisyklių išmanymo, o dėl bendravimo ir elgesio su žaidėjais. Aukštesniame lygyje dirbantys teisėjai turi kompetencijos, bet mėgėjų varžybose kartais elgėsi pernelyg arogantiškai, todėl norime išvengti tokių situacijų ir pasiekti daugiau abipusės pagarbos bei pasitikėjimo.

– Kada komandos galės susipažinti su tvarkaraščiu?
– Tikiuosi, kad jau iki ateinančio savaitgalio turėsime tvarkaraščio projektą ir komandos likus savaitei iki sezono pradžios galės viską planuotis. Derinimas atima nemažai laiko, nes Senvagės ir Pilaitės stadionus rezervuoja nemažai komandų.

– Ko palinkėsite komandoms?
– Dirbti dėl bendro tikslo. Juk visi sėdime vienoje valtyje ir turime būti suinteresuoti, jog ši pramoga teiktų abipusį malonumą. Kad ir teisėjai, ir žaidėjai po rungtynių jaustų pozityvias emocijas.

Grįžti į