Vaidotas Šilėnas dėl trofėjaus kovos su buvusia komanda
2013-05-14
http://www.futbolo.tv/reportazai/2013-m ... ia-komanda" onclick="window.open(this.href);return false;
„Dabar nelabai galiu kalbėti. Šalia manęs – dviratis ir vaikas“, – taip laisvą pirmadienio vakarą leido Vilniaus „Žalgirio“ saugas Vaidotas Šilėnas. Sekmadienį jo ekipa 1:1 Šiauliuose sužaidė su vietos futbolininkais. Gegužės 19-ąją būtent su „Šiauliais“, kuriems V. Šilėnas atstovavo penkis sezonus, žalgiriečiai grumsis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) „Druskininkų Hermio“ taurės finale Kaune.
Didžiausia komandos problema – progų realizacija
„Kaip galiu vertinti sekmadienio rungtynes? Nelaimėjome, vadinasi, nieko gero“, – kiek vėliau nusivylęs Futbolo.TV sakė 28-erių V. Šilėnas.
– Lygiosios netenkina?
– Ne. Lygiosios visada netenkina, kai kovoji dėl pirmosios vietos. Mums taiklus sekmadienio rezultatas – didžiulis minusas. Praradome taškus.
– Ko pritrūko iki pergalės?
– Geresnės progų realizacijos. Tai kol kas – didžiausia mūsų problema. Negaliu pasakyti, kad sekmadienį nesistengėme ar nenorėjome kovoti, laimėti. Tiesiog neišnaudojome to, ką sukūrėme. Futbole daug lemia ir Fortūna. Be sėkmės nieko nepadarysi. Gali spausti varžovus, sukurti 20 ar 50 momentų, jei neįmuši, visa tai nieko nereiškia. Futbolo Dievai kartais nebūna palankūs.
– Pats rungtyniavai tik pirmajame kėlinyje. Treneris Marekas Zubas nebuvo patenkintas žaidimu?
– Reikėtų klausti trenerio. Jis atlieka sprendimus, yra laivo kapitonas. Strategas – komandos galva, atsakanti už rezultatus. Taigi trenerio sprendimai svarbiausi ir lemiami. Viskas priklauso ne nuo manęs ar kitų. Treneris nekomentuoja, kodėl atlieka keitimus. Galbūt jis buvo nepatenkintas mano žaidimu, gal kitos priežastys... Tarkime, norėjo stiprinti puolimą. Čia reikėtų klausti jo.
– Iki tol rungtyniavo dažnai. Dabar – savaitės pertrauka. Gavote laiko pailsėti?
– Taip. Vieną dieną – šiandien. Rytoj vėl treniruosimės. Laisva diena greit prabėga, tarsi išgaruoja. Net nepajauti. Laisvadienius leidi su šeima. Reikia ir jai laiko skirti – pasivažinėti dviračiais, papramogauti. Juolab, kad artimųjų dienos – visąlaik vienodos. Jie mato tik rutiną, daugiau nieko. Nebent tėtis laisvas. Tada ir reikia pakeisti aplinką, veiklą. Iki tol buvo savotiškas maratonas, žaidėme kas tris dienas, tad nelabai turėjome net kada pailsėti.
Futbolas gražėja, o demonstruojamas žaidimas – gerėja
– Kaip vertini šį sezoną?
– Kol kas esame pirmi, vadinasi, viskas gerai. Sezono pradžia buvo sunkoka, bet vėliau įsivažiavome. Futbolas pradėjo gražėti, o demonstruojamas žaidimas gerėti. Reikėjo laiko susižaisti, pajusti vienas kitą. Tačiau didžiausia bėda ta pati, kaip ir pernai – progų realizacija. Dirbame, stengiamės, bet jei sėkmės nėra, tai viską ir nulemia. Kartais išnaudoji penkias situacijas iš dešimties, o kitą sykį – vieną iš dešimties. Geriau susikurti porą progų ir jas realizuoti, nei debesį. O iš jo – nieko.
– Šiemet žaidi ne visada. Tai lemia didelė konkurencija komandoje?
– Viskas priklauso nuo trenerio. Mūsų komandoje – didelis žaidėjų skaičius. Turime 22–24 panašaus pajėgumo futbolininkus. Strategas pasirenka, kas labiausiai imponuoja, kas tinka jo schemoms, kas vieną ar kitą dieną atrodo geriau. Treneris viskam vadovauja, o patys nuspręsti negalime. Tiesiog jei leidžia į aikštę, eini žaisti, jei ne – lauki šanso. Nieko nepadarysi.
– Tau įprasta rungtyniauti krašto saugu, tačiau šiemet dažnai žaidi ir gynėju. Kaip jautiesi toje pozicijoje?
– Žaidžiu ten, kur esu reikalingas, kur galiu išpildyti trenerio norus. Krašto gynėjo vieta man nėra pagrindinė. Tačiau stengiuosi atiduoti visas jėgas, sužaisti kuo geriau ir mokytis iš klaidų.
Iškovoti taurę – didžiulė garbė
– Šiemet „Žalgirio“ tikslai, žinoma, aukščiausi. O kokie Tavo asmeniniai?
– Taip, komandos tikslai – visada aukščiausi: laimėti LFF supertaurę, taurę ir, žinoma, čempionatą. Taip pat sieksime kuo geriau pasirodyti UEFA Europos lygoje. Manau, būtų gerai įveikti bent jau vieną atrankos etapą. Mano paties tikslai susiję su komanda. Vienas nieko nepakeisiu. Žaidžiu ne šaškėmis, kad atsisėdęs viską dėliočiau pats. Futbolas – komandinis žaidimas.
– Sekmadienį turėsite galimybę iškovoti vieną laukiamų trofėjų – LFF taurę. Pergalę Vilniaus komandai reikštų daug?
– Kaip bebūtų, tai – trofėjūs. Turime galimybę dar kartą įsirašyti į istoriją. Iškovoti taurę – garbė. Taurės rungtynių sezone nėra daug. Gal trys ar keturios. Taigi trofėjaus lengviau pasiekiamas, nei čempionate, kur reikia ilgo kelio. Bet kokiu atveju, taurė reikalinga komandai, sirgaliams, miestui. Sieksime tik laimėti.
– LFF taurę laimėjai ir pernai. Po 11 metrų baudinių serijos įveikėte Panevėžio „Ekraną“. Atsimeni tą jausmą?
– Šiemet iškovojau ir LFF Supertaurę. Žinoma, laimėti ir vieną, ir kitą trofėjų – geras, nepakartojamas jausmas. Kiekviena skambi pergalė komandai, žaidėjams suteikia daugiau pasitikėjimo, o įspūdžiai – patys geriausi. Juk ne kasdien galima kažką laimėti.
– Koks bus šios savaitės grafikas? Kaip ruošitės finalui?
– Grafikas, manau, bus toks pat, kaip ir prieš kiekvienas savaitgalines čempionato rungtynes. Antradienį, greičiausiai, turėsime treniruotę ir video peržiūrą. Kitomis dienomis – po treniruotę. Šeštadienį keliausime į Kauną ir treniruosimės ten. Sekmadienį žaisime.
– „Šiauliuose“ praleidai penkis sezonus. Kaip jautiesi žaisdamas prieš buvusią komandą?
– Atrodo, jaučiuosi normaliai. Nėra jokio išskirtinumo. Nors, žinoma, sentimentai miestui, komandai išlikę. Tačiau išeini į aikštę ir bandai daryti tai, ką moki geriausiai – žaisti futbolą. Tuomet viskas ir pasimiršta. Aikštėje draugų nėra. Po finalinio teisėjo švilpuko galima ir pasišnekėti, susitikti su tais, prieš kuriuos ką tik žaidei.
Uošvis patarimų nedalija
– Esi kilęs iš Kelmės. Tavo žmona Toma – iš Šiaulių. Dažnai grįžtate namo?
– Nedažnai. „SMScredit.lt A lygos“ grafikas – pakankamai sudėtingas. Laisvų dienų nėra daug. O ir jas stengiamės išnaudoti būdami su šeima. Kartais grįžtame į tėviškę, bet retokai. Atstumas daro savo. Būtų 50, 60 ar 100 kilometrų, būtų kitaip. Dabar – 220 į vieną pusę. Turime vaiką, tad vien pasiruošti reikia nemažai laiko. Privalai sekti, kada jis pabus, pavalgys. Negali sugalvoti ir išvažiuoti. Žmona pas tėvus grįžta dažniau – man išvykus į stovyklas. Jai paprasčiau. Man neleidžia grafikas, bet kai gaunu progą – važiuojame. Pasiilgstame tėvų, o jie – anūko. Parvežame pasidžiaugti.
– Sūnus jau spardo kamuolį?
– Jam – metai ir keturi mėnesiai. Domantas vaikšto nuo 11 mėnesių. Su kamuoliu bando žaisti visaip – ir kojomis, ir rankomis. Bet kuo bus, žinoma, dar neaišku. Pats pasirinks.
– Šeimos pagausėjimo neplanuojate?
– Dar ne. Juk šeima neseniai pagausėjo. Pirmiausia reikia skirti dėmesį vienam vaikui, jį paauginti, suteikti visa, kas geriausia, atiduoti visą savo šilumą. Laikui bėgant, galbūt bus ir pagausėjimas. Tačiau neskubame.
– Tavo uošvis Saulius Petrauskas – futbolo treneris. Patarimų duoda?
– Ne. Mes labai diskretiški šiuo požiūriu. Futbolas visuomet yra mūsų kompanijos diskusijose, kalbose. Tačiau klaidų nesistengiame analizuoti. Moterys nelabai mėgsta klausytis. Nors stengiamės apie futbolą kalbėti ne tiek daug, bet neapsieiname. Tačiau uošvis patarimų nedalija. Tiesiog pasikalbame, kaip sekasi, kaip rungtynės. Aš paklausiu, kaip gyvuoja, kokius rezultatus rodo jo vaikų komandos.
Džiaugiasi tuo, ką šiuo metu turi
– Karjerą pradėjai nedidelėje Kelmėje, vėliau persikėlei į didmiestį – Šiaulius. Dabar – trečias sezonas sostinėje. Kyli karjeros laiptais?
– Visko nedėliojau taip, kaip buvo. Gyvenimas sudėliojo į savo vietas. Ten, kur esu dabar, atvedė charakteris, užsispyrimas. Vaikystėje pradėjau žaisti tai, ką mėgau. Kai augi, mokaisi, turi kitokius siekius, tad iš pradžių futbolas buvo hobis. Po to atsirado ir kiti prioritetai – norėjau studijuoti universitete. Pakvietė į Šiaulių komandą, po dvejonių nuvykau ten. Taip išėjo, jog „Šiauliuose“ žaidžiau pakankamai daug. Žinoma, esu dėkingas šiam klubui. Džiaugiuosi, kad jame buvau. Be „Šiaulių“ galbūt nebūčiau galėjęs kilti karjeros laiptais. Manau, kad perėjimas į Vilniaus ekipą – laiptelis į viršų. Tai – stipri komanda, kelianti aukštus tikslus. Be to, ir sąlygos joje geresnės. Džiaugiuosi tuo, ką pasiekiau ir ką šiuo metu turiu.
– Kodėl dvejojai gavęs „Šiaulių“ pasiūlymą?
– Buvau moksleivis. Kai esi jaunas, daug ko nežinai. Dvejojau, nes nežinojau. Norėjau studijuoti ir bijojau, kad futbolas gali užkirsti kelią mokslams. Į „Šiaulius“ kvietė, kai buvau 11-okas. Nevažiavau. Po to sulaukiau kvietimo ir 12-oje klasėje. Atsisakiau. Kai įstojau į Šiaulių universitetą, pradėjau žaisti ŠU komandoje. Jos treneris Rimantas Viktoravičius paprašė nuvažiuoti į „Šiaulių“ treniruotę: juk niekas per galvą neduos, blogiau nebus. Nuvykau dvejodamas. Dabar tikrai nesigailiu.
– O kaip su „Žalgirio“ pasiūlymu?
– Taip pat buvo dvejonių. Su žmona gal mėnesį dėliojome visus taškus, sprendėme, kaip ir ką daryti. Surašėme visus pliusus, minusus ir nusprendėme, kad geriau būtų išvažiuoti. Per ilgai apsistoti vienoje vietoje nėra gerai, ar ne? Išvažiavome ir išbandėme save naujoje rolėje.
– Bet, galima sakyti, esi pastovus žmogus. „Šiauliuose“ penki sezonai, „Žalgiryje“ – trečias...
– Galbūt ir taip. Klubas pasitiki manimi, aš jam atiduodu save ir galbūt nenuviliu. Nesu laimės ieškotojas ir kas du mėnesius ar pusę metų nekeičiu klubų.
– Kiek prisidėjai prie to, kad į „Žalgirio“ komandą atvyktų Tavo geriausias draugas Mantas Kuklys?
