Švedijoje gyvenantis G.Gelgota: „Iš Lietuvos ekipų palaikau „Sūduvą“
Valdas Kasperavičius
http://www.fksuduva.lt/index.php/naujie ... aikau-sduv" onclick="window.open(this.href);return false;
Vakar į Lietuvą trumpam atvyko buvęs Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkas, nuo 2004 metų Švedijoje gyvenantis Gytis Gelgota. 34 metų vyras dabar treniruoja Lidšiopingo „IF Heimer“ jaunimo komandą, kuri šiandien žais draugiškas rungtynes su bendraamžiais iš „Sūduvos“ klubo.
– Kieno iniciatyva vyks draugiškos rungtynės tarp „IF Heimer“ jaunimo komandos ir „Sūduvos“ bendraamžių? – Fksuduva.lt pradėjo pokalbį su G.GELGOTA.
– Jos vyks mano iniciatyva. Man ypač patinka ispanų demonstruojamas futbolas, labai norėjau pamatyti Europos čempionato atrankos rungtynes tarp Lietuvos ir Ispanijos rinktinių, tad su „IF Heimer“ jaunimo ekipa, kurią aš treniruoju, nutarėme šiomis dienomis atvykti į Marijampolę ir surengti trijų dienų treniruočių stovyklėlę. Paskambinau „Sūduvos“ klubo administratoriui Romualdui Švedkauskui ir sutarėme dėl draugiško mačo. Dar tarėmės sužaisti draugiškas rungtynes su bendraamžiais iš Panevėžio „Ekrano“.
- Jūs gyvenate Lidšiopinge. Kada iš Lietuvos išvykote į Švediją?
– Švedijoje gyvenu nuo 2004 metų.
- Turbūt jau laisvai kalbate švediškai?
– Žinoma. Dėl kalbos jokių problemų nėra.
- Dirbate tik treneriu ar ir Kūno kultūros mokytoju?
– Nuo šių metų dirbu dviejų gimnazijų futbolo instruktoriumi ir treniruoju „IF „Heimer“ jaunimo komandą.
- Kaip apibūdintumėte savo treniruojamą ekipą?
– Jai atstovauja 16–17 metų vaikinai. Dauguma yra gimę 1993 metais, keli futbolininkai yra jaunesni. Pagrindinė „IF Heimer“ ekipa rungtyniauja Švedijos trečioje lygoje.
- Turbūt dabar nelabai įsivaizduojate nei „Sūduvos“ pagrindinės, nei dublerių komandos meistriškumo. Ar atsimenate, kada pastarąjį kartą matėte Marijampolės ekipos rungtynes?
– Auklėtiniai manęs klausinėjo apie būsimus varžovus. Tačiau aš nežinau jų meistriškumo. Suvalkijos klubui atstovavau 2003 metais, tada mes Lietuvos futbolo A lygos čempionate užėmėme šeštąją vietą. Dabar „Sūduva“ yra tarp stipriausių šalies klubų. Kiekvieną vasarą grįžtu atostogų į Lietuvą, aplankau tėvus ir pamatau bent vienerias „Sūduvos“ rungtynes.
- Ar sekate Lietuvos futbolo A lygos čempionato naujienas?
– Taip, nesu atitolęs nuo Lietuvos ir jos futbolo, nes į Švediją išvykau ne vaikystėje, o sulaukęs 28 metų. Kiekvieną dieną skaitau jūsų klubo interneto svetainę. Tačiau tarp A lygos futbolininkų randu vis mažiau pažįstamų pavardžių. Iš „Sūduvos“ kolektyvo esame geri pažįstami su vartininkų treneriu Audriumi Ramonu, gynėju Nerijumi Radžiumi.
- Ar yra Lietuvos komanda, kurią palaikote?
– Žinoma. Palaikau „Sūduvą“. Dar FBK „Kauną“, kuriam taip pat esu atstovavęs. O Šiaulių „Karedos“ ir mano pirmosios mylimiausios komandos Vilniaus „Panerio“ jau nebėra.
- Rytoj Lietuvos rinktinė Kaune turėtų žaisti Europos čempionato atrankos rungtynes su pasaulio čempione Ispanija. Kokio rezultato tikitės?
– Dėl šių rungtynių su savo auklėtiniais ir atvykau į Lietuvą. Kitą dieną po jų išvyksime į Švediją. Pasižiūrėjus, kaip dabar atrodo S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, galima tikėtis, kad lietuviai maloniai nustebins. Žinoma, mūsų vyrams bus labai sunku, bet pademonstravę didelį kovingumą, jie gali nustebinti.
- Po lietuvių mačo su ispanais išvažiuosite į Švediją. O neturite planų iš Švedijos visam laikui grįžti gyventi į tėvynę?
– Iš pradžių planavome, kad į Lietuvą grįšime, kai vaikui reikės eiti į pirmą klasę. Dabar jau nežinau, kaip bus, kaip viskas susiklostys. Švedijoje lankau kursus UEFA A lygio trenerio licencijai gauti. Jei iš Lietuvos sulaukčiau priimtino pasiūlymo dirbti treneriu, gal ir susigundyčiau.