V.Rimkus: “Mušti įvarčius - mano darbas"
2010-11-18
http://www.fkekranas.lt/index.php?lang= ... 5&tid=2481" onclick="window.open(this.href);return false;
Arūnas Abromaitis, dienraštis "Vakaro žinios"
Lietuvių kilmės futbolininkas iš Latvijos Vits Rimkus su Panevėžio “Ekranu” tapo čempionu ir pasižymėjo rezultatyviu žaidimu. Pasak puolėjo, rungtyniauti A lygoje jam patiko, visgi V.Rimkus dar nežino, ar grįš į Panevėžį kitą sezoną. A lygos kovos “Ekranui” baigėsi prieš pusantros savaitės. Dar anksčiau klubas trečią sezoną iš eilės užsitikrino čempiono titulą. Nors V.Rimkui - jau 37-eri metai, jis svariai prisidėjo prie komandos sėkmės. Pelnęs 15 įvarčių, puolėjas užėmė antrąją vietą rezultatyviausių čempionato žaidėjų sąraše. Prieš išvykdamas į Latviją V.Rimkus atsakė į “Vakaro žinių” klausimus.
Vaikystė Lietuvoje
- Ar atvykęs į Panevėžį tikėjotės, kad ne tik tapsite čempionu, bet ir A lygoje įmušite 15 įvarčių?
- Aš juk puolėjas, turiu smūgiuoti į vartus ir mušti įvarčius. (Juokiasi.) Nežinojau, ar pelnysiu 15, ar 20 įvarčių, bet žinojau, kad įmušiu. Tai mano įprastas darbas.
- Kaip atsidūrėte “Ekrane”?
- Mane pakvietė Deimantas Bička (“Ekrano” saugas, - aut. past.). Jis anksčiau žaidė su manimi klube “Ventspils”. Kai iš “Ekrano” išėjo Valdas Trakys, D.Bička pasiūlė atvažiuoti. Aš ir atvažiavau. Mano lietuviška kilmė šiuo atveju nesuvaidino jokio vaidmens.
- Skaitytojams tikriausiai bus įdomu sužinoti daugiau apie jūsų kilmę?
- Mano abu tėvai yra lietuviai. Vaikystėje tris mėnesius per metus gyvendavau Lietuvoje pas senelę.
Pasigedo aikščių
- Atvykęs į Panevėžį radote tai, ko ir tikėjotės?
- Maniau, kad klubo infrastruktūra bus geresnė. Sąlygos normaliai pasirengti nėra labai geros. Yra dėl ko padirbėti. Juk nenormalu, jei reikia 180 km važiuoti, jeigu nori treniruotis ant dirbtinės dangos. Dabar pastatė dirbtinės dangos aikštę, jau lengviau. Tikrai praverstų maniežas. Trūksta aikščių treniruotėms. Viena aikštė yra per mažai. O kalbant apie žaidimą - “Ekranas” yra gera komanda, turinti patyrusius žaidėjus. Ne kiekvienas klubas gali pasigirti triskart iš eilės tapęs čempionu.
- Ką manote apie Lietuvos A lygą? Daug kas sako, kad “Ekranas” neturėjo didelės konkurencijos?
- Man patiko. Beveik nebūdavo mačų, kur laimėtojas būtų buvęs aiškus iš anksto. Yra 4-5 stipresnės komandos, yra ir pora silpnesnių. Tačiau manau, kad tas pats yra visur, ir Ispanijoje, ir Latvijoje - visose šalyse. Manau, kad konkurencijos užteko. Nebuvo taip, kad išeitume, viena koja visus nugalėtume ir užimtume pirmąją vietą.
- Galite palyginti žaidimo lygį ir infrastruktūrą Lietuvos ir Latvijos čempionatuose?
- Manau, lygis nelabai skiriasi. Jis beveik vienodas, galbūt Lietuvoje truputį aukštesnis. Lietuvoje daugiau stadionų, bet ir Latvijoje jų yra. Yra bent keturi normalūs stadionai. Nors ir kaip būtų keista, Lietuvoje vieną geriausių stadionų pamačiau Alytuje. Miesto komanda nežaidžia A lygoje, bet į stadioną malonu atvažiuoti.
Šventės dalyvis
- Tik mažoji dalis futbolininkų gali pasigirti dalyvavę Europos čempionate. Latvijos rinktinė žaidė 2004 m. pirmenybėse Portugalijoje. Kokie prisiminimai iš čempionato jums išliko?
- Aš daugiau dalyvavau, o ne žaidžiau. Tada tik kartą ėjau po keitimo į aikštę ir joje buvau nedaug minučių. Sakykime taip - pabuvau gyvenimo šventėje. Liko dviprasmiški atsiminimai. Rungtynes sužaidei, o paskui savaitę sėdi ir lauki. Maniau, kad bus lengviau, bet buvo sunku pusantro mėnesio sėdėti. Asmeniškai man tai nebuvo šventė, juk nežaidžiau. Latvijoje po patekimo į čempionatą gal metus buvo jaučiama euforija, bet paskui viskas po truputį nurimo.
- Kodėl latviams taip ir nepavyko sulaukti šios sėkmės?
- Manau, tam turėjo įtakos finansai. Ekonominė klubinių komandų padėtis liko sunki. Naujų žaidėjų neatsirado. 10 metų neatėjo jauni futbolininkai, nebuvo pamainos. Todėl ir žaidžiame iki 37-38 metų, nes konkurencijos trūksta. Gal dabar jos bus daugiau.
- Kaip manote, ar artimiausiu metu kuri iš Baltijos šalių rinktinių galėtų patekti į Europos čempionatą?
- Manau, kad taip. Lietuvos rinktinė neblogai žaidžia. Visi rungtyniauja užsienyje, tik vienas Ramūnas Radavičius - iš “Ekrano”.
- Gal kitą sezoną vėl grįšite į Panevėžį?
- Nežinau, dabar pirmiausia reikia gerai pailsėti. Kol kas nėra jokių planų. Minčių baigti karjerą irgi kol kas neturiu.