– Tiesiog pakalbėjau su Mantu, kai jis buvo Belgijoje. Tuomet Kuklio klubas turėjo problemų, o „Žalgirio“ sporto direktorius anksčiau norėjo Mantą matyti komandoje. Pasakiau, kad Kuklys norėtų žaisti „Žalgiryje“. Toks ir padėjėjas... Tiesiog perdaviau vieno žmogaus žinias kitam. Vėliau jie susitarė. Nei sąlygų, nei kitos informacijos nežinau. Džiaugiuosi, kad Mantas atvažiavo. Jam gerai sekasi. Taigi klubas taip pat džiaugiasi.
– O Tau, ko gero, geriausias buvo pirmas sezonas „Žalgiryje“?
– Nei praėjęs, nei pirmas nebuvo blogi. Visi – normalūs. Kiekvienas sezonas turi savo atspalvį. Didelių traumų nebuvo, nedidelių – ir vienais, ir kitais metais. Žinote, per tą laiką būta visko – aukštesnio meistriškumo futbolininkų, keitėsi treneriai. Ne visiems įtiksi. Kiekvienas mato skirtingas vizijas. Kartais sudėtingiau ir save išreikšti. Saugų grandyje jaučiuosi geriau, gynyboje – kitos užduotys. Žinoma, tikslūs smūgiai, rezultatyvūs perdavimai geriau matomi, nei juodas darbas.
Viską sudėlios gyvenimas
– Dar ne metas paragauti legionieriaus duonos?
– Į užsienį reikia važiuoti, jei ten gauni didesnį atlyginimą. Dėl tokio, kokį moka ir Lietuvoje, nelabai verta. Vis dėlto, reikia palikti šeimą arba keltis kartu su ja. Tačiau vaikas pradės eiti į darželį, žmonai – darbas. Viskas apsunkinama, tad tai turi būti kompensuota bent jau pinigais. Kita vertus, viskas ne nuo manęs priklauso. Padėtį žino klubas. Jis tariasi su kitais. Galbūt pats „Žalgiris“ pasakys važiuoti į peržiūrą, gal lieps ar tiesiog leis. Tačiau kol konkrečių pasiūlymų nėra, tol ir nekilnoji sparnų. Be to, ir tam pačiam klubui turi būti nauda. Jei jame išbuvai dvejus ar trejus metus, klubas nori gauti savo dalį. Tai – normalu. Bet, kita vertus, Lietuvos žaidėjai rinkoje nėra tokie geidžiami, kad už juos mokėtų ir išpirkas. Nebent esi perspektyvus arba labai geras žaidėjas. Ar tiesiog turi pažinčių.
– Pernai žaidei draugiškas rungtynes Lietuvos rinktinės sudėtyje. Dabar lauki kvietimo?
– Kiekvienas žaidėjas apie tai svajoja. Tačiau viskas priklauso nuo daugybės niuansų ir yra ne vienos dienos darbas. Visų pirma, reikia, kad pasitiktų treneris. Jei komandos rezultatai bus labai geri ir pats žaisiu, demonstruosiu gerą futbolą, kvietimas ateis.
– O ar neįvyko tai, ko baiminaisi – futbolas studijoms kojos nepakišo?
– Magistro studijas, išvykus į Vilnių, teko pristabdyti. Liko pusmetis ir penki egzaminai. Koją pakišo dideli atstumai. Ne visada suspėji, nuolat lankytis paskaitose tuo labiau negali. O ir ekonomikos magistro studijos nėra lengvos. Reikia ir pasimokyti, ir pasigilinti.
– O kaip bakalauras?
– Baigiau Kūno kultūrą ir sporto pedagogiką. Norint studijuoti ekonomiką, teko daug nuveikti – mokytis papildomai, atsiskaityti darbus, išsilaikyti reikalingus dalykus. Pradėjau studijuoti ir sekėsi pakankamai gerai. Tačiau vėliau nebeliko laiko. Kai atsirado šeima, tapo dar sudėtingiau. Duoklę reikia atiduoti ir jai.
– Po futbolininko karjeros suksi į ekonomiką?
– Iš tikrųjų, mane tas mokslas nelabai žavi. Kuo labiau gilinuosi, tuo sudėtingiau. Nemanau, kad man patinka, bet kad ir ką darysiu, ekonomikos magistro diplomas nepamaišys. Tačiau kol kas apie karjeros pabaigą tikrai negalvoju. Man dar nėra per 30 metų. Ir toliau planuoju žaisti. Viską sudėlios gyvenimas.
Kalbėjosi Giedrius Vaitkevičius