Vartininkas įsikūrė Rumunijoje
http://www.skrastas.lt/?data=2012-03-27 ... 1332681245" onclick="window.open(this.href);return false;
2012 m. Kovo 26 d.
Giedrius VAITKEVIČIUS
Neseniai prasidėjusiame 2012 metų futbolo sezone „Šiaulių“ ekipai nebeatstovauja buvęs vartininkas Tadas Simaitis. 21-erių futbolininkas prieš mėnesį sukirto rankomis su Rumunijos čempione Galačio „Otelul“ ekipa. „Komanda – aukščiausio lygio. Patinka viskas: sąlygos, administracija, žaidėjai“, – mintimis dalijosi vartų sargas.
[email protected]
Konkurencijos nebijo
– Tadai, ar tikėjaisi „Otelul“ pasiūlymo?
– Agentas ieškojo klubo užsienyje. Tikėjausi, kad kuri nors komanda manimi susidomės. Į peržiūrą pakvietė „Otelul“. Ji mane tenkina visais aspektais.
– Kaip sekėsi peržiūroje?
– Ji buvo gana ilga. Dalyvavau dvejose stovyklose. Pirmoji buvo Ispanijoje, antroji – Turkijoje. Abejose stengiausi parodyti ką galiu ir treneriai liko patenkinti. Kontraktą pasirašiau antrosios stovyklos Turkijoje metu.
– Ar komandoje didelė konkurencija?
– Turiu konkuruoti su dviem patyrusiais ir labai gerais vartininkais. Jie abu daug metų žaidę aukščiausioje Rumunijos ir kitose stipriose lygose. Konkurencijos nebijau. Tik jai padedant, galėsiu tobulėti.
Pasikeitė gyvenimas
– Kaip įsikūrei Galatyje?
– Iš pradžių gyvenau viešbutyje. Vėliau gavau labai gerą butą naujame name, kuriame gyvena apie 80 procentų komandos žaidėjų. Sąlygos gyventi tikrai geros.
– Galbūt „Otelul“ – tarpinė karjeros stotelė?
– Norėčiau, kad „Otelul“ tokia būtų. Tačiau apie ateities planus galėsime kalbėti vėliau.
– Studijavai Šiaulių universitete. Kaip bus su studijomis?
– Esu sporto vadybos antrakursis. Mokslus bandysiu tęsti nuotoliniu būdu. Jei bus per sunku, bandysiu pasiimti akademines atostogas ir studijas pratęsti ateityje.
– Ar širdies draugė Erika gyvens su tavimi?
– Šiuo metu Erika baigia Šiaulių universitetą. Vasarą ji atvyks į Galatį ir galės apsigyventi kartu su manimi.
Išvažiavo iš Klaipėdos
– Prieš keletą metų dalyvavai kitų Rumunijos komandų Bukarešto „Dinamo“ ir „Steaua“ peržiūrose. Kodėl nelikai?
– „Dinamo“ peržiūroje buvau keletą dienų, o „Steaua“ – ilgiau. Pastaroji ekipa siūlė pasilikti dublerių komandoje. Tačiau tuo metu buvau vienuoliktokas. Norėjau baigti mokyklą. Be to, sąlygos dublerių ekipoje nebuvo pačios geriausios. Į „Steaua“ vykau ir baigęs mokyklą, tačiau pasikeitusiam trenerių kolektyvui manęs nebereikėjo. Dabar manau, jog atsisakyti „Steaua“ pasiūlymo buvo teisingas žingsnis.
– 2011 metų sezone žibėjai „Šiauliuose“. Kas lėmė sėkmę?
– Daugiausiai įtakos turėjo tai, kad sezono pabaigoje žaidžiau nemažai rungtynių. Kiekvienose įgaudavau neįkainojamos patirties, žaidimas vis gerėjo ir gerėjo. Manau, kad iki tol trūko A lygos dvikovų patirties.
– „Šiauliams“ atstovavai keletą metų. Kaip įvertintum čia praleistus sezonus?
– Visi buvo skirtingi. Pradžioje viskas klojosi puikiai. Oficialiose rungtynėse debiutavau 17-os. Po metų A lygoje sužaidžiau aštuonis mačus. Tą sezoną vertinu teigiamai. 2010 metų sezonas – labai prastas. Sužaidžiau tik trejas rungtynes, nesugebėjau treneriams įrodyti, jog galiu būti pagrindiniu vartininku. Beveik visus metus praleidau ant suolo. Praėjusį sezoną laikau geriausiais savo karjeroje. Pavyko atsiskleisti ir parodyti ką galiu. Dėl 2011 metų darbo treniruotėse ir sėkmingo pasirodymo rungtynėse dabar esu labai aukšto lygio klube.
– Esi kilęs iš Klaipėdos. Kodėl pasirinkai Šiaulius?
– Nebuvo kur likti. Žinojau, kad jei neišvažiuosiu, futbolininko karjera pražus, kaip daugelio kitų talentingų klaipėdiečių. Uostamiestis visada ugdė ir ugdo vienus geriausių jaunų žaidėjų Lietuvoje, tačiau jie neturi kur eiti. Futbolininkus kviečia Nacionalinė futbolo akademija arba kiti Lietuvos klubai. Tačiau dauguma talentingų žaidėjų lieka Klaipėdoje, kur futbolas merdėja. Deja, apie uostamiesčio komandas negaliu pasakyti nė vieno teigiamo žodžio. Tai labai liūdina.
– Nebuvo sunku pritapti Šiauliuose?
– Į Šiaulius pakvietė vienas tuometinių futbolo klubo „Napolis“ trenerių Saulius Lesnickas. Pritapti nebuvo sunku, nes atvykau į vienmečių komandą. Viskas buvo puiku.
Vartininkų kasdienybė
– Kodėl pasirinkai futbolą ir nusprendei stoti į vartus?
– Futbolą pasirinkau brolio dėka. Jis lankė treniruotės, buvo geras vartininkas. To panorau ir aš. Iš pradžių buvau žaidėjas, po kelių metų pabandžiau stoti į vartus. Sekėsi puikiai, tapau vartininku. Gaila, kad talentingu vartų sargu buvęs brolis dėl prastos futbolo situacijos Klaipėdoje turėjo pasirinkti kitą kelią.
– Ar galima sakyti, kad vartininkas kartais atstoja pusę komandos?
– Manau, jei komanda neturės patikimo vartininko, niekada nepasieks gerų rezultatų.
– Kurias savybes laikai stipriausiomis?
– Esu pakankamai stiprus fiziškai, turiu neprastą kamuolio gaudymo techniką. Bet turiu patobulinti žaidimą kojomis. Tai akcentavo ir „Otelul“ treneris. Gerinti reikia viską. Sportininkai visą karjerą privalo tobulinti savo žaidimą, kad jį pakeltų į kaip galima aukštesnį lygį. Juo labiau, kad futbolininko karjera nėra ilga.
– Ar reikia priprasti prie vartininko pirštinių?
– Siūlau visiems pabandyti pagauti kamuolį su pirštinėmis ir be. Turėtumėte pajusti akivaizdų skirtumą